Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Torty | |
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút+ príprava+pečenie | |
Počet porcií (kusov): 16 |
7 vajec, 140 g práškového cukru, 140 g polohrubej múky, 4 vajcia , 200 g práškového cukru, 15 g vanilkového cukru, 230 g masla, 30 g masla, 40 g kakaa , 200 g čokolády na varenie, 150 g kockového cukru, trocha citronovej šťavy do karamelu
Piškotové cesto: Oddelíme zo 7 vajec žltky a bielky. Rozpustíme 30 g masla a vymiešame ho zo žltkami a cukrom do penista. Postupne primiešame múku a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný zo 7 bielkov. Je dobré, ak máme 2 rovnaké tortové formy, vymazané maslom a vysypané múkou /príprava sa urýchli/. Do tortovej formy dáme časť pripraveného cesta tak, aby sme upiekli 6 tenkých, ale rovnakých plátov. Pečieme v trúbe predohriatej na 200 stupňov. Nesmieme spáliť, pečie sa rýchlo. Pláty necháme úplne vychladnúť. Príprava krému: 4 vajcia ušľaháme nad parou s 200 g práškového cukru a 15 g vanilkového cukru za zohriatia zmesi na 40-45 stupňov /skúsime prstom, či je zmes teplá-nie horúca, lebo by sa zrazila/. Vezmeme hrniec z parného kúpeľa a šľaháme dalej do vychladnutia zmesi a penovej konzistencie. Nad parným kúpeľom v hrnci rozpustíme 200 g nalámanej čokolády s 3O g masla /v pôvodnom recepte sa použilo kakaové maslo/ a primiešame 40 g preosiateho kakaového prášku. Pridáme 230 g zmäknutého masla a dobre vymiešame do peny. Cokoládovú penu zmiešame s vaječnou zmesou a krém na plnenie máme hotový. Plnenie: Pripraveným krémom naplníme 5 piškotových plátov, ktoré sú kladené postupnena seba. Spodok spodného plátu sa nenatiera. Potom dookola potrieme aj boky torty a povrch posledného piateho plátu. Karamelový vrch: Do menšieho hrnca dáme 150 g kockového cukru, ktorý rozpustíme nad stredným plameňom do svetlohnedej farby a karamel rovnomerne rozotrieme na posledný plát piškotového cesta, ktorý máme položený na pracovnej doske. Ešte pred stuhnutím karamelu rozdelíme posledný plát na 16 rovnakých trojuholníkov. Po úplnom stuhnutí karamelu položíme jednotlivé karamelové trojuholníky na povrch torty šikmo na stojato asi pod 45 stupňovým uhlom. Do medzier medzi trojuholníkmi nastriekame pusinky z čokoládového krému, ktorý nám zostal.
Toto je najznámejšia a najslávnejšia madarská torta. Prvýkrát ju pripravil madarský šéfkuchár a vychýrený cukrár Jozef C. Dobos v roku 1885. Dovolila som si zverejniť jeho autentický recept. Prvý, kto túto tortu ochutnal, nebol nikto iný ako samotná cisárovná Sissi a cisár František Jozef I.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
To musím vyskúšat :)A kdo vie možno sa budem cítit ako František Jozef I. :D
dorotka:Dorotka to ste kúzelníčka,tak toto by som neupiekla ani za 6 hodín!
u nás sa táto torta pečie až 25-30 tenučkých plátov a to je podľa mňa originál Dobošová torta je super ale 4 hodiny trvá komplet od pečenia až ozdobenie ale stojí to zato