Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Polievky | |
Čas prípravy: asi 2 hodiny | |
Počet porcií (kusov): 5-litrovy hrniec |
varim od oka, tak že množstvo surovin len orientačne.
Asi 750g bravčoveho mäsa (môže byť aj s troškou tučneho, potom je kvalitnejší vyvar), 2 stredne velke mrkvy, 1 stredne velky petržlen, kusok zeleru, 1 velka cibuľa, 1 stredne velka červena repa ( cvikla ), 1/2 malej hlavky bielej kapusty, 3 stredne velke zemiaky, asi 1 dcl paradajkoveho pretlaku, soľ, čierne čerstvo pomlete korenie, trochu vegety, olej, alebo masť, cesnak, petržlenova vňať, kysla smotana.
mäso pokrajať na menšie kusky, vložiť do hrnca, zaliať asi litrom vody, trochu osoliť a nechať variť na miernom ohni. Medzitym nakrajať kapustu na pružky a asi po pol hodine pridať k mäsu. Cibulu nakrajať nadrobno, zeleninu postruhať na hrubom struhadle, zemiaky na kocky. V hlbokej panvicí roztopiť masť, opražiť cibulu do sklovita, postupne pridavať mrkvu, petržlen, zeler, červenu repu (musi sa trochu popražiť, aby pustila farbu), paradajkovy pretlak. Všetko spolu podusiť asi 10minut, a celý obsah panvice vyliať do hrnca s mäsom a kapustou,pridať pokrajane zemiaky, premiešať, podla potreby doliať horucou vodou a variť až bude mäso mäkke. Dochutiť, pridať prelisovaný cesnak, petržlenovu vňať.
Kysla smotana ide až do hotoveho na tanier.
Famy o troch druhoch mäsa nie su pravdive, na chuti to nič nemeni. A na Ukrajine sa boršč vari z toho, čo je k dispozicii (co dum dal).
Autor: Besty (Oksana Ryšková) | |
Dátum vloženia: |
7 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Môj syn chodí na boršč do ruskej reštaurácie Kalinka vo Francúzku,poslal mi fotografiu tohoto jedla a vyzerá veľmi lákavo.Kedže som sa rozhodol uvariť si ho a nepoznám recept,navštívil som túto stránku a bum.Vychádza mi z toho,že táto polievka je o fantázii,len je treba dodržať potrebné ingredencie. Tak dúfam,že sa mi podarí.
LUcinQa:300-400 gr.pliecka /mastnejšie/150 gr červenej repy,200 gr kapusty /môže byť kyslá,alebo hlávková/ 100 gr.zemiakov ,1 petržlen ,2 mrkvy ,l cibuľa 2 strúčiky cesnaku/čínsky 4-5/ a 1 malý kvalitný paradajkový pretlak,ocot, 8 zrniek čierne korenie celé a bobkové listy 2 kusy 250 gr.kyslá smotana,čerstvý alebo mrazený kôpor. Masko v osolenej vode spolu s celým korením a bobkovými listami pomaly varíme a keď je polomakké pridáme pokrájanú repu a kapustu,koreňovú zeleninu
a zemiaky,cibuľu vcelku a pretlačený cesnak.Pridáme rajčinový pretlak, lyžicu a pol octu. Jeden cesnak si necháme a pretlačíme ho do boršču tesne pred podávaním! Pomaly varíme až je cvikla a maso úplne makké.Potom maso vyberieme nakrájame a pridáme naspať do polievky. Odstavíme a keď trochu vychladne pridáme 1 alebo 2 strúčiky pretlačeného cesnaku. Kyslú smotanu dáme do misky pridáme trochu soľ a l lyžicu najemno nakrájaného čerstvého kôpru Môže byť aj mrazený.Smotanu premiešame a dáme na stôl.Každý si potom pridá podľa chuti do horúceho boršču smotanu s kôprom .
