Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Polievky | |
Čas prípravy: 3-4 hodiny | |
Počet porcií (kusov): 10 |
1 sliepka, 3 väčšie mrkvy, 2 korene petržlenu, 1 celer aj s vňaťou, 1 cibuľa so spodnou šupkou, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 sušená pálivá paprika - možno vynechať, ale potom dáme 1 lusk nepálivej papriky, 2-3 zemiaky, 2 CL soli,petržlenová vňať, 10-15 guličiek celého čierneho korenia, 4 guličky nového korenia, voda.
Do väčšieho hrnca dáme očistenú a upravenú sliepku. Zalejeme studenou vodou a osolíme. Postavíme na sporák na slabý plameň. Zbierame penu /obsahuje zbytky krvi/ a varíme pomalým varom. Asi po hodine a pol pridáme na väčšie kusy pokrájanú zeleninu, aby sa nerozvarila. Pridáme korenie a vňate v celku. Z varenej polievky vyberieme mäso a zeleninu. Vývar scedíme. Uvarenú sliepku naporcujeme a môžeme dalej použiť v dalších receptov. Uvarenú pokrájanú zeleninu vložíme do polievky aj s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávame s macesovými knedličkami.
Zdroj: rodinný recept. My sme ale nedávali do tejto polievky zemiaky. Je to sviatočná židovská polievka. Veľmi dobrá pre deti a chorých. Je vlastne pre každého gurmána.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
+4
Evička Hubová, maces je nekvasený židovský chlieb z kvalitnej pšeničnej múky a pitnej vody. Sú to tenké pláty cesta, ktoré sú pred pečením popichané vidličkou. Na Slovensku je jeho jediným výrobcom firma MACES v Zlatých Moravciach a dodáva maces v 500 g v podlhovastých krabiciach i do Ciech. Možno zakúpiť v potravinárskych predajniach a v supermarketoch alebo v židovských náboženských obciach. O konkrétnom obchode v Prahe vie naša Paprika.
Ibi co je ten macesa kde ho koupím
Vývar dělám velmi podobně, jen nedávám celou slípku, ale jen některé "díly". Je to klasika a moc dobrá, zdravá a posilující.
+
Ja do takej polievky dam zemiak,len ked presolim aby tu sol trocha nasal prec.
a ja si veru pamatam, ze moji rodicia davali do hovadzej polievky cely zemiak a potom ocko to hovadzie maso z hotovej polievky vybral, nakorenil ho, nasolil ho a spolu sme ho za stolom jedli. on vybral aj ten zemiak...fajnyyyyyyyyyyyyyy...a cely som ho zjedla, nechapem preco zemiak nedavam aj ja. ach...este keby zacal teraz spievat z radia matuska, taku pesnicku ...don don don don diri don din don..a mam uplnu asociaciu nedelneho rana u mamky a tatka.
Michsi, ospravedlňujem sa! Pravdaže dávam aj celú cibuľu. Nedopatrením som ju v surovinách neuviedla. Tie zemiaky tiež nedávame, ale do originál receptu patria. Dakujem. že si ma upozornila na cibuľu a pravda aj za bod.
Okrem zemiaku robim tak isto ja este vlozim jednu osupanu cibulu vcelku a ked dovarim cibulu, gulate korenie aj cesnek vyberiem prec.