Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá | |
Čas prípravy: 45 minút + príprava surovín+ pečenie | |
Počet porcií (kusov): 8-10 |
1 kg hladkej múky, 1 PL soli, 3 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky najemno nastrúhané, 1 PL kryštálového cukru, 600 ml vody, Na kvások: 42 g droždia, 100 ml vlažného mlieka, 1 CL kryštáľového cukru, prelisovaný cesnak, nariedený vodou s pridaním soli na kašičku, olej
Do vandlíka preosejeme 800 g múky /ostatnú múku potrebujeme na podsýpanie/, pridáme soľ a cukor. Premiešame a v strede vyhlbime jamu, do ktorej dáme nastrúhané zemiaky. Do hrnčeka dáme cukor, rozmrvíme droždie, zalejeme vlažným mliekom a vrch posypeme múkou. Počkáme, až kým kvások dobre vykysne. Nalejeme do múky a za postupného prilievania vlažnej vody miesime cesto dovtedy, až sa začne odlepovať od stien nádoby a našich rúk. Výsledné cesto má byť mäkšie ako cesto na chlieb, už pri zamiesení. Povrch cesta poprášime múkou a prikryjeme utierkou. Dáme na teplé miesto a necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu. Potom nožom odrežeme z vykysnutého cesta približne 100 g kúsok, ktorý prepracujeme pomúčenými rukami do tvaru guľôčky a dáme na múkou posypanú dosku. Ked máme takto spracované celé cesto, zakryjeme ho utierkou a necháme znovu podkysnúť. Medzitým si v hlbšej panvici rozpálime dostatočné množstvo oleja /cca 10 cm/. Lángoše vyťahujeme pomúčenými hánkami rúk zo sploštených guľôčok od stredu k okraju dookola do tvaru okrúhlych placiek. Vložíme do horúceho oleja a vysmážame do svetlohneda z oboch strán. Olej sa nesmie spáliť. Správne upečný lángoš sa pekne nafúkne, okraje má silnejšie, s tenším svetlejším stredom, ktorý sa nesmie prederaviť. Po upečení dáme na tanier s papierovou utierkou, aby sa odsal nadbytočný tuk. Podávame teplé, potreté cesnakovou kašičkou.
Zdroj: Recept pochádza z Madarska. Takto sa pripravujú lángoše na pobreží Balatonu. Miesto cesnaku môžete povrch lángošu ochutiť podľa vlastnej fantázie. Pravý lángoš sa v podstate robí z upraveného chlebového cesta, ale existuje viac variant.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Evička, dakujem za krásne fotky. Neurobila si chybu nikde. Biely stred je závislý od toho, ako veľmi vyťahuješ od stredu počnúc. Ani ja nemám rada na tenko vytiahnutý stred. Mne chutia také, ako si ich mala Ty. A chutili?
Langoše bylyskoušela jsem z poloviční dávky+2přidala jsem fotky,ale asi jsem někde udělala chybu,protože mi nezůstal ten bílý střed,ale i tak byly