Viac ako  4 000  receptov

Originál Dobosova torta

Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Torty
Čas prípravy Čas prípravy: 1 hodina 30 minút+ príprava+pečenie
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 16

Suroviny:

7 vajec, 140 g práškového cukru, 140 g polohrubej múky, 4 vajcia , 200 g práškového cukru, 15 g vanilkového cukru, 230 g masla, 30 g masla, 40 g kakaa , 200 g čokolády na varenie, 150 g kockového cukru, trocha citronovej šťavy do karamelu

Postup

Piškotové cesto: Oddelíme zo 7 vajec žltky a bielky. Rozpustíme 30 g masla a vymiešame ho zo žltkami a cukrom do penista. Postupne primiešame múku a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný zo 7 bielkov. Je dobré, ak máme 2 rovnaké tortové formy, vymazané maslom a vysypané múkou /príprava sa urýchli/. Do tortovej formy dáme časť pripraveného cesta tak, aby sme upiekli 6 tenkých, ale rovnakých plátov. Pečieme v trúbe predohriatej na 200 stupňov. Nesmieme spáliť, pečie sa rýchlo. Pláty necháme úplne vychladnúť. Príprava krému: 4 vajcia ušľaháme nad parou s 200 g práškového cukru a 15 g vanilkového cukru za zohriatia zmesi na 40-45 stupňov /skúsime prstom, či je zmes teplá-nie horúca, lebo by sa zrazila/. Vezmeme hrniec z parného kúpeľa a šľaháme dalej do vychladnutia zmesi a penovej konzistencie. Nad parným kúpeľom v hrnci rozpustíme 200 g nalámanej čokolády s 3O g masla /v pôvodnom recepte sa použilo kakaové maslo/ a primiešame 40 g preosiateho kakaového prášku. Pridáme 230 g zmäknutého masla a dobre vymiešame do peny. Cokoládovú penu zmiešame s vaječnou zmesou a krém na plnenie máme hotový. Plnenie: Pripraveným krémom naplníme 5 piškotových plátov, ktoré sú kladené postupnena seba. Spodok spodného plátu sa nenatiera. Potom dookola potrieme aj boky torty a povrch posledného piateho plátu. Karamelový vrch: Do menšieho hrnca dáme 150 g kockového cukru, ktorý rozpustíme nad stredným plameňom do svetlohnedej farby a karamel rovnomerne rozotrieme na posledný plát piškotového cesta, ktorý máme položený na pracovnej doske. Ešte pred stuhnutím karamelu rozdelíme posledný plát na 16 rovnakých trojuholníkov. Po úplnom stuhnutí karamelu položíme jednotlivé karamelové trojuholníky na povrch torty šikmo na stojato asi pod 45 stupňovým uhlom. Do medzier medzi trojuholníkmi nastriekame pusinky z čokoládového krému, ktorý nám zostal.

Poznámka

Toto je najznámejšia a najslávnejšia madarská torta. Prvýkrát ju pripravil madarský šéfkuchár a vychýrený cukrár Jozef C. Dobos v roku 1885. Dovolila som si zverejniť jeho autentický recept. Prvý, kto túto tortu ochutnal, nebol nikto iný ako samotná cisárovná Sissi a cisár František Jozef I.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Podobné recepty

Komentáre k receptu "Originál Dobosova torta"

autor: Elzar (neregistrovaný/á)
vložené: 24. 06. 2012 16:36:11  nahlásiť  reagovať
 

To musím vyskúšat :)A kdo vie možno sa budem cítit ako František Jozef I. :D smajlik

vložené: 20. 08. 2011 18:04:05  nahlásiť  reagovať
 

dorotka:Dorotka to ste kúzelníčka,tak toto by som neupiekla ani za 6 hodín!smajlik

autor: dorotka (neregistrovaný/á)
vložené: 21. 07. 2011 12:27:24  nahlásiť  reagovať
 

u nás sa táto torta pečie až 25-30 tenučkých plátov a to je podľa mňa originál Dobošová torta je super ale 4 hodiny trvá komplet od pečenia až ozdobenie ale stojí to zatosmajlik

autor: michsamant
vložené: 19. 04. 2010 12:01:53  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel pět a tři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz