Viac ako  4 000  receptov

Madarská domáca "gyulai" klobása-údená

Madarská domáca
nahoru
Madarská domáca Madarská domáca
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Mleté mäso
Čas prípravy Čas prípravy: 2-3 hodiny+zaúdenie
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 10 kg

Suroviny:

10 kg bravčového mäsa v pomere 7 kg pliecka a 3 kg bôčika bez kosti a kože, 100 g mletej červenej sladkej papriky, 50 g mletej štipľavej papriky - najlepšie,ak máme možnosť použiť pri oboch druhoch madarskú kalocsajskú papriku -, 50 g mletého čierneho korenia, 30 g mletej rasce, 50 g práškového cukru, 220 g soli, 50-70 g prelisovaného cesnaku, 1000 ml vody, bravčové črevá

Postup

Mäso nakrájame na kocky a na hrubšie pomelieme do veľkého vandlíka, objemom vhodného na toto množstvo. Soľ rozpustíme vo vode. Slanú vodu postupne prilievame do mletého mäsa za stáleho prepracovávania mäsa, až kým sa všetka voda nenaviaže. Na povrch mäsa nasypeme práškový cukor, mleté čierne korenie, obidve papriky, mletú rascu a prelisovaný cesnak. Dôkladne premiesime, aby sa mäso rovnomerne okorenilo. Z viacerých miest ochutnáme, aby sme mali istotu. Ak treba, znovu premiesime. Na trychtýrovú časť plniča /lievikovitý tvar na konci plniča/ nasúkame očistené a umyté bravčové črevá. Do plniča dáme pripravenú klobásovinu. Plníme do čriev a párujeme klobásy v dlžke 25 cm. Klobásy zavesíme na "stangľu" /dlhá palica/ a zanesieme do udiarne. Udime 2 dni do zlatožlta. Nesmú sa preúdiť

Poznámka

Zdroj: mama získala recept od mäsiara z Madarska, ktorý pracoval priamo vo výrobni tejto klobásy. Cerstvú sme varili, aj piekli. V tomto stave sme ju podávali s horčicou, chrenom a čerstvým chlebom - ale len na ochutnávku. Väčšinou sme klobásu nechali vysušiť, až sa mohla konzumovať aj v surovom stave. Kedže bývame v meste, klobásu sme nosili zaúdiť do súkromnej udiarne v Bratislave.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
8 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie



Podobné recepty

Komentáre k receptu "Madarská domáca "gyulai" klobása-údená"

autor: stano (neregistrovaný/á)
vložené: 30. 03. 2015 23:33:55  nahlásiť  reagovať
 

Ti co reklamujete cierne korenie a malo papriky ste si nevsimli nazov klobasy. Toto je gyulai klobasa nie cabajka. To co pisete je pravda ale pri cabajke.

autor: bambik (neregistrovaný/á)
vložené: 14. 10. 2013 16:36:47  nahlásiť  reagovať
 

cilukimdrachir@hotmail.comwww.toprecepty.skCitam co vsetko ludia napisu ,aby sa vyjadrili k veci. Sedim pri pocitaci a citam komentare na vyrobu "cabajky" a neda mi, aby som nenapisal svoj nazor. Do cabajky nikdy nedavame korenie. Maso na klobasu sa nakraja, nasoli a osladi a necha odstat 3-4 dni a az potom sa pridava paprika....atd. a melie. Narazene klobasy sa udia len studenym dymom 3-4 dni az maju peknu cervenu farbu. Klobasy ktore su hore na obrazku su nie preudene, ale upecene horucim dymom. Richard, Vancouver, Canada

autor: nela (neregistrovaný/á)
vložené: 30. 11. 2012 10:38:26  nahlásiť  reagovať
 

bela:
No, ak chces mat viac boku, tak si daj. Nacpes sa mastou a slaninou a poctivym nechaj tie kvalitne, masove. V kazdom dobrom recepte sa pise, ze pomer masa a kobu maX 50% boku, vacsinou je 30-40%.

autor: bela (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 02. 2012 22:14:05  nahlásiť  reagovať
 

od kedy ide do madarskej klobasy korenie a tak malo papriky??
to musi byt dobry humus...
a viac pliecka ako boku tak to radsej no comentsmajlik

autor: eva hubova
vložené: 19. 12. 2011 00:51:00  nahlásiť  reagovať
 

BILKOVAI:Ivetko, chlap nemá teploměr v udírně, tak to udil pomalu asi 7 hodin, až to přeudilsmajliksmajlikteď je ani nemusíme nechat vysušit a protože jsme je dělali z poloviční dávky, tak už jsme je skoro všechny zbaštilismajlik

autor: BILKOVAI
vložené: 18. 12. 2011 21:55:20  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajlikPane bože, já chci takysmajlik Na kolik stupňů se ty klobásky udí? Děkuji za odpověďsmajlik....+1

autor: Polmar (neregistrovaný/á)
vložené: 13. 12. 2011 16:54:53  nahlásiť  reagovať
 

Je to perfektné.
Ja by som to premakal s čeveným vínom a vodou v pomere 1:1.Tj 500mlx500ml.

autor: Laker (neregistrovaný/á)
vložené: 07. 12. 2011 16:34:29  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik recept je dobrý no je ideálne mäso nakrájať na kocky cca 3x3 cm, potom dochutiť ako píše, ale nechať nepomleté vo vandlíku dozrievať 2-3 dni na chladnom mieste, ale nie v mraze /každý den riadne premiešať / a až potom zomlieť !!! klobásy sa nebudu rozpadávať ihneď po vyudení....a budu krásne červené

autor: Ivana Ch
vložené: 24. 08. 2010 04:42:24  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: cathleen
vložené: 19. 04. 2010 07:21:25  nahlásiť  reagovať
 

smajlikděkuji, tuhle krásu si uložím pro manžela - bude mít velikou radostsmajlik

autor: tejaja
vložené: 18. 04. 2010 11:40:11  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, ty nemáš svedomie takto robiť ľuďom chúťky smajliksmajliksmajlik +1


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a tři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz