Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Ostatné |
500 g polohrubej múky, 4 lyžice oleja, 1 lyžička soli, 1 pohár vody ( 250 ml )
Prísady vymiešame a necháme odpočinúť 20-30 minút. Potom použijeme na prípravu jedál.
Recepty z fillo cesta :
http://www.toprecepty.sk/recept/1129-syr-vo-fyllo-...
http://www.toprecepty.sk/recept/1128-spenat-zapeka...
http://www.toprecepty.sk/recept/1127-kurca-vo-fyll...
http://www.toprecepty.sk/recept/1132-syrove-kroket...
Autor: tejaja | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
anicka: ja som ho videla aj v BA v sieti obchodov *samoska*
Je to strasne dobre, ze takto si to mozeme kupovat ako hotovku.
Filo cesto som kúpila v kauflande a stálo 2,79 €
a debata, ktora tu nema co robit som vlozila sem
http://www.toprecepty.sk/df_forum.php?forum=25
ten odkaz o platkovani filla som vlozila sem
http://www.toprecepty.sk/df_forum.php?forum=22
Pozrela som si odbornú literatúru:A. Fialová a kolektív "Mezinárodní kucharka - na Fillo cesto sa používa jemná múka, rozumej hladká múka. To isté uvádzajú renomovaní šéfkuchári ako napr. Kenneth Floyd a Niguella Lawson. Ak máte záujem, dalších je možné zistiť na IT. Myslím, že by bolo vhodné uviesť autora, od ktorého informácia pochádza. Jednak sa niečo naučíme a vyhneme sa zbytočným nedorozumeniam, navyše si to môžememe sami overiť. Najmä to bude cenné pre začínajúcich kuchárov.
vybusna, tak to máš dobré, hotové cesto som v obchode u nás nevidela, ale je pravda, že tu toľko Turkov nie je.
tejaja asi to nebudem robit...myslim to cesto....ja nenam ziadnu trpezlivost a ako vidim, je s tym piplacka....v mnichove je strasne velka komunita turecka, takze filo cesto dostat v marketoch hotove jednak v platoch a jednak v kockach, je dobre mat recept po ruke v pripade potreby...ako napr. listkove, ale pokial mozem, tak si ho radsej kupim
co spominala ibi, co sa z neho robieva...tak to namojdusu trci tu z kazdeho vykladu, v zivote som toneochutnala...vobec netusim preco...turecky kuchar to robi priamo vo vyklade, vzdy sa na to s uzasom pozeram aj 15 minut...musim, to naozaj ochutnat.
vybušna, neviem, aká je v Nemecku múka, ale nám skúsenosť z Francúzska, že tam bola múka niečo medzi našou polohrubou a hladkou, takže myslím, že kľudne by si mohla tú vašu múku použiť. Prípadne si najprv odskúšaj z malého množstva, ale myslí, že to bude ok
tejaja....taku technicku otazku...ty tam pouzivas polohrubu muku...ide o to, ze snad okrem slovanskych krajin...vlastne ani neviem, ci vsetky slovanske...nemam o tom prehlad...v zahranici nepoznaju inu muku ako hladku. Na filo cesto som sa pytala preto, lebo som chcela muzovi vcera urobit rebarborove tasticky...skoncila som nakoniec pri ananasovom reze, lebo nemali ani rebarboru, a cesto mali len filo...a co ja s filom cestom, ked som netusila na co je. No a v nemecku skutocne polohruba muka nie je....mozno v nejakych specializovanych predajniach, ale v normalnych supermarketoch som ju nevidela a tak si ju vlacim zo slovenska. ibi pise, ze je to grecka a turecka pochutka...silne pochybujem, ze turecke zeny v nemecku kupuju mrazene hotove cesto a tak si ho robia. mozno chodia do tych specializovanych predajni...ja ozaj neviem....ale co vlastne chcem...nema tam ist hladka muka?
ak som si to vydedukovala sproste, tak sa ospravedlnujem.
Tak toto je naozaj uzasne popisane,dakujem!
Možná by bylo vhodné tento komentář s perfektně popsanou prací s fillo těstem vložit do poznámky pod každý recept s tímto těstem
Aby se nestalo, že někdo pouze většinu cesta vyvalká v jedné vrstvě (jako je psáno v Postupu pod těmito recepty), tím vyloží formu a dá náplň....pak těsto nemůže lístkovat a podle mě to už není ono.
Milá MICHSI, ja poznám fylo cesto ako cesto charakteristické pre Grécko, Egypt a iné krajiny. Ide o veľmi tenučké cesto, skoro ako papier, ktoré na vzduchu veľmi rýchlo schne. Preto musí byť zabalené. Pred pečením pri položení na plech sa musí okamžite potrieť rozpusteným tekutým maslom každý jeden plát. Kladie sa na seba 4-5 vrstiev. Potom sa natrie náplň, ktorá môže byť slaná alebo sladká. Na náplň sa položí dalších 4-5 vrstiev cesta a znovu sa dá náplň a tento postup sa znovu opakuje. Slaná náplň býva najčastejšie špenát so syrom - Egypt, Syria... Sladká náplň -v múčniku baklava- kryšt.cukor, sekané, mandle, orechy, pomaranč.a citr. kôra,škorica, na povrchu sa nožom naznačia kosoštvorce, aby sa po upečení dal krájať. Hotový sa zalieva sirupom zvareným z pomaranč. šťavy a medu. Fylo cesto po upečení pripomína lístkovanie lístkového cesta. Baklava je typický zákusok pre Grécko,Egypt, Srbsko a iné štáty na pobreží stredozemného mora a balkánu. V supermarketoch ho dostaneš kúpiť už hotové.