Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Prílohy |
listy z kapusty (tenké)
2 a pol pohára ryže
2 stredne veľké cibule
10 strúčikov cesnaku
soľ
čierne korenie
mletý indický kmín (cumin)
za hrsť petržlenovej vňate, kôprovej vňate a koriandrovej vňate
paradajkový pretlak
olej
maslo - hera
bujón
paradajky
Kapustné listy si umyjeme a uvaríme vo vode, kam sme pridali 1ČL mletého indického kmínu. Môžeme variť aj viac listov naraz. Kapustné listy varíme, až kým nie sú akoby priesvitné.
Kým sa varia kapustné listy, spravíme si zmes mahshi nasledovne:
a. ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca,
b. pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov),
c. ďalej pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín,
d. hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži,
e. do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla),
f. všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť
Uvarené kapustné listy si nakrájame na štvorce, alebo hrubé pásy a plníme zmesou mahshi - pozor - do listov nedávame veľa mahshi, nakoľko nám ryža pri varení napučí a listy by sa nám pri veľkom množstve mahshi roztrhli. Kapustné listy so zmesou zvinieme, konce listov môžeme zahnúť, ak nezahneme, nič sa nestane, pri varení sa konce listov akoby uzavrú.
Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme plnené kapustné listy a vrstvíme ich na seba.
Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané plnené kapustné listy. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť.
Na naukladané plnené kapustné listy položíme tanier/misku jeho/jej opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad plnených kapustných listov nebol zaliaty. Takto pripravené plnené kapustné listy dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď plnené kapustné listy klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier/misku z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.
Približný čas varenia je 30 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v kapustných listoch uvarená.
Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.
Mahshi cromb je vhodné ako príloha k rezňom.
Autor: JanaAli (Jana Ali Zibolenová) | |
Dátum vloženia: |
7 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Dakujem velmi pekne za recept, postupovali sme presne podla Vasho navodu a jedlo sa vydarilo na vybornu. Moj manzel / egyptan / skakal od radosti az po plafon a fotil ako dokaz, kedze sam neveril, ze je to realita. Vynikajuce jedlo, my k tomu pecieme maso v rure, jediny minus je, ze priprava je casovo narocna.....
, vyzkouším,takové jídlo máme rádi
To vypada bajecne
dakujem
+3
vybusna, tento recept ma naucila moja svokra, drzim palce
nebudem davat maslo...pouzivam repkovy olej s prichutou masla....no dufam, ze sa mi to podari....dam ti vediet....a kto ta naucil tento recept?
vybusna, v tom pripade daj menej toho masla a oleja, som zvedava, ako ti bude chutit, daj vediet, ja toto jedlo zobznujem
jasne...toto je velmi dobry receptik na moju dietu....fakt super...vyskusam v najblizsich dnoch
pretoze ta zalievka , ktoru tam lejes je prilis horuca a by spalila kapustne listy, cize das misku na tie listy opakom a na misku lejes zalievku, ktora po tej miske pekne steka do hrnca, ak by si ju nedala opakom, zalievka by ti ostala v miske a nie v hrnci, kde ju potrebujes mat... dalsie riesenie je, ze by si pockala , kym ti zalievka vychladne a tak ju tam naliala bez potreby misky, ale to mas cakanie navyse a tym padom dlhsiu pripravu pokrmu a zalievku by si vlastne nanovo musela zohrievat uz v hrnci s kapustnymi listami, co by trvalo zas dlhsie.... odporucam vsak misku pouzit, nakolko ulohou misky je zabezpecit, aby ti tam tie listy s ryzou neplavali hore dole, ale boli pekne ulezane, ked sa ulezia, mozes misku vybrat a varit na najmensom plameni, akoby si varila len samotnu ryzu
janaali...preco tam mam dat tu misku opakom...nie je mi to celkom jasne...ja mam nechat tu misku tam a popri nej lievat tu zalievku?