Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Polievky | |
Čas prípravy: 40 minút | |
Počet porcií (kusov): 4-6 |
3 vajíčka, macesová múka, 2-3 štipky mletého zázvoru, 1/2 CL soli, voda
Vajíčka rozšľaháme so soľou a pridáme zázvor. Za stáleho miešania pomaly prisypávame macesovú múku v takom množstve, aby cesto nebolo ani riedke, ani husté. Necháme asi 30 minút odstáť. Potom formujeme knedličky o čosi väčšie ako vlašský orech. Vkladáme do vriacej vody a necháme asi 4 minúty variť a vyberieme. Hotové vkladáme priamo do polievky, alebo na misu, z ktorej si každý vezme podľa chuti.
Zdroj: od židovskej priateľky z mladosti, u nás doma sme ich varili vo vývare zvlášť odliatom na varenie knedličiek. Ak nemáme macesovú múku, rozdrvíme maces a zomelieme. Maces je nekvasený židovský chlieb, pochádzajúci z egyptského obdobia židovskej historie. Spája sa s pesachom, čo je židovská "Veľká noc".
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Dakujem Vám za odpoved. O tej predajni v Prahe viem.
nie nepracujem v restauracii, mam bio farmu takze pracujem doma. Prirodzene budem davat pravidelne kosher recepty. Maces si kupujem v kosher predajni v prahe, pripadne ak mam cas pocas zimnych vecerov peciem si vlastny.
Milý, milý pán Moshe, dakujem Vám, za Vašu láskavú pomoc. Teraz si už spomínam, že pred 40-timi rokmi, moja priateľka u nás v nedeľu začala pripravovať tieto prima knedličky, ked uvidela u nás krabicu Macesov. Dovoľte, aby som Vás srdečne privítala medzi nami a teším sa na Vaše recepty. Nepracujete náhodou v Košer Restaurante v Bratislave? Možno nám poradíte, kde máme zháňať dnes MACES. Ešte raz dakujem.
Original recept:
Pripravíme si asi 150 g rozdrtených macesov. V miske rozšľaháme 3 vajcia s tromi lyžicami husacej masti) a zmiešame s macesmi a asi 1,2 deci vývaru). Prisolíme, prikoreníme muškátovým kvetom, štipkou čierneho korenia alebo pre zmenu zázvorom. Necháme hodinu stáť. Varíme v polievke asi 10 minút, snažíme sa nenakúkať do hrnca, teda neodkrývať. Knedlíčky sa dajú uvariť aj v osolenej vode a podávať ako príloha.
A niečo z Talmudu:
Všetko niečomu prospieva a zároveň niečomu škodí a naopak. Iba zázvor, paprika, pšeničný chlieb, dobré mäso a prastaré víno prospievajú celému telu.
Dovoľujem si poopravit recept nakolko som zid a kosher kuchar. Nie macesova muka ale podrveny maces sa pouziva na knedlicky.
Dnes som si v Bille prezerala maces. Mali tri druhy - dva boli z Maďarska a jeden z Poľska...zo Zl. Moraviec prečo neprivezú?!
Mne sa zda,ze z tohto robili jedla detom,ktore boli na redukcnej strave, ked som bola ako decko v kupeloch Lucivna (pre alergikov). Ale ista som si neni. Ten nazov je mi znamy tusim prave odtial z jedalnicka.
pozri môj odkaz v komentároch 8.4.2O1O o 9,5O h macesová múka sa dá kúpiť v jedálňach pri židovských náboženských obciach, alebo sa dá pripraviť po domácky z macesu.
http://www.porada.sk/t101996-maces.html
zda sa, ze toto je vyrobca
http://www.maces.sk/...ale pochybujem, ze je to koser zariadenie, takze neviem, ci ortodoxny zid by to uznal.
nema niekto obrazok tej muky? ako vyzera?
Tak jsem se ptala na maces mojí mámi, u nás v pekařství, v Bille, v Tescu, ... a nikdo maces nezná. Našla jsem na webu toto http://www.cuketka.cz/?p=330 - a tam píšou, že v ČR ho nevyrábí NIKDO Nevzdám to a ještě vyšlu mámu v Praze do Country Life prodejny u Staroměstkého náměstí (ona tam chodí na zdravé jídlo, když je v Praze), tam mívají lecos
Výbušná, z detstva si pamätám(e) tie veľké krabice s macesom...stáli bagateľ... Teraz sú všelijaké iné balenia, ale už to nie je ten tenučký maces, ako býval za onoho času...Môj starý otec - nagyapa - si to drobil napr. do mliečnej kávy...
A mama roky pátrala po recepte na macesové knedlíčky do polievky...Z detstva mala spomienku, pretože v našom mestečku bola kedysi dosť silná židovská komunita a aj jej najlepšia kamarátka bola Židovka (z koncentráku sa už 14 ročná dievčina nevrátila).
Paprička, určite aj tvoja maminka ti maces popíše - tenké dierované chrumkavé plátky, sem - tam hnedavé fliačky a "pľuzgieriky"...
Všetkých zdravím.
Maces a macesová múka - našla som na internete. Maces sa vyrába z vysokokvalitnej pšeničnej múky a pitnej vody, bez tuku a konzervantov. Na Slovensku sa vyrábal od roku 1905. Teraz je od roku 2005 výhradným výrobcom tohto bezkvasovho pečiva MACES. Kontakt: Mgr. Martina Cibirová, Robotnícka 51, 953O1 Zlaté Moravce, telefon +421-37- 63 21 704, mobil +421 903 859 847, e-mail: predaj@maces.sk Macesová múka ako rituálny tovar na pesach predávali pred sviatkami - cena 3 EURO/kg- v zidovskej náboženskej obci v Košiciach. Z toho vyplýva, že sa treba informovať o macesovej múke priamo v týchto obciach alebo si môžete macesovú múku vyrobiť po domácky.
ja si pamatam macesy, este kym som bola mala, som to videla v obchodoch a moja mamka raz v nejakej diete jedla macesy, ale vonkoncom som netusila, ze to stale existuje.
Tak to se musím poptat. Nikdy jsem o něm ani neslyšela, natož abych ho viděla. Ď. za info.
Maces je nekvasený židovský chlieb. Predáva sa pod týmto názvom v obchodoch s potravinami, najlepšie s pekárenskými výrobkami. Je vo veľkých krabiciach, v tenkých plátoch, ktoré sú pred pečením popichané. Múku si doma pripravíme doma z macesu jeho rozdrvením, pomletím, prípadne mixovaním. Strúhanku žiadnu nedávajte - ani chlebovú, ani z pečiva. Potom by to neboli macesové knedličky.
Paprička, určite aj u vás dostať bežne maces...Je to nekvasené, teda určite NIE strúhanku - chlebovú...
A kde seženu maces ? Šla by použít strouhanka event. chlebová strouhanka?
vybušna, rozmixuj maces
z coho je macesova muka...a kde sa da kupit?????