Ingredience: 370 g tvarohu, 30 g masla, 150 g hrubej múky, 1 vajce, 1 žĺtok, soľ, jablká, mletá škorica, strúhanka, práškový cukor, maslo alebo olej
Postup: Múku, tvaroh, vajce, maslo, žĺtok a štipku soli zmiesime na cesto. Z cesta odoberáme kúsky, do ktorých zabalíme osminky jabĺk ( veľkosť ako slivkové knedlíčky ), zaguľatíme ich. Knedlíčky varíme v osolenej vode, vyberáme ich 2 min po vyplávaní na povrch....
Ingredience: 250 g hladka muka 3 jablka 2 vajcia 1 vanilkovy cukor dr. Oetker 1 vrecusko prasku do peciva dr. Oetker 1 lyzicka melta skorica 100 az 150 ml sladke mlieko …podla stavnatosti a velkosti jablk olej na vyprazanie cukor na posyp, alebo dzem, alebo javorovy sirup..alebo co kto ma rad
Postup: Do nadoby nahrubo nastruhame obielene jablka, pridame muku, mlieko, prasok do peciva, vajicka a dobre...
Ingredience: 2 vajcia 250 ml sladke mlieko 50 g trstinovy cukor (aky mate, taky date) 1 balicek vanilinoveho cukru 250g hladka muka 1/2 balicka prasku do peciva na pernik 50g vychladnute tekute maslo cervene jablka olej na pecenie lievancov javorovy sirup
Postup: Oddelime zltky od bielkov. Do velkej misy dame zltka, mlieko, cukor aj aj, prasok do peciva (ak nemate ten pernikovy, tak dajte...
Ingredience: 400 g niťoviek, 100 g masla, 3 vajcia, 60 g práškového cukru, citrónová kôra z 1 citróna, 500 g jabĺk
Postup: Niťovky klasicky uvaríme a scedíme. Maslo, cukor a vajcia vyšľaháme. Pridáme uvarené niťovky, na tenké plátky narezané jablká a premiešame. Ochutíme strúhanou citrónovou kôrou. Masu vylejeme do vymasteného pekáča a v rúre pri strednej teplote upečieme. Posypeme práškovým cukrom a...
Ingredience: 3 vajcia 300 g hladkej múky asi 500 - 600 ml mlieka - časť mlieka možno nahradiť sódovkou štipka soli trocha cukru štipka prášku do pečiva 2 jablká očistené a nastrúhané olej na smaženie
Postup: Pripravíme si palacinkové cesto, do ktorého zamiešame jablká. Pečieme palacinky obvyklým spôsobom, vždy pred naliatím na panvicu cesto zamiešame - jablká majú tendenciu klesať.
Ingredience: 350 g múky, 500 g jabĺk, 40 g hrozienok, 80 g orechov, 2 vajcia, 2 dl mlieka, štipka soli, škorica, práškový cukor, olej
Postup: Jablká očistíme (lúpať netreba), nakrájame na malé kocôčky, pridáme múku, soľ, hrozienka, sekané orechy (nemusia byť) a vajcia. Premiešame a zalejeme takým množstvom vriaceho mlieka, aby sme dostali husté cesto. V horúcom oleji smažíme z cesta halušky (dvoma lyžicami)...
Ingredience: 200 g margarínu nebo masla, 50 g práškového cukru, strúhaná citrónová kôra, 3 vajcia, 200 g hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1/8 l vlažnej vody, 1/2 lyžičky škorice, 1 rozomletý klinček (hřebíček), 5 g mletých lúpaných mandlí, 1 lyžica rumu, 250 g nastrúhaných jabĺk
Postup: Tuk, cukor a šťavu dobre vymiešame, vmiešame vajcia, múku s práškom a vodu a dobre vymiešame. Primiešame klinček...
Ingredience: 125 ml bieleho jogurtu, ¼ lyžičky soli, 1 lyžica hnedého cukru, 1 bielok ( môže dať aj celé vajíčko ), 1 šálka celozrnnej špaldovej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, čerstvé ovocie alebo lekvár na naplnenie
Postup: Zmiešame všetky suroviny na hladké cesto. V lievancovej panvici pečieme malé lievance. Podávame spolu s čerstvým ovocím alebo plníme lekvárom alebo džemom ako obvykle.
Ingredience: 2 biele jogurty 1 pochúťková smotana 300g hl.múky 1 PL kryšt.cukru 2 vanil.cukre 2 vajcia 1 prášok do pečiva 1 ML sódy bicarbóny olej na vyprážanie
Postup: Vymiešame na hladkú hmotu.Lyžicou naberáme malé kôpky-guľky- a dáme vyprážať do oleja z oboch strán.V oleji musia plávať ako klasické šišky.Dáme na pap.utierku odtiecť a podávame s lekvárom posypané prášk.cukrom.
Ingredience: 150 g hladka muka 50 g kakao 1 plytka CL kypriaci prasok do peciva 4 PL hnedy cukor nastruhana kora z 1 pomaranca 2 vajcia 150 ml sladka smotana + 100 ml voda ( neskor som este cesto nariedovala troskou vody) 40 g rozpusteneho masla Na krem : 250 g mascarpone 250 ml smotana na slahanie 1balicek vanilinovy cukor 1 PL praskovy cukor ( resp. podla chuti) vanilkovy...
