Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Iné mäso | |
Čas prípravy: 2 hodiny + príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 stehno-pre viac osôb |
2 kg jahňacieho stehna, 250 g domácej údenej slaniny, 5O g očisteného cesnaku, 3-4 vetvičky čerstvého rozmarínu, 120 g bravčovej masti, 200 g cibule pokrájanej na kolieska, 1 kg očistených, na malé kocky pokrájaných zemiakov, 2 zelené papriky pokrájané na prúžky, 2 paradajky pokrájané na tenké mesiačiky, soľ, mleté čierne korenie, tymián, trocha vody na podliatie
Slaninu nakrájame na prúžky a vložíme na 30 minút do mrazničky, aby stuhli a aby sme mohli ľahšie stehno našpikovať. Upravené stehno vložíme do pekáča, v ktorom sa bude piecť. Ostrým a úzkym nožom-jeho špičkou si v mäse robíme otvory, len tak veľké, aby sa do nich vmestil prúžok slaniny aj s cesnakom. Celé jahňacie stehno prešpikujeme husto a rovnomerne. Nasolíme a nakoreníme. Zapichