Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Ostatné | |
Čas prípravy: 1 hodina 10 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 4 |
Hotové štrúdľové cesto, 100 g rozpusteného masla Plnka: 125 g polievkových rezancov, 300 g polotučného tvarohu, 50 g práškového cukru, 50 g kyslej smotany, 25 g masla, 2 žltky, 2 bielky, nastrúhaná kôra z 1/2 citrona, 30 g hrozienok, olej, 2 CL vanilkového extraktu, 1 tortová forma o priemere 22 cm Jahodová omáčka: 390 g čerstvých jahôd, 90 g práškového cukru
Zo štrúdľového cesta podľa dna tortovej formy vykrojíme kruh. Tortovú formu vymažeme maslom. Jenotlivé listy šrúdľového cesta potrieme rozpusteným maslom a položíme na seba vždy 3 vrstvy cesta, ktorými následne vystelieme tortovú formu tak, aby cesto prečnievalo nad jej horný okraj. Hrozienka namočíme do pohára s vodou. Do hrnca nalejeme 1 l vody, do ktoreho pridáme soľ a 1 CL oleja. Ked voda zovrie, vložíme rezance, ktoré varíme 3-4 minúty a scedíme. Opláchnuté cestoviny necháme odkvapkať. Tvaroh v mise rozdrobíme vidličkou, pridáme maslo, polovicu cukru, zltka, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Vyšľaháme elektrickým šlahačom do hladka. Do tejto masy pridáme hrozienka a opatrne vmiešame ušľahané bielky s cukrom. Nakoniec zamiešame rezance. Plnku vlejeme do tortovej formy a uhladíme jej povrch. Prečnievajúce štrúdľové listy preložíme dovnútra a na vrch položíme vykrojený kruh z cesta a vrch ešte potrieme maslom. Vložíme do trúby predohriatej na 170 stupňov a pečieme 40-50 minút do zlatožltého sfarbenia povrchu. Kým sa Vargabéleš pečie, uvaríme si jahodovú omáčku. V hrnci zvaríme jahody s cukrom za stáleho miešania tak, aby nám v omáčke zostali menšie kúsky ovocia. Vargabéleš pokrájame na diely ešte za tepla, posypeme práškovým cukrom a podávame s teplou jahodovou omáčkou.
Vargabéleš bol obľúbeným zákuskom samotnej cisárovnej Sissy, podnes ho dostanete v madarských cukrárňach, ale pripravuje sa aj v dnešných domácnostiach.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
áno, budeš potrebovať 4 pláty cesta, ten štvrtý na vykrojenie kruhu. V pôvodnom recepte sa štrúdľové cesto, dokonca vyrába klasickým spôsobom aj doma. Ved "vargabéleš" vznikol v 19. storočí a tento zákusok dostaneš aj dnes v madarských cukrárňach a pečie sa aj v bežných domácnostiach. Vždy ho však robia len zo štrúdľového cesta. Milenka, môžeš to skúsiť aj s lístkovým cestom, ale to už nebude originál. Napadlo ma filo cesto, ale tiež to nebude "Vargabéleš".
To je zajímavý recept s nudlemi
dobre som porozumela?...ja vlastne budem potrebovat 4 platy strudloveho cesta (btw...a da sa nahradit povedzme listkovym?) 3 cesta potrete medzi sebou maslomk polozim do tortovej formy a zo stvrteho platu vykrojim kruh....