Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Vianocne pečivo - Pečené | |
Čas prípravy: 1 hodina + odležanie cesta | |
Počet porcií (kusov): 4 veľke plechy |
300 g hladká múka špecial 00, 250 g masla, 100 práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 prášku do pečiva, 1 vajce. Niekedy pridávam trošku citrónovej kôry. Na zlepované džem, prípadne nutela. Na nezlepované trošku vody a potravinárske farbivá.
Všetky suroviny zmiešame na hladké cesto. Cesto nechám aspoň hodinu odležať v chladničke (ja nechávam na noc). Potom cesto vyberieme a necháme trošku odležať mimo chladničky, aby sa zohrialo približne na izbovú teplotu. So studeným cestom sa robíť síce dá, ale je to ťažšia robota a potom to už nie je tá radosť z pečenia. Cesto vykrajujeme na 2-2,5 mm a ukladáme na nepriľnavý papier na pečenie. S cestom robím v menších dávkach a vždy spracujem úplne všetko. Vykrojené nedávame príliš blízko k sebe, lebo trošku nafúknu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 stupnov cca 8-10 minút podľa veľkosti. Po upečení zlepujeme ovocným lekvárom prípadne nutelou.
Menšie kúsky nezlepujem, ale pripravím si trošku vody a málinko potravinárskej farby a na ruky si dám sáčok a trošku to prizdobím. Sáčok si dávam len preto, lebo potravinárska farba dosť farbí kožu a mať zelené prsty nie je veľmi estetické. Túto fintu som odkukala od Helly (zdobila tak perníčky).
Nezlepené chutia tiež veľmi dobre. Vydržia 2-3 týždne (ak ich dobre schováme).
Autor: alenka111 | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
+3
Krásná jablíčka!!