Ingredience: Domáci tradičný falafel: 1 viazanička zelenej petržlenovej vňate 2 vajcia 1 plechovka cíceru uvareného na pare soľ 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia 1/2 lyžičky kmínu (mletej egyptskej rasce) 1/2 lyžičky mletého (strúhaného) muškátového orieška 1/2 lyžičky cayenského korenia (ak ho nemáte, použite mletú červenú papriku) Falafel s mexickou zeleninkou: hotová bio zmes na...
Ingredience: 250 g ovsených vločiek, 500 ml vody, 1 vajce, 1 cibuľa, 100 g údenej slaniny, soľ, čierne korenie, strúhanka
Postup: Vločky uvaríme s vodou na hustú kašu a necháme vychladnúť. Slaninu rozrežeme na malé kocôčky a rozpražíme, pridáme narezanú cibuľu a opražíme. Vlejeme do vločkovej kaše, pridáme vajce a dobre premiešame. Osolíme, okoreníme a v prípade potreby zahustíme strúhankou alebo krupičkou....
Ingredience: 2 vajcia 100ml mlieka 100g semoliny (jemnej pšeničnej krupice) 100g polohrubej múky 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva malá konzerva zaváranej kukurice (200g) veľká konzerva zaváranej červenej fazule (400g) čerstvá pažítka a petržlenová vňať podľa chuti: soľ, čierne mleté korenie, chilli lupienky (alebo mleté chilli korenie), sušený cesnak, drvený kmín olej
Postup: V miske si spolu...
Ingredience: Uzené tofu 200 g, cibule 1 větší, česnek 1 velký stroužek, olivový olej 2 lžíce, uzený sýr 50 - 100g (dle chuti), zelená cibulka, slanina 50 g (nemusí být), pór 1/2 velkého, špenát listový (měla jsem mražený), sůl, pepř bílý mletý, mouka hladká 1 lžička, zakysaná smetana (Jihočeská), sušená rajčata nakládaná v oleji, vývar 2 dcl (voda + bujon). Gnocchi 500 g ( 1 balení).
Postup: Tof...
Ingredience: 1/2 hlávky kvaky 3 malé fialové zemiaky 300 ml sladká smotana 2 cesnakové strúčiky 1 PL nasekaný čerstvý tymián soľ, čerstvo drvené korenie, cayenské korenie 50 g strúhaný parmezán maslo a strúhanka na vymazanie formy
Postup: Zemiaky a kvaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Ja som ich krájala max. 2 mm hrubé a tým som výrazne skrátila dobu pečenia. Do smotany pretlačíme cesnak a...
Ingredience: 750 g zemiakov, 250 g polohrubej múky, soľ, asi 250 g bryndze, 1 lyžica smotany, 250 g údenej slaniny
Postup: Zemiaky nastrúhame na špeciálnom strúhadle, osolíme, pridáme múku a vypracujeme pevnejšie cesto. Do vriacej osolenej vody pretláčame halušky, jemne premiešame. Keď vyplávu na povrch, ihneď scedíme. Necháme otiecť, ale nepreplachujeme. Medzitým rozpustíme v malom kastróliku bryndzu s...
Ingredience: 750 g zemiakov, 250 g polohrubej múky, soľ, asi 400 g kyslej kapusty, 200 g údenej slaniny,
Postup: Slaninu narežeme na kocôčky, rozpražíme s lyžicou oleja, pridáme kyslú kapustu, osolíme ( môžeme aj jemne opipriť ) a podusíme 10-15 min. Zemiaky postrúhame, osolíme a dobre premiešame s múkou. Do vriacej osolenej vody hádžeme halušky cez špeciálny cedník ( alebo cez strúhadlo s veľkými otvormi )....
Ingredience: 750 g zemiakov, 250 g polohrubej múky, soľ, asi 400-500 g hrudkovitého tvarohu, 200 g údenej slaniny
Postup: Zemiaky postrúhame, osolíme a dobre premiešame s múkou. Do vriacej osolenej vody hádžeme halušky cez špeciálny cedník ( alebo cez strúhadlo s veľkými otvormi ) . Opatrne raz premiešame. Keď halušky vyplávu na povrch, scedíme ich. Slaninu narežeme na kocôčky, rozpražíme s lyžicou oleja,...
Ingredience: 600 g polohrubej múky, 2 vajcia do cesta, soľ, voda, 8 vajec, olej
Postup: Do misy dáme múku,soľ, vajcia a toľko vody, aby sme dostali poloriedke cesto. Zamiešame, ale nevypracovávame, aby sa neťahalo. Cesto cez haluškáeň pretláčame do vriacej osolenej vody. Halušky povaríme 3-4 minúty a scedíme. Prepláchneme studenou vodou a odkvapkané dáme do misy. Premiešame s olejon, aby sa nezlepili. Vajcia...
Ingredience: 250g mrazeny hrazok, 1 cibula, kopcovita cervena mleta paprika, mala lyzicka hnedy cukor, lyzicka soli, mala lyzicka hladka muka, cerstvo namlete korenie 150 ml rastlinny krem Rama Cremefine...pouzila som nizkotucnu. Netusim ci tuto rastlinnu smotanu dostat na Slovensku, pokial nie, tak samozrejme pouzijeme klasicku smotanu na varenie. 3 lyzice olej.
Postup: Na rozohriatom oleji poprazime...
