Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Studená kuchyňa | |
Čas prípravy: 40 minút + varenie + pečenie + zaťaženie | |
Počet porcií (kusov): 4-6 |
koža z 1 husacieho krku, 1 včerajší rožok, 1 pečeň z nevykrmenej husi, husacia masť, 1 vajíčko, trochu mlieka, vývar z husacích drobov, 1/2 malej cibule, nadrobno nasekaná petržlenová vňať, soľ mleté čierne korenie
Kožu stiahneme z husacieho krku, očistíme, ale vnútorný tuk ponecháme. Užší koniec zašijeme.Na husacej masti orestujeme cibuľku s petržlenovou vňaťou a necháme vychladnúť. Rohlík pokrájame na kocky, dáme do misy a pokropíme vývarom, prípadne mliekom. Pečeň naškrabeme ostrým nožom, aby sme ju zbavili žiliek a blán. Rohlík vytlačíme, pridáme naškrabanú pečeň petržlenovú vňať, cibuľu,rozšľahané osolené vajce. Okoreníme a vymiešame. Touto plnkou plníme kožu zo strany širšieho konca, nie na tesno, aby nám koža pri varení nepraskla. Voľný koniec kože zašijeme a naplnený husací krk vložíme do vývaru. Varíme pomalým varom asi hodinu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom opečieme na husacej masti. Zaťažíme dvomi doštičkami asi na 12 hodín. Krájame na kolieska ako salám. Podávame na čerstvom dedinskom chlebe s kyslou uhorkou.
Zdroj: rodinný recept. Je to síce príprava náročná na čas, ale táto vynikajúca pochúťka naše zmysly bohato odmení. Poznám viacero variant, záleží od regionu, odkiaľ pochádza.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Poznám ešte jednu veľmi chutnú variantu židovského plneného husacieho krku z TV paprika, kde židovský šéfkuchár pomelie do plnky miesto rohlíka husacie prsíčko. Technologia prípravy je identická s tou, ktorú som uviedla. Teda aj v Budapešti varia túto lahôdku.
To zní úžasně
Ibi, klikni si hore, vedľa názvu receptu na ikonu "UPRAVIŤ", otvorí sa ti okno a tam si môžeš svoj recept doplniť alebo opraviť. Potom klikni dolu na upraviť recept
Zabudla som v recepte uviesť v príprave, že nadrobno pokrájanú cibuľu a posekanú petržlenovú vňať pred pridaním do plnky najprv orestujeme na husacej masti. Je to dosť podstatné z hľadiska technologie prípravy. Prepáčte, prosím.
Vynušna, neviem ako v Nemecku, ale u nás niekedy, záleží ba výrobcovi, dostať mrazené husi s krkom alebo len kožou prehnutou k telu. Skús sa pozrieť, plnený krk je výborný, Ja zvyknem plniť husací krk a potom ho upiecť v rúre. Samozrejme raz za dlhý čas, lebo teraz kým by sme zjedli dvaja celú hus....
no hej...ale kde ja uboha zozeniem husaci krk