Ingredience: Brambory vařené ve slupce a oloupané, máslo, pěkné zdravé cibule, sůl, pepř, možno petrželka.
Postup: Oloupané vařené brambory nakrájíme na plátky. Na velké pánvi rozpustíme máslo a na něm opékáme cibuli na kroužky spolu s plátky brambor dorůžova. Hotové ochutíme solí, pepřem a petrželkou.
Ingredience: 600 g mladého vylúpaného hrášku, 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, soľ a cukor podľa chuti, 1 PL polohrubej múky, 2 PL oleja, 100 ml sladkej smotany
Postup: Do hrnca nasypeme vylúpaný jarný hrášok, podlejeme vodou a dusíme za občasného doliatia vody. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme najemno posekanú petržlenovú vňať, múku a pripravíme svetlú zásmažku, ktorou zahustíme hrášok. Prilejeme...
Ingredience: 500 g zemiakov, 300-400 g polohrubej múky, 150 g cibule, 2 PL bravčovej masti alebo oleja, voda, soľ, kyslá smotana
Postup: Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Dáme do hrnca s osolenou vodou. Voda má siahať len po povrch zemiakov. Varíme do úplného rozvarenia zemiakov. Vymiešame ich do hladka a po troškách primiešavame múku. Múky dáme toľko, koľko jej zemiaky sú schopné prijať, pričom...
Ingredience: 500 g zemiakov, 1 mrkva, 1 petržlen, 100 g celeru, 200 ml silného vývaru, 100 ml mlieka, petržlenová vňať, strúhaný muškátový oriešok, mleté čierne korenie, 30 g masla
Postup: Očistené zemiaky, mrkvu, petržlenový koreň a celer pokrájame na drobné kocky. V hrnci zeleninu podlejeme trochou vody a bez pridania soli dusíme do mäkka asi 15 minút. Prebytočnú tekutinu zlejeme. Ochutíme mletým čiernym...
Ingredience: listy z kapusty (tenké) 2 a pol pohára ryže 2 stredne veľké cibule 10 strúčikov cesnaku soľ čierne korenie mletý indický kmín (cumin) za hrsť petržlenovej vňate, kôprovej vňate a koriandrovej vňate paradajkový pretlak olej maslo - hera bujón paradajky
Postup: Kapustné listy si umyjeme a uvaríme vo vode, kam sme pridali 1ČL mletého indického kmínu. Môžeme variť aj viac listov naraz....
Ingredience: 1000 g červenej kapusty, 2 pomaranče - šťava, 1 citron-šťava, 200 ml vody, 1 jablko, soľ, 3-4 PL kryštáľového cukru, 2-3 PL oleja, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 10 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek celého nového korenia, 4 guličky celých borievok /jalovca/, 1 klinček /hrebíček/, 2-3 PL čučoriedok /borúvky/ - koreniny možno zabaliť do gázy, alebo dať do vajíčka na čaj, 2-3 PL octa...
Ingredience: 180 g ryze 2 lyzice olej 1 mala nadrobno nasekana cervena cibula 3 struciky posekaneho cesnaku 500 ml tepla voda 1 lyzicka vegeta natur stava z 1 limety
Postup: V panvici s hrubym dnom rozohrejeme olej. Pridame cibulu a cesnak a pri miernej teplote prezime asi 2 minuty. Prisypeme ryzu, premiesame a prazime este 1 minutu. Posypeme natur vegetou a dolejeme vodu. Pridame teplotu a nechame...
Ingredience: 250g dlhozrnna ryza, 1 cibula, 4 struciky cesnak, hrst nasekana petrzlenova vnat, dve hrste mrazeny hrasok, 1 mrkva, stiplava papricka (mnozstvo podla vasej chuti), krabicka pasirovane paradajky (alebo 2ks paradajok rozmixujte), orech masla, sol, lyzicka vegetoveho prasku podravka natur), kto chce tak koriandrova vnat v kuse (ja ju nemozem ani citit, takze ja vynechavam), 500 ml...
Ingredience: 400g polohrubej múky, 1 vajce, 125 ml mlieka, 125 ml vody, soľ, 10 g droždia, 1 CL cukru
Postup: Do misy dáme polohrubú múku, soľ a premiešame. Pridáme vajce. Do vlažnej zmesi vody,mlieka a cukru rozdrobíme droždie a necháme nabehnúť. Pridáme do misy a vypracujeme hladké nelepivé nie veľmi tuhé cesto. Prikryjeme čistou utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu. Na doske...
Ingredience: na 4-5ks): 2 hrnčeky múky Maida (1 hrnček = 300ml) troška cukru 1 plná lyžička sušených kvasníc soľ 1/4 hrnčeka vody (alebo podľa potreby) 1 lyžica masla (alebo Ghí) 2 plné lyžice bieleho jogurtu
Postup: Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažnou (nie horúcou) vodou. 3 lyžičky stačia. Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať. Múku preosejeme, pridáme soľ. V...
