Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo | |
Čas prípravy: 2 hodiny + príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka - pre viac osôb |
500 g hladkej múky, 500 g mletých domácich oškvarkov, 30 g droždia, 1 CL kryštáľového cukru, 100 ml vlažného mlieka, 2 vajcia, 100 ml kyslej smotany, 100 ml suchého bieleho vína - rizling vlašský, 2 PL bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie
Pripravíme si kvások: do vlažného mlieka pridáme kryštáľový cukor, rozmrvíme droždie a posypeme múkou. Do vandlíka preosejeme múku, premiešame so soľou a v strede múky spravíme priehlbinu. Do priehlbiny dáme masť, kyslú smotanu, víno, 1 vajce, dobre vykysnutý kvások a vymiesime mäkké štrúdľové cesto. Ak by nebolo dostatočne mäkké, môžeme pridať ešte trochu vína. Povrch a spodok cesta poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teple kysnúť 30 minút. Cesto vylejeme na múkou posypanú dosku. Vyvaľkáme na tenko a potrieme mletými oškvarkami. Oškvarky posypeme soľou a mletým čiernym korením. Takto upravené cesto stočíme od užšieho konca ako závin. Oba konce závinu ešte preložíme cez seba a otočíme naopak tak, že vrch sa dostane naspodok a spodok cesta sa dostane na vrch,/takto zložené cesto vytvorí tvar písmena "S"/. Prikryjeme a necháme odpočívať aspoň 20 minút, aj dlhšie. Postup opakujeme ešte 2x. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Povrch cesta rýhujeme nožom do šikmých štvorčekov. Vykrojíme okrúhle pagáčiky, ktoré kladieme na plech vyložený pečiacim papierom. Pagáče potrieme rozšľahaným žltkom a vložíme do trúby predohriatej na 200 tupňov. Pečieme 25-30 minút do zlatožltej farby.
Zdroj: rodinný recept. Pagáčiky sú ľahúčke a husto lístkované. Tajomstvo výsledku tkvie v zatočení cesta do závinu a v jeho odpočívaní aspoň 20 minút i viac.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Pre tieto pagáčiky sa idem utlcť a nedbám na to, že môžem mať ťažkosti po zápale pankreasudakujem.
Tak asi takhle dělal škvarkové placky tatínek Maryšky. A já je dělám hodně podobně. Bramborovou polévku k nim, jé to je bašta.