Viac ako  4 000  receptov

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč
nahoru
Ukrajinský boršč Ukrajinský boršč Ukrajinský boršč
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Polievky
Čas prípravy Čas prípravy: asi 2 hodiny
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 5-litrovy hrniec

Suroviny:

varim od oka, tak že množstvo surovin len orientačne.
Asi 750g bravčoveho mäsa (môže byť aj s troškou tučneho, potom je kvalitnejší vyvar), 2 stredne velke mrkvy, 1 stredne velky petržlen, kusok zeleru, 1 velka cibuľa, 1 stredne velka červena repa ( cvikla ), 1/2 malej hlavky bielej kapusty, 3 stredne velke zemiaky, asi 1 dcl paradajkoveho pretlaku, soľ, čierne čerstvo pomlete korenie, trochu vegety, olej, alebo masť, cesnak, petržlenova vňať, kysla smotana.

Postup

mäso pokrajať na menšie kusky, vložiť do hrnca, zaliať asi litrom vody, trochu osoliť a nechať variť na miernom ohni. Medzitym nakrajať kapustu na pružky a asi po pol hodine pridať k mäsu. Cibulu nakrajať nadrobno, zeleninu postruhať na hrubom struhadle, zemiaky na kocky. V hlbokej panvicí roztopiť masť, opražiť cibulu do sklovita, postupne pridavať mrkvu, petržlen, zeler, červenu repu (musi sa trochu popražiť, aby pustila farbu), paradajkovy pretlak. Všetko spolu podusiť asi 10minut, a celý obsah panvice vyliať do hrnca s mäsom a kapustou,pridať pokrajane zemiaky, premiešať, podla potreby doliať horucou vodou a variť až bude mäso mäkke. Dochutiť, pridať prelisovaný cesnak, petržlenovu vňať.
Kysla smotana ide až do hotoveho na tanier.

Poznámka

Famy o troch druhoch mäsa nie su pravdive, na chuti to nič nemeni. A na Ukrajine sa boršč vari z toho, čo je k dispozicii (co dum dal).

Autor Autor: (Oksana Ryšková)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
7 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Ukrajinský boršč"

autor: Štoky (neregistrovaný/á)
vložené: 23. 10. 2011 08:45:04  nahlásiť  reagovať
 

Môj syn chodí na boršč do ruskej reštaurácie Kalinka vo Francúzku,poslal mi fotografiu tohoto jedla a vyzerá veľmi lákavo.Kedže som sa rozhodol uvariť si ho a nepoznám recept,navštívil som túto stránku a bum.Vychádza mi z toho,že táto polievka je o fantázii,len je treba dodržať potrebné ingredencie. Tak dúfam,že sa mi podarí.

vložené: 21. 08. 2011 22:34:55  nahlásiť  reagovať
 

LUcinQa:300-400 gr.pliecka /mastnejšie/150 gr červenej repy,200 gr kapusty /môže byť kyslá,alebo hlávková/ 100 gr.zemiakov ,1 petržlen ,2 mrkvy ,l cibuľa 2 strúčiky cesnaku/čínsky 4-5/ a 1 malý kvalitný paradajkový pretlak,ocot, 8 zrniek čierne korenie celé a bobkové listy 2 kusy 250 gr.kyslá smotana,čerstvý alebo mrazený kôpor. Masko v osolenej vode spolu s celým korením a bobkovými listami pomaly varíme a keď je polomakké pridáme pokrájanú repu a kapustu,koreňovú zeleninu
a zemiaky,cibuľu vcelku a pretlačený cesnak.Pridáme rajčinový pretlak, lyžicu a pol octu. Jeden cesnak si necháme a pretlačíme ho do boršču tesne pred podávaním! Pomaly varíme až je cvikla a maso úplne makké.Potom maso vyberieme nakrájame a pridáme naspať do polievky. Odstavíme a keď trochu vychladne pridáme 1 alebo 2 strúčiky pretlačeného cesnaku. Kyslú smotanu dáme do misky pridáme trochu soľ a l lyžicu najemno nakrájaného čerstvého kôpru Môže byť aj mrazený.Smotanu premiešame a dáme na stôl.Každý si potom pridá podľa chuti do horúceho boršču smotanu s kôprom .
Boršč treba variť z riadne dozretej zeleniny aj kapusty a cvikly .Zemiaky sa môžu pridať aj o trochu neskôr aby sa úplne nerozvarili/podľa typu zemiakov/. Z jarnej zeleniny variť boršč nedoporučujem. Boršč sa varí aj 2,5 hodiny,kým nie je všetko naozaj dobre uvarené /chrumkavá kapusta alebo cvikla by ho pokazili/ Výborný je na druhý deň keď odstojí.Recept pochádza z Poľska a má svoju historku ,dostala som ho vo vlaku plnom emigrantov z Poľska do Rakúskeho Schonau v roku 1974.

autor: Janka Rebeka (neregistrovaný/á)
vložené: 05. 08. 2011 14:44:26  nahlásiť  reagovať
 

svetka:môj recept je podobný Tvojmu a mám ho z UK :) Tiež si myslim , že cviklu s mäsom treba variť a zemiaky uvariť zvlášť a pridať :)smajlik
hah boršč bez cvikli nie je boršč, aj ten na obrázku má malo cvikly..môj je červený!!!!!

autor: Juraj (neregistrovaný/á)
vložené: 05. 06. 2011 12:53:46  nahlásiť  reagovať
 

je výborný smajlik

autor: svetka (neregistrovaný/á)
vložené: 27. 05. 2011 21:25:19  nahlásiť  reagovať
 

ja som ukrajinka a robym to trochu inak.moja mama to vari z fazulou.čiže,dať variť maso z dajme tomu 1 hrnček vopred namočenej fazuli(nemusi byť),ked je uvarene domaka pridať na kocky nakrajane zemiaky a na tenke pružky cviklu,osoliť,okoreniť.ked zemiaky a cvikla su takmer hotove pridame na pružky nakrajanu kapustu,a medzi tym na panvici urobim zapražku.na oleji(masti)opražim cibulu na kocky nakrajanu a mrkvu nastruhanu na malom struhadle a prelisovany cesnak,všetko opražime a poprašime polievkovou ližicou muky,kratko opečeme a nalejeme za 4 ližice paradajkoveho pretlaku.ked prebubla pridame do polievky premiešame nechame prejsť varom a hotovo.davam ešče aj nadrobno nasekany kopor a peteržlenovu vnať,a ked mam doma tak aj natenko nakrajanu sladku papriku,ta da vonu,davam ju spolu z kapustou.do taniera na polievku pridame ližicu pochuťkovej smotany a je to basen.dobru chuťwww.toprecepty.sk/recept/1135-ukrajinsky-borsc/

autor: LUcinQa (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 04. 2011 21:18:41  nahlásiť  reagovať
 

smajlikahojtee nemate presny recept na bosr ? :D ja som tu seliake naslaa a neviem kery by som mala urobit.... ak viete niekto napiste mi na Fb : Lucia Lacikova alebo pokec... Luciaa-665

autor: Svitlana (neregistrovaný/á)
vložené: 07. 01. 2011 18:53:41  nahlásiť  reagovať
 

kolko čitala recepty boršča a nikde nečitala ten spravny .Kebiže som uvarila taky boršč moja babička by ma zbila.

autor: tejaja (neregistrovaný/á)
vložené: 11. 12. 2010 08:43:56  nahlásiť  reagovať
 

ja (neregistrovaný/á), už som videla všeličo, ale \"chuťy\" ešte nie, smajliksmajliksmajlik čo tak \"chuti\" ?

autor: Miloš (neregistrovaný/á)
vložené: 08. 12. 2010 15:28:01  nahlásiť  reagovať
 

Všetko super, borčš milujem, no desí ma predstava dávať do všetkého vegetu. Je to prejav barbarských prejavov v gasgtronómii. Bez urážky, ale ten nyzmyselný vynález zjednocuje všetky chute do jednej unufikovanej, akoby to bolo z USA. Fantázia sa s Vegetou nesnúbia!!!!smajlik

autor: Ivana Ch
vložené: 09. 08. 2010 12:40:42  nahlásiť  reagovať
 

Miluju boršč,straaašně moc. Recept jsem dostala od kamarádky, ukrajinské lékařky.

autor: ja (neregistrovaný/á)
vložené: 25. 06. 2010 11:32:39  nahlásiť  reagovať
 

Sorry ale jedla som pravý boršč na Ukrajine a má byť krvavo červený.Cvikla sa dáva na koniec kôli chuťy a farbe.smajlik

autor: eva hubova
vložené: 16. 04. 2010 17:14:39  nahlásiť  reagovať
 

Oksanko,dnes jsme měli k obědu,lahůdkasmajlikdovolila jsem si přidat fotečkysmajliksmajlik+6

autor: vybusna
vložené: 09. 04. 2010 20:23:32  nahlásiť  reagovať
 

besty...tak toto je velmi velmi pozitivna a pre mna nanajvys podstatna informacia....smajlik

autor: Besty
vložené: 09. 04. 2010 19:54:46  nahlásiť  reagovať
 

a vybusna tej cvikly v boršči sa nemusiš bať, lebo v hotovom ani nespoznaš konkretnu chuť cviklysmajlik

autor: Besty
vložené: 09. 04. 2010 19:52:14  nahlásiť  reagovať
 

Ďakujem všetkym za komentaresmajlik vybusna pochadzam z Ukrajiny,a bez červenej repy to už je uplne ina polievkasmajlik ja varim boršč tak, ako ho varila moja babka a moja mama, a viem, že v každej domacnosti sa vari trochu inak.Prajem Vam aby sa recept vydarilsmajlik u nas doma sa ten 5 litrovy hrniec zje za dva dni, a to sme doma len trajasmajlik moj syn v podstate žiadnu inu polievku jesť ani nechce. Ešte som zabudla dodať,že boršč je uplne najlepší až na druhy deň, keď sa všetky chute dokonale spojasmajliksmajliksmajlik Dobru chuť!

autor: spagetka
vložené: 09. 04. 2010 19:29:32  nahlásiť  reagovať
 

Jelikož máme v rodině ukrajinské příbuzenstvo a vlastním i jejich velkou kuchařku, tak vím, co existuje variant borščů. Tyhle polévky se u nás můžou smajliksmajliksmajliksmajlik

vložené: 09. 04. 2010 17:37:18  nahlásiť  reagovať
 

Milá Oxi, zabudla som dodať, že zo všetkých borščov mi najviac chutímpráve ten ukrajinský.smajlik

autor: chaoticka
vložené: 09. 04. 2010 16:04:29  nahlásiť  reagovať
 

Jaj a zabdual som dodat,ze ja namiesto bravcoviny pouzivam hovadzie polievkove maso. Ma potom vyraznejsiu chut.
Moja babka borsc robievala z 3 druhov masa - baranina, hovadzina a bravcove v rovnakom pomere.No my baraninu nemusime,tak sme si to zjednodusili len s tou hovadzinou.

autor: chaoticka
vložené: 09. 04. 2010 16:01:00  nahlásiť  reagovať
 

prave som chcela tento borsc dat medzi receptysmajlikU nas je borsc velmi oblubeny,a prisla som na to, ze prave pomer medzi jednotlivymi druhmi zeleniny v borsci je najdolezitejsi.A tento recept je presne podla naseho gusta.
Vybusna, a borsc bez cvikly nie je borsc:) Skor ozeliem zeler, uz aj bez cibule sme ho varili, aj bez zemiakov sme skusali,ale bez cvikly to neide.

autor: gmptop
vložené: 09. 04. 2010 15:36:06  nahlásiť  reagovať
 

Oxi - máš to dobré, jen bych použil maso s kostí a kost na pár minut upect v troubě, ten vývar je pak silnější, tučné kousky do Ukrajinského boršče patří. Určitě bych zeleninu nestrouhal, pak je z toho kaše, a určitě ne olej, sádlo je sádlo. A máš pravdu, co chalupa jiný boršč, jí se co je doma. Původně byl boršč jídlem chudých - povařená řepa a k tomu nějaká ta ukradená brambora. Až dvacáté století nám přineslo takové změny, Stačí si připomenout naši časnečku - okmínovaná voda z brabor, omaštěná lžící sádla a ochucená česnekem. Dneska nám z toho vyrostla taková polivka, že je to někdy až fujtajbl. Slátanina tisíce chutí v jednu nechuť překrytá sušeným česnekem. To jsem zas prchl někam jinam. Máš to dobře napsané, víš o čem píšeš a určitě jsi to už nejednou vařila. Dávám ti bodíky co jen mohu. Miloš smajlik

autor: vybusna
vložené: 09. 04. 2010 14:14:00  nahlásiť  reagovať
 

nuz vzhladom na obcianske meno besty...predpokladam, ze jej zdroj bude v ukrajinskej kuchyni jej mamicky. besty, odkial pochadzas?

vložené: 09. 04. 2010 14:11:49  nahlásiť  reagovať
 

Ukrajinský boršč je typický práve kombináciou 2 druhov mäsa a to hovädzie rebro s kosťou + bravčové pliecko, po uvarení nakrájané na kocky, ktoré sa vkladajú späť do vývaru z mäsa. Zelenina sa restuje na tuku. kde sa orestuje aj paradajkový pretlak. Zeleninový základ sa pridáva do vývaru s mäsom + kapustou. V priebehu dovárania sa dochucuje. Cervená repa je dominantnou súčasťou každého boršču. Je len na degustátorovi, čo pridá alebo uberie. Je to sýta, zdravá polievka, v podstate je to silný mäsový vývar s mäsom a pestrým množstvom zeleniny. Je výborný, ak na nás sadne jarná únava po dlhej zime. Je hádam nespočetne veľa variant, ale najznámejšie sú ukrajinský, ruský a poľský boršč. Zas dávam do pozornosti, je dôležité uviesť zdroj, odkiaľ sme recept získali.smajliksmajlik

autor: tejaja
vložené: 09. 04. 2010 11:59:06  nahlásiť  reagovať
 

vybusna, boršč je troška iný, keď ho robia Ukrajinci, Rusi alebo Poliaci, ale cvikla je jednou zo základných zložiek boršču všadesmajlik Asi som ťa nepotešila, však ? smajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 09. 04. 2010 11:37:45  nahlásiť  reagovať
 

Nepocula som ,zeby sa mali davat tri druhy masa do borscu, to som skor pocula o bigosi. este sa chcem opytat....urazim toto skvele jedlo ak tam nedam tu cervenu repusmajlik ja ju nemam radasmajlik+


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz