Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Cestoviny | |
Čas prípravy: 40 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 4 |
500 g cestovinových fliačkov, 1000 g bielej hlávkovej kapusty, 2 PL masti, 1 PL kryštáľového cukru, mleté čierne korenie, 1 CL soli, O,5 dl vody na kapustu, voda a soľ na fliačky
Kapustu nastrúhame na slzičkovom strúhadle, nasolíme a necháme stáť asi 30 minút. Potom vytlačíme vodu z kapusty. Na masti v hrnci skaramelizujeme cukor za stáleho miešania do peknej hnedej farby. Pridáme kapustu, podlejeme trochou vody, prikryjeme pokrievkou a za občasného zamiešania udusíme do mäkka. Fliačky uvaríme vo vriacej osolenej vode a scedené pridáme k udusenej kapuste. Premiešame, prehrejeme, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Podávame teplé.
Toto bolo obľúbené jedlo mojej mamičky.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
8 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Magdalénka, vdaka za bodík. Ano, vkladám recepty môjho destva a mladosti. Pri nich sa mi vybaví nejedna krásna spomienka na kuchyňu mojej mamičky, obľúbené jedlá môjho otca, milovanú starú mamu, tety, a dalších...ktorých som tak ľúbila. Všetci ožijú a stoja predo mnou v dlhom rade... Veru, vyrastali sme na tej istej kuchyni, ktorá je známa ešte z čias cisárovnej Márie Terézie. Tiež ich robím z doma vyrábaných cestovín, lebo len tak majú tú neopakovateľnú vôňu domova. Zásadne varím z čerstvých a domácich surovín. Ak konzervy a zavareniny, tak len doma vyrobené.
Myslím, že Ibi vyrástla na podobnej kuchyni, ako ja. Teda tipujem podľa receptov. U nás raz týždenne bol rezancový deň. To znamená, že sa varili kapustné fliačky na slano, granatír, tvarohové rezance - s oškvarkami a kyslou smotanou, makové a orechové rezance - ale tie mal rád iba starý otec. Točilo sa to po týždňoch. Môj otec, rodák z Kysúc, to nejedol. Ten sa veľmi rád uspokojil s varenými zemiakmi, k tomu kyslé mlieko.
Granatír a kapustné fliačky teraz mám rada iba ja, takže sa k ich uvareniu dostávam sporadicky. Ale zásadne si rezance vyrábam sama, obchodné neuznávam...
Ibi, za spomienku a pekný recept +!
+5
I v té naší je to hodně jedlé!!
velmi oblíbené v naší rodině
kapustne fliacky milujeme...az sa cudujem, ze tu neboli v databaze, lebo ich robievam pravidelne raz za dva tydne. moj muz spociatku striktne odmietal jest a raz som mu ich doslova napchala do ust nech to ochutna a odvtedy nemam problemy, dokonca si ich sam pyta. je to bajecne jedlo.+