Ingredience: 0,5 litra roznych namiesanych obilnin (ryza, ryza divoka, ryza natural, krupy velke, zrno, hrasok s konzervy, mast, cibula, 5 strucikov cesnaku
Postup: Namiesane obilniny uvarim do makka. Na sadle udusim do chrumkava celu pokrajanu cibulu a vsetko zamiesam do obilnin. Zmes osolim, okorenim, pridam prelisovany cesnak, praskovy zazvor. dobre vymiesame . Zapekaciu nadobu vytrieme sadlom, naplnime...
Ingredience: polohrubá múka, 1 vajce, soľ, voda
Postup: Do misy dáme múku, množstvo podľa potreby, soľ, vajíčko a dolejeme studenou vodou tak, aby sme dostali polotuhé cesto. Necháme chvíľu odstáť. Do vriacej osolenej vody zavárame noky cez strúhadlo s veľkými slzičkami, ako na halušky. Keď vyplávu na povrch, scedíme. Podávame ako prílohu k mäsám s omáčkou alebo použijeme na nokerle s vajíčkom.
Ingredience: 300 g polohrubej múky, 2 vajcia, 40 g masla, soľ
Postup: Z múky, vajec a trošky vody vypracujeme cesto trochu hustejšie ako na halušky. Pomocou haluškára ho pretláčame do osolenej vriacej vody. Uvarené noky scedíme, premyjeme a necháme ich odkvapkať na site. Nesmú byť studené, aby sa rozpustilo maslo, s ktorým noky premiešame. Podávame k mäsám s omáčkou, väčšinou na smotanovom základe.
Ingredience: 1 fenikel, 150 g mladych hraskovych luskov, hrst podrvenych vlasskych orechov, svetla fazulova omacka (da sa nahradit sojovou, alebo ustricovou omackou) chilli papricka (ja som dala chilli olej), trosku vegety.
Postup: Na panvici rozotriem obruskom olej a necham rozohriat. Fenikel ocistime a nakrajame na platky. Platky poukladame na panvicu a prikryjeme pokrievkou, na miernom ohni opekame, po 5...
Ingredience: 250 g vajecnych rezancov, 3 lyzice sojovej omacky, 1-2 struciky cesnaku, 50 g slanych burskych orieskov.
Postup: Rezance uvarime podla navodu na obale a pecedime. Burske oriesky podrvime v igelitovom sacku na hrubsie kusky. Do rezancov pridame podrvene oriesky sojovu omacku, zakvapneme olivovym olejom. Nakoniec do nich prelisujeme cesnak a vsetko vymiesame.
Ingredience: 6-8 ks zemiakov 1 stredne veľká cibuľa 1 ČL soli 1 ČL zo všetkého - čierne korenie, červená paprika, sušený cesnak, kari korenie, kurkuma, koriander mletý, kardamón mletý 1 stredne veľká zelená paprika 2 PL horčice 2 PL majonézy 3 poháre vody olej / maslo
Postup: 1. Cibuľu si nakrájame na jemno a dáme restovať na olej. 2. Medzitým si nakrájame zemiačiky na malé kocky a pridáme k...
Ingredience: 4 veľké papriky, asi 500 g zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, olej, rasca, 150 g strúhaného syra, soľ
Postup: Zemiaky nastrúhame na hrubo, pridáme rascu, osolíme, vmiešame prelisovaný cesnak a na oleji opekáme za stáleho miešania asi 10 min. Odstavíme z ohňa a vmiešame do zemiakov syr. Papriky rozrežeme po dĺžke na polovice, vyčistíme a naplníme zemiakmi. Plech jemne potrieme olejom, poukladáme...
Ingredience: 1 velky kus zemiaku olej na potretie sol, hrubo cerstvo mlete korenie cayenske korenie (alebo paliva mleta paprika) drvena rasca
Postup: Zemiak osupeme a nakrajame na cm kolieska Plech vylozime papierom na pecenie a kolieska poukladame. Kolieska potrieme olejom, posolime, okorenime, orascujeme a dame stiplavu papriku. Nebojte sa ochutit poriadne, pretoze ich chut je celkom...
Ingredience: 1 kg približne rovnako veľkých zemiakov, soľ, rasca, 25O g masla
Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na štvrtiny, ak sú menšie - prekrojíme len na polovicu. Vložíme do vody - najlepšie na noc, alebo aspoň na niekoľko hodín, aby sa vyplavil nadbytočný škrob. Potom ich scedíme a vyutierame v kuchynskej utierke. Vsypeme ich do pekáča, osolíme, hojne posypeme rascou a rukami dobre premiešame. Na...
Ingredience: Mensie zemiaky cca 1kg, 1 cela hlavicka zdraveho cesnaku, olej, kusok masla, cerstve bylinky.
Postup: Zemiaky nebielime, kefkou ich poriadne ocistime a umyjeme pod tecucou vodou. Krajame ich na hrubsie kolieska, ja som vybrala male, takze som ich len prepolila. Osusila som ich. Na pavnici som rozpralila olivovy olej a poriadne som zemiaky na nom opiekla. Opecene zemiaky som prekladala do...
Zemiakove knedliky... | Bavorské žemľové knedle | Maďarské "Dödölle" -... | Princeznine zemiaky |
Rýže v troubě | Zemiakové hríby pečené,... | Madarská jarná príloha z... | Cesnakové knedličky |