Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Polievky | |
Čas prípravy: 3 hodiny + príprava | |
Počet porcií (kusov): 8-10 |
1 mladá sliepka cca 2 kg, najlepšie z dedinského dvora, 500 g mladej mrkvičky alebo mrkvy, 200 g petržlenu , 150 g zeleru, 1 mladý kaleráb, 100 g karfiolu, 100 g bielej špargle pokrájanej na špalíčky 1,5 cm, 250 g čerstvo vylúpaného mladého zeleného cukrového hrášku, 1 zelená paprika, 1 paradajka,150 g šampionov, 1 veľká cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, 150 g domácich rezancov tenkých ako vlas alebo niťoviek, 2 štipky šafránu, celé čierne korenie - 15 guličiek, soľ, voda
Do väčšieho hrnca vložíme očistenú sliepku, zalejeme hojne vodou a osolíme. Pomaly privedieme do varu za zbierania peny. Vložíme vajíčko na čaj, do ktorého sme dali cesnak, šafrán a celé čierne korenie. Pridáme na väčšie kusy nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, papriku paradajku a kel. Varíme napoly prikryté na slabom plameni, aby voda len jemne perlila. Do menšieho hrnce dáme hrášok, ružičky karfiolu, pokrájané šampiony na plátky a zalejeme malým množstvom vývaru a varíme pod pokrievkou. Nemiešame, aby sa nám zelenina nerozpadla. Pred dovarením pridáme špargľu a udržujeme v teple. Z vývaru opatrne vyberieme sliepku a vývar precedíme a necháme ho sadnúť. Vyhodíme obsah vajíčka na čaj - koreniny, cesnak, kel, papriku, paradajku, cibuľu. Ostatnú koreňovú zeleninu nakrájame na jemné hranolčeky. Do menšieho hrnca odoberieme 5-6 dl vývaru a uvaríme v ňom rezance a scedíme. Sliepku pokrájame na doske na menšie porcie, odstránime kožu a väčšie kosti. Do predohriatej polievkovej misy vložíme porcie sliepky, vývar s hráškom, špargľou, karfiolom a šampionmi. Vložíme uvarené a scedené rezance a zalejeme horúcim vývarom, z ktorého sme predtým odstránili mastnotu. Posypeme najemno pokrájanou petržlenovou vňaťou a ihned podávame.
Autorom je slávny madarský herec Ede Ujházy. Zil v rokoch 1844- 1915. V Budapešti navštevoval reštauráciu Gundel, kde túto polievku varil a vylepšoval šéfkuchár priamo podľa pokynov pána Ujházyho až do dnešnej podoby. Nezaobíde sa bez nej žiadna svadba a nesmie chýbať na jedálnom lístku žiadnej lepšej reštaurácie. Vkladám recept na túto polievku, lebo je sviatočná a je tu jar.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ivanka Ch, tak toto je skutočne super polievka. Veľmi ma mrzelo, že si ju doteraz nikto nevšimol. A to som ju vkladala na jar, ked začala sezona špargle...a naštudovala som si k nej všetko dostupné, lebo je slávna na celom svete. Dakujem