Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zaváraniny | |
Čas prípravy: 3 hodiny + príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka - pre viac osôb |
2 kg väčších uhoriek - tzv. ruslí, 2 kg cibule, 2 kg zeleninovej papriky, 1 kg mrkvy, kôpor, soľ, cukor, 8% ocot, voda, deko, 2 veľké vandlíky alebo 2 veľkosťou zodpovedajúce umelohmotné vedrá
Uhorky ošúpeme, prekrojíme na 1/4-ny, zbavíme jadier, po dlžke nakrájame na 1 cm široké hranolky. Dlhšie hranolky prekrojíme na polovicu. Vrstvíme do vandlíka a presolíme. Papriky umyjeme, odjadríme, pokrájame na dlhé prúžky, navrstvíme na uhorky a presolíme. Očistenú cibuľu pokrájame na kolieska, navrstvíme na papriku a posolíme. Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska, pridáme k ostatnej zelenine premiešame aj s najemno nakrájaným kôprom. Necháme 1-2 hodiny postáť. Z odstátej zeleniny postupne vytláčame šťavu a zeleninu zbavenú tekutiny postupne prekladáme do druhého vandlíka. Deko zvaríme s vodou, octom, cukrom a soľou podľa návodu a ešte horúcim nálevom zalejeme pripravenú zmes zeleniny vo vandlíku. Necháme 1 hodinu postáť. Natlačíme do fliaš. Nálev znovu zohrejeme a ešte horúcim zalejeme zeleninu vo flašiach. Fľaše zaviečkujeme a krátko sterilizujeme do bodu varu. Ked flaše vychladnú a viečka držia, odložíme do špajze. Z uvedeného množstva vychádza 10-12 fliaš, ktoré vydržia bez ujmy 2-3 roky.
Recept mám od sesternice.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
6 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
vasce: obavam sa, ze tato uzivatelka Vam neodpovie, pretoze jej majitelia topreceptov k navstevam tejto domeny zablokovali ip adresu.
Veľmi by ste ma potešili, keby ste uviedli zdroj, podľa ktorého uvedený recept na RUSLE má oficiálny názov "MAĎARSKÉ RUSLI".
Ja si dobre pamätám, že RUSLE sa predávali už v roku 1936 na území bývalej ČSR (teda i na Slovensku) pod názvom RUSLE. Dokonca po roku 1939, keď územie, kde som vtedy býval bolo pod maďarskou okupáciou a i vtedy sa rusli predávali a tiež doma zavárali iba pod názvom RUSLE. Naopak. Nikde som nezaregistroval názov, ktorý vy uvádzate, ani v Maďarsku. Preto som zvedavý, odkiaľ ten názov máte vy.
To je asi to co jsme měli u dr. Tatárové.Bylo to žůžo, udělám to.
Ivanka, recept mám od sesternice. My sme mrkvu tiež nedávali. Pýtala som sa jej na to. Povedala, že to robí k vôli chuti i farebnosti. Pýtala som sa jej, či nepridáva pre farebnosť napr. červenú kápiu. Odpovedala mi, že v čase nakladania Rusli, ju ešte v záhrade nemá zrelú. Nuž je to asi na každom z nás.
Tak to si ma potešilaRusle (tak sme to doma volali) sme niekedy dávno robili a viem,že boli výborné.Potom sa niekde stratil recept,tak som rada že si ho vložila a tento rok urobímLen ma prekvapila tá mrkva,tú sme nedávali