Ingredience: Lievance : 200g hladka muka, 30g hnedy cukor, 2 PL kakao, 2 CL prasok do peciva, na spic lyzicky jedla soda, 150g kysla smotana, 100 ml mlieko, 3 vajcia, 4 PL roztopene maslo (alebo olej), 3 pl instantna praskova kava (nie napoj, ale prasok), 3 pl amareto (no..nemusi byt) Krem : 150g mascarpone, 150 ml sladka smotana, 4 PL amareto, 1 PL praskovy cukor (pridajte, alebo uberte...
Ingredience: 400 g hladkej múky, 400 g hlávkovej kapusty ( zelí ), 120 g varených zemiakov, 2 žĺtky, 30 g masla alebo oleja, 30 g droždia, 50 ml mlieka, štipka cukru, soľ, olej na vyprážanie
Postup: Kapustu ( zelí ) nadrobno nasekáme a krátko ( asi 3 min ) povaríme. Scedíme, necháme vychladnúť. V mlieku rozmiešame so štipkou cukru droždie. Zmiešame múku, nastrúhané zemiaky, soľ, maslo alebo olej, žĺtky,...
Ingredience: 5 jabĺk cukor( Môže byť aj med) obyčajné maslo kyslá smotana.
Postup: Umyté jablká zbavíme šupky a nastrúhame ich. Na rozohriatej panvici si dáme rozpustiť cukor alebo med a pridáme doň obyčajné maslo. Do cukru a masla pridáme nastrúhané jablká a poriadne vymiešame. Na koniec podávame na tanier aj s kyslou smotanou vymiešanou s cukrom.
Ingredience: 42g drozdia, 250ml mlieka, 1cl krystaloveho cukru, 500g polohrubej muky, 1 vajce, 3 pl oleja, 200g slivkoveho lekvaru, 1 cl soli.
Postup: Z drozdia, mlieka a cukru pripravime kvasok, pridame muku, sol, olej, vajce a spracujeme cesto, ktore nechame kysnut min. 40 minut. Ja som pouzila domacu pekaren a najprv som dala tekute suroviny, potom sypke a nakoniec drozdie, kt. som rozpustila v troske...
Ingredience: Praskovy cukor, lupienky mandli, maslo Na cesto : 250g tucneho makkeho tvarohu, 100g makkej cerstvej striedky z bieleho peciva, 1 cerstve vajce, 50g masla, 150g hrubej muky, pol lyzicky soli. Na plnku : vanicka cerstvych malin
Postup: Maslo nechame rozpustit v rajnicke, davame pozor aby nam nezhnedlo...topime na najmensom plameni. Rozpustene maslo nechame vychladnut. Mandlove lupienky nasucho...
Ingredience: 1/4 šálky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy (cca šťava z 1 citróna), 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry (cca kôra z 1 citróna), 1/3 šálky (70g) cukru, 3 žĺtky, 1/4 šálky (60 g) masla nakrájaného na kocky, 4-6 lyžíc kokosového mlieka
Postup: Táto poleva je úžasná. Je to jemná, krémová chuť a hodí sa na poliatie dezertov. Štipľavá príchuť citrónu je prvá vec, ktorá zasiahne Vaše...
Ingredience: 300 g čokoládových keksíkov,100 g masla,6 plátkov želatíny, 400 g krémového tvarohu, ¾ šálky práškového cukru, 300 ml kyslej smotany, 200 g čokolády, 160 ml kokosového mlieka
Postup: Podrvíme si čokoládové keksíky. Zmiešame ich s roztopeným maslom. Utlačíme ich na dno aj boky menšej tortovej formy (cca 20cm priemer). Dáme do chladničky stuhnúť. Necháme napučať 6 plátkov želatíny. Zohrejeme si...
Ingredience: 400 ml konzerva kokosového mlieka, 60 g cukru, 1 lyžička rumu, 3-4 plátky želatíny, topping podľa chuti alebo čerstvé ovocie, oriešky, čokoláda na posypanie, šľahačka
Postup: Thajská gastronómia vraj patrí medzi tie najlepšie na svete. Žiaľ nie je taká známa a docenená ako napríklad talianska. Jej základ tvorí kokosový orech a mlieko, ktoré sa pridáva snáď do každého chodu. 3-4 plátky...
Ingredience: Zemiaky uvarené v šupke, polohrubá múka, 1 vajce, soľ, niekoľko malých sliviek, olej, strúhanka, práškový cukor ( alebo mletý mak + cukor )
Postup: Z nastrúhaných zemiakov, múky, vajca a soli vypracujeme cesto. Odoberieme z neho malé kúsky a zabalíme do nich slivky, urobíme guľky. Z ostatného cesta ušúľame šúľky s polomerom asi 1 cm, narežeme na kúsky dlhé 3 cm - kokošky. Zvlášť uvaríme v slanej...
Ingredience: balík širokých rezancov ( nudlí ), 70 g detskej krupice, práškový cukor, olej
Postup: Rezance v slanej vode uvaríme a scedíme. Vodu zachytíme. Na oleji opražíme krupicu do ružova, osladíme a zalejeme 1 dl vriacej vody z rezancov, aby sa krupica rozpukala a chvíľu podusíme (pozor, krupica vzkypí!). Pridáme rezance a premiešame.
Uplne uzasna zemlovka | Dukátové buchtičky /... | Mandľové lievančeky s... | Rafaelo knedlíčky |
Fánky - mašličky | Gaufres | Jablkove lievance | Malajzské banánové... |