Ingredience: 1 veľká cibuľa jemne nasekaná 1 strúčik cesnaku nasekaný 1 lyžica rastlinného oleja 1 ks zelenej papriky nakrájanej na kocky 1 lyžička chilli/kajenské korenie 1 lyžička rasce oregano 1 konzerva (250g) nakrájaných paradajok 1 konzerva (420g) kukurice 4 konzervy (420g) fazule - scedené 1 lyžička oregana 1 1/2 lyžičky soli
Postup: Na oleji podusíme cibuľu a cesnak. Pridáme zelenú...
Ingredience: 4 větší krajíce staršího chleba 250 g různých hub (žampióny) 100 g cukety 4 vejce 250 ml mléka 2-3 polévkové lžíce strouhanky 250 g salám junior 3 stroužky česneku špetku mleté sladké papriky špetku koření Steak 7 pepřů majoránka sůl
Postup: Chleba zalejeme mlékem, necháme nabobtnat a vše rozmixujeme na kaši. Houby drobně nakrájíme, dáme do kastrólku, přidáme trošku vody a podusíme ve...
Ingredience: krajce starsieho chleba, roztieratelny taveny syr, kolieska cibule, kari korenie, olej
Postup: na panvicke si urobime vacsie mnozstvo topiniek. na vychladnute krajce natriem hrubsiu vrstvu syra, pokladiem kolieskami cibule a zasypem kari korenim. takto pripravene krajce dam do mikrovlnky na 1 minutku do momentu ked cibula ako keby zmakla a syr sa roztavil..tym zaroven strati aj cast svojej...
Ingredience: 1 vopred pripravené alebo kúpené cesto na pizzu, 3 veľké jablká nakrájané na tenké plátky, 1 šálka jablčného džúsu, 1 lyžica kukurišného škrobu, 1 lyžičky škorice, 2 lyžice medu, 1/4 šálky nakrájaných pekanových orieškov, 1 šálka bieleho cheddaru
Postup: Trúbu si vyhrejeme dopredu. Plech na pizzu vymažeme a vložíme naň cesto. Jablká varíme v jablčnom džúse až do zmäknutia. Džús si odložíme....
Ingredience: 2 lyžičky soli 10 g cibuľa 1/3 šálky vody 2 lyžice roztaveného masla 3 lyžice medu 2-3 jalapeno (odstránené semená a rebrá, nakrájané na kocky) 1 šálka drveného syra cheedar
Postup: Chlieb opečte na panvičke na roztopenom masle. Na druhej panvičke orestujte cibuľu s jalapeňo a pridajte po chvíľke syr. Vznikne Vám hustá hmota. Pridajte soľ, mleté čierne korenie. Na hotový chlieb dajte...
Ingredience: 100 g celozrnne spagety 200 g zelena spargla 100 g mrazeny hrasok 100 g baby spenat (listy) 6 hlaviciek cervenej redkovky kusok poru hrsticka piniove orechy (alebo mandlove lupienky) 6 strucikov cesnak 30 g maslo (asi dva orechy) + 2 pl olej 2 PL smotana sol, cerstvo mlete korenie ja som posypala na zaver tvrdym balkanskym syrom na salaty..ale nemusi byt.
Postup: Podla navodu na...
Ingredience: 250g suchy poleny zlty hrach 1/2 cibule 1 mensia mrkva 1 mesiacik zelerovej bulvy par kvapiek tekvicovy olej platky bagety cesnakovy strucik 2 PL na opecenie hrianok makka udenina
Postup: Hrach aspon na hodinu dame namocit. Po hodine ja zlejem vodu, dolejem cerstvu a dam varit. K hrachu pridam aj ocisteny mesiacik zeleroveho korena. Ked zacne voda vriet, tak ak mam, vhodim...
Ingredience: listy kapusty ( zelí ), 350 g pohánky, soľ, čierne korenie, 25 g sušených húb, prelisovaný cesnak ( množstvo podľa chuti, ja dávam 3 strúčiky ), kečup, olej, 1 cibuľa, 2 vajcia, 1 biely jogurt
Postup: Pohánku sparíme vriacou vodou, scedíme, zalejeme vriacou vodou ešte raz a spolu s vodou zakryjeme a strčíme do perín. Za 30 min pohánka pekne dôjde. Vody má byť asi 1 cm nad pohánku. Na oleji...
Ingredience: cesto: 500g hladkej múky 0,25 l mlieka 35 g droždia soľ 2 PL oleja 1 PL kyslej smotany plnka: 1 ks nasekaná nadrobno cibuľa 1 menšia hlávková kapusta biela 0,5 dl olej 2 kl cukor 2 kl rasca 2 kl soľ
Postup: Droždie rozpustné vo vlažnom mlieku dáme do misy spolu s múkou, so soľou, s kyslou smotanou a olejom. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme 15 min. nakysnúť na...
Ingredience: 1 hrnček vločiek 3 hrnčeky mlieka 3 lyžice detskej krupice
Postup: Ovsenné vločky namočíme na cca 15 minút do mlieka, aby sa rýchlejšie uvarili. Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, pridáme špetku soli, pridáme vločky, krupicu a varíme za stálého miešania najlepšie varečkou, ktorá má spodnú stranu rovnú, asi 5 minút. Pokiaľ je hmota veľmi riedka, pridáme ešte trošku krupice. Po uvarení...
"tejfeles lepény"-... | Dusena mrkva | Knedle s vajcom | Letný guláš so smotanou -... |
Pirohy - Pierogi ruskie... | "Trvanlivé" langoše | Plnené lángoše | Vyprážaný syr podľa starkej... |