Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Mleté mäso |
1 kg mletého bôčika, 4 vajcia, 2 veľké cibule, 6 stručikov cesnaku, 2 čajove lyžičky soli, po malej lyžicke mleté čierne korenie, sladká mletá paprika. 1 polievková lyžica majoránka. Strúhanka, olej.
Do masa pridame vajicka, nadrobno nakrajanu cibulu, prelisovany cesnak a vsetky koreniny. Vymiesame...najlepsie rukami, treba to urobit poriadne, aby sa maso co najlepsie spojilo s vajickami.
Na alobal vysypeme struhanku a v struhanke vytvarujeme dve podlhovaste knedle z masa. Prenesieme do pekaca a podlejeme olejom, ja olejom pofrkam aj vrch fasirok. Pekac prikryjem a peciem asi 40 min. na 200 stupnoch.
tento a moje dalsie recepty najdete na
http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2759
Autor: vybusna | |
Dátum vloženia: |
6 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Zuzka: a veru vyskusam....
Vyskusaj mandlovu muku (na hrubsie nastruhane mandle), ked nechces pouzit struhanku. Ja ju pouzivam aj na rezne. Chuti to velmi podobne a je to zdravsie, ak sa to da o vyprazanom jedle povedat.
Ja osobne tú fašírku neobaľujem v strúhanke, ale dávam tochu do mäsovej zmesi, aby sa nadľahčila a bola ľahšie stráviteľná. Opekaná strúhanka nie je 2x zdravá. A po prenesení do pekáča fašírku ešte natriem rukami od oleja a doformujem.
Moshe: a keď sa tu pasuješ za takého lingvistu, len v stručnosti - na Slovensku sa pokrm vypráža, nie vysmáža. Vyprážanie je jednou zo základných tepelných úprav. A môžem ti napísať, že tomu pokrmu je úplne jedno či vysmážaš čevabčiči alebo ho vyprážaš. A keď je dobre vypraženovysmažený, aj konzumentovi je úplne jedno či si dáva sekanou a či fašírku. Ozaj, tá sa pečie alebo peče?
Čechizmy či nečechizmy, v kuchyni nie sú podstatné. Podstatné sú vo verejnoprávnych televíziach a rozhlasoch a najmä v parlamente či vo vláde. Pri počutí "monólogov" rôznych jednotlivcov Štúra a spol. určite mrazí po celom tele.
Príspevky niektorých ľudí sú totálne nezmyslom (píšem z hľadiska praxe). To povedali aj také kulinárske kapacity ako Jaro Židek či zatracovaný Zdeněk Polreich. Ľudia, ak chcete normálne variť, teda variť ako sa má, tak len sa neobracajte na google a spol. Tu sú uvedené recepty na spôsob "jedna pani povedala". Alebo "ja som to vyskúšala a všetci sme to zjedli". Vážení glosátori týchto stránok, čo s pripravenou stravou mali tí neboráci urobiť. Jasné, že to zjedli. Ale aký bol v skutočnosti výsledok. Viď príspevok kurací perkelt či paprikáš, veď to je jedno!!! Alebo zemiaková baba a zemiakové placky sú jedno? Asi ťažko. Podobné je to aj s fašírkami (karbonátkami) a sekanou.
no musím reagovať na neregistrovanú Zlatku aj keď "po funuse"
čechizmus je /našiel mi google/ "český jazykový prvok v cudzom jazykovom prostredí" netreba sa teda urážať
my to voláme tež fašírka ale to jedno...ako bobaľky a opekance napríklad
ja milujem Čechov, mame rodinu v Brne a oni vždy keď prídu na návštevu, tak sa vŕtajú v hrncoch a hovoria:
"To je moc dobrý, jaks to dělala, cos do toho dala?"
ospravedľňujem sa za českú gramatiku
sekana sa bezne predava v obchodoch, takze pochybujem, ze to je cechizmus.
Já myslím, že řešit u jídla čechizmus nebo slovakizmus je naprostá hloupost.