Boršč treba variť z riadne dozretej zeleniny aj kapusty a cvikly .Zemiaky sa môžu pridať aj o trochu neskôr aby sa úplne nerozvarili/podľa typu zemiakov/. Z jarnej zeleniny variť boršč nedoporučujem. Boršč sa varí aj 2,5 hodiny,kým nie je všetko naozaj dobre uvarené /chrumkavá kapusta alebo cvikla by ho pokazili/ Výborný je na druhý deň keď odstojí.Recept pochádza z Poľska a má svoju historku ,dostala som ho vo vlaku plnom emigrantov z Poľska do Rakúskeho Schonau v roku 1974.
svetka:môj recept je podobný Tvojmu a mám ho z UK :) Tiež si myslim , že cviklu s mäsom treba variť a zemiaky uvariť zvlášť a pridať :)
hah boršč bez cvikli nie je boršč, aj ten na obrázku má malo cvikly..môj je červený!!!!!
je výborný
ja som ukrajinka a robym to trochu inak.moja mama to vari z fazulou.čiže,dať variť maso z dajme tomu 1 hrnček vopred namočenej fazuli(nemusi byť),ked je uvarene domaka pridať na kocky nakrajane zemiaky a na tenke pružky cviklu,osoliť,okoreniť.ked zemiaky a cvikla su takmer hotove pridame na pružky nakrajanu kapustu,a medzi tym na panvici urobim zapražku.na oleji(masti)opražim cibulu na kocky nakrajanu a mrkvu nastruhanu na malom struhadle a prelisovany cesnak,všetko opražime a poprašime polievkovou ližicou muky,kratko opečeme a nalejeme za 4 ližice paradajkoveho pretlaku.ked prebubla pridame do polievky premiešame nechame prejsť varom a hotovo.davam ešče aj nadrobno nasekany kopor a peteržlenovu vnať,a ked mam doma tak aj natenko nakrajanu sladku papriku,ta da vonu,davam ju spolu z kapustou.do taniera na polievku pridame ližicu pochuťkovej smotany a je to basen.dobru chuťwww.toprecepty.sk/recept/1135-ukrajinsky-borsc/
ahojtee nemate presny recept na bosr ? :D ja som tu seliake naslaa a neviem kery by som mala urobit.... ak viete niekto napiste mi na Fb : Lucia Lacikova alebo pokec... Luciaa-665
kolko čitala recepty boršča a nikde nečitala ten spravny .Kebiže som uvarila taky boršč moja babička by ma zbila.
ja (neregistrovaný/á), už som videla všeličo, ale \"chuťy\" ešte nie, čo tak \"chuti\" ?
Všetko super, borčš milujem, no desí ma predstava dávať do všetkého vegetu. Je to prejav barbarských prejavov v gasgtronómii. Bez urážky, ale ten nyzmyselný vynález zjednocuje všetky chute do jednej unufikovanej, akoby to bolo z USA. Fantázia sa s Vegetou nesnúbia!!!!
Miluju boršč,straaašně moc. Recept jsem dostala od kamarádky, ukrajinské lékařky.
Sorry ale jedla som pravý boršč na Ukrajine a má byť krvavo červený.Cvikla sa dáva na koniec kôli chuťy a farbe.
Oksanko,dnes jsme měli k obědu,lahůdkadovolila jsem si přidat fotečky+6
besty...tak toto je velmi velmi pozitivna a pre mna nanajvys podstatna informacia....
a vybusna tej cvikly v boršči sa nemusiš bať, lebo v hotovom ani nespoznaš konkretnu chuť cvikly
Ďakujem všetkym za komentare vybusna pochadzam z Ukrajiny,a bez červenej repy to už je uplne ina polievka ja varim boršč tak, ako ho varila moja babka a moja mama, a viem, že v každej domacnosti sa vari trochu inak.Prajem Vam aby sa recept vydaril u nas doma sa ten 5 litrovy hrniec zje za dva dni, a to sme doma len traja moj syn v podstate žiadnu inu polievku jesť ani nechce. Ešte som zabudla dodať,že boršč je uplne najlepší až na druhy deň, keď sa všetky chute dokonale spoja Dobru chuť!
Jelikož máme v rodině ukrajinské příbuzenstvo a vlastním i jejich velkou kuchařku, tak vím, co existuje variant borščů. Tyhle polévky se u nás můžou
Milá Oxi, zabudla som dodať, že zo všetkých borščov mi najviac chutímpráve ten ukrajinský.
Jaj a zabdual som dodat,ze ja namiesto bravcoviny pouzivam hovadzie polievkove maso. Ma potom vyraznejsiu chut.
Moja babka borsc robievala z 3 druhov masa - baranina, hovadzina a bravcove v rovnakom pomere.No my baraninu nemusime,tak sme si to zjednodusili len s tou hovadzinou.
prave som chcela tento borsc dat medzi receptyU nas je borsc velmi oblubeny,a prisla som na to, ze prave pomer medzi jednotlivymi druhmi zeleniny v borsci je najdolezitejsi.A tento recept je presne podla naseho gusta.
Vybusna, a borsc bez cvikly nie je borsc:) Skor ozeliem zeler, uz aj bez cibule sme ho varili, aj bez zemiakov sme skusali,ale bez cvikly to neide.
Oxi - máš to dobré, jen bych použil maso s kostí a kost na pár minut upect v troubě, ten vývar je pak silnější, tučné kousky do Ukrajinského boršče patří. Určitě bych zeleninu nestrouhal, pak je z toho kaše, a určitě ne olej, sádlo je sádlo. A máš pravdu, co chalupa jiný boršč, jí se co je doma. Původně byl boršč jídlem chudých - povařená řepa a k tomu nějaká ta ukradená brambora. Až dvacáté století nám přineslo takové změny, Stačí si připomenout naši časnečku - okmínovaná voda z brabor, omaštěná lžící sádla a ochucená česnekem. Dneska nám z toho vyrostla taková polivka, že je to někdy až fujtajbl. Slátanina tisíce chutí v jednu nechuť překrytá sušeným česnekem. To jsem zas prchl někam jinam. Máš to dobře napsané, víš o čem píšeš a určitě jsi to už nejednou vařila. Dávám ti bodíky co jen mohu. Miloš
nuz vzhladom na obcianske meno besty...predpokladam, ze jej zdroj bude v ukrajinskej kuchyni jej mamicky. besty, odkial pochadzas?
Ukrajinský boršč je typický práve kombináciou 2 druhov mäsa a to hovädzie rebro s kosťou + bravčové pliecko, po uvarení nakrájané na kocky, ktoré sa vkladajú späť do vývaru z mäsa. Zelenina sa restuje na tuku. kde sa orestuje aj paradajkový pretlak. Zeleninový základ sa pridáva do vývaru s mäsom + kapustou. V priebehu dovárania sa dochucuje. Cervená repa je dominantnou súčasťou každého boršču. Je len na degustátorovi, čo pridá alebo uberie. Je to sýta, zdravá polievka, v podstate je to silný mäsový vývar s mäsom a pestrým množstvom zeleniny. Je výborný, ak na nás sadne jarná únava po dlhej zime. Je hádam nespočetne veľa variant, ale najznámejšie sú ukrajinský, ruský a poľský boršč. Zas dávam do pozornosti, je dôležité uviesť zdroj, odkiaľ sme recept získali.
vybusna, boršč je troška iný, keď ho robia Ukrajinci, Rusi alebo Poliaci, ale cvikla je jednou zo základných zložiek boršču všade Asi som ťa nepotešila, však ?
Nepocula som ,zeby sa mali davat tri druhy masa do borscu, to som skor pocula o bigosi. este sa chcem opytat....urazim toto skvele jedlo ak tam nedam tu cervenu repu ja ju nemam rada+