Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo | |
Čas prípravy: 1h 20 min+príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 chlieb |
420 múky - 50% bielej chlebovej + 50% hladkej múky pšeničnej, 500 ml vlažnej vody, 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia, 2 čajové lyžičky soli, 1 jenská misa o objeme 2 litre aj s vrchom.
Do misy preosejeme obe múky. Múku posypeme sušeným droždím a premiešame so soľou. Prilejeme vodu, dôkladne premiešame varechou, kým nedostaneme riedku, temer tekutú zmes. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 12 hodín. Po uplynutí tejto doby cesto znovu dôkladne premiešame. Necháme ho ešte 30 minút odpočívať. Trúbu si za tento čas predohrejeme na maximum a vložíme do nej jenskú misu, aby sa tiež rozhorúčila. Do horúcej misy nalejeme cesto a prikryté vrchom vložíme do trúby. Teplotu stiahneme na 220-230 stupňov. Pečieme za použitia ventilátora prikryté 30 minút a po odstránení vrchu z jenskej misy - odokryté, dalších 35-40 minút. Je dôležité, aby chlieb bol prepečený rovnomerne, aj v strede. Pečenie a jeho dlžku musíme prispôsobiť našej trúbe, ktorú máme doma. Ak si nie sme istí, môžeme prepečenosť chleba vyskúšať pichnutím ihlice do chleba. Ak nám ihlica po vytiahnutí zostane čistá, chlieb je už upečený a môžeme ho vybrať. Jenská misa má byť skôr širšia a menej hlboká.
Recept som našla na IT. Tento chlieb je krásne porovitý a posledný rok je hitom madarských gazdiniek. Ja sama som ho ešte nepiekla. Vkladám ho pre všetkých milovníkov dobrého chleba, ale chcem potešiť najmä Cathleen.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ibi urcite by som skusila,ale moja piecka je stale nefunkcna!
Miška, veľmi živo Ta vidím, ako sa zachádzaš od smiechu na mojej nezbednosti v detstve. A čo tak vyskúšať tento chlieb bez miesenia
Ivuška, videla som. Tam ale sú dobroty Mňa poslať po chlieb, ked som bola malá, znamenalo pre celú našu rodinu obrovské riziko. Od pekára domov bola cesta dlhá asi 3 km. Ten čerstvo upečený horúci chlieb, ktorý som niesla v sieťke, tak nááááádherne voňal, dráždil a ponúkal sa... Najprv som odlomila patku, potom postupne po troške kol dookola... až som priniesla len striedku bez kôrky. Nezbili ma, síce frfľali a musela som ísť ešte do obchodu. Myslím, že dnes by to dopadlo rovnako, hoci som už stará žena...
Nene, Ibi, ten, o kterém mluvím, je kynutý jen droždím. Jestli chceš, mrkni http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_...
Tiež sem robila chlieb bez miesenia, "by voko" /od oka/ v pekáči, ale tam sa pridával aj prdopeč /prášok do pečiva/ a piekol sa nezakrytý. V núdzi sa dal jesť, ale nebolo to ono. Zrejme preto, že milujem biely chlieb.
Ibi, velice podobný chleba znám jako Chleba bez hnětení, měřený na hrnečkypeču ho v litinovém kastrolu. Hned další zkusím podle tebeDíky za recept