Moshe, pokud vím, viděla jsem vaše recepty i na českých TOPkách. Tak když se vám čeština nelíbí, tak proč na ty české lezete? Založte si i s Meszároszovou židovskomaďarské TOPky a vkládejte si recepty tam. Já myslím, že nejdůležitější tady je recept. Však když si ho ať už začínající nebo zkušená kuchařka přečte, ona si už ho nějak nazve. Hlavně, aby se jí líbil. Nejlepší názor na recept má neregistrovaný Milan.
Súhlasím naprosto s Tebou, milý Moshe. Onoho času moje vysvetlenie nebolo prijaté.
No nedá mi neprispieť do diskusie. Sekaná je čechizmus. Takže po česky je to sekaná, po slovensky fašírka. Malé vyprážané sú karbonátky a mleté mäso tvarované do šúľka je čevabčiči. Mleté mäso neobaľované a opečené je "pljeskavica", tento názov je originál názov slovinského jedla, ktoré sa nijak neprekladá. Klasické karbonátky, a čevabčiči sa obaľuje v strúhanke a následne vysmáža. Fašírka natur, prípadne plnená sa obalená v strúhanke pečie v celku v trúbe.
My tomu u nás nehovoríme nijak. My to hneď zjeme
a zabudla som este dodat,ze zhruba na kilo masa, pridavam do zmesi 1 polievkovu lyzicu plnotucnej horcice.
ja robim sekanu presne podla vybusnej receptu, tiez bez rozkov. Ale ja k masu este zomeliem vzdy aspon 2 masove spekacky..daju tej sekanej vyraznejsiu chut.
erčička, tak u nás sa zemiakovým plackám nevraví zemiaková baba. Ak hovoríme o zemiakovej babe ( haruľa ), tak sa myslí síce cesto ako na placky, ale pečené vo vrstve na plechu a pečené v rúre. Ale to je už k inému receptu
Ja myslim, ze iny kraj, iny mrav a nazov tiez som volakedy nemala potuchy co je zemiakova baba, kym si mi nepovedala, ze to su nase obycajne zemiakove placky my toto volame sekana, ale neobalujeme to v struhanke, fasirky a karbonatky su u nas to iste a su to tie male okruhle, v trojobale, alebo len vo vajci a struhanke, alebo len v struhanke, kto ako robi...
a na obrazku to vyzera fantasticky, este dobre, ze som uz po obede!!!
milenka, za pridania 4 vajíčék bez žemle, musí byť mäsková, ľahúčka a jemnávidno to aj na reze.
Ja som nedavno sekanu varila v hrnci lebo mi piecka nejde. A tiez to bolo dobre
no my do nasej fasirky vobec nepridavame namocene rozky...a viem, ze sa to dava....ale ved moze este pridat niekto recepty.....bude tu aspon zmeska na vyber
super, zaujimave dozvediet sa tieto rozdiely
ako karbanátky nazývame rôzne ochutené mleté mäso bez pridania strúhanky a namočenej žemle.obyčajne sú formované do okrúhlych plochých, nie veľkých placiek.
No dobre...a co su potom inde, nase karbonatky?
no....ocividne co rodina to novina....tak idem dako upravit nazov
U nás voláme toto, čo je na obrázku, teda ak je to v kuse, sekaná. Ak je to vyprážané na panvici ( malé okrúhle ) , tak to voláme fašírky.
michsamant jasně, že je to sekaná
ale mas peknu tu fasirku +
michs...ja neviem my toto volame fasirka a to co ty hovoris, tie na panvici sme volali karbonatky. Sekana sa u nas nehovori nicomu
Neni to Sekana? Lebo fasirky sme hovorili tym malickym co sa vyprazali na panvici a sekana sa piekla. Ale zase u nas sa aj kuratu na paparike hovori perkelt tak ma pouc.
ještě jsem nesnídala a ty mě trápíš......ale i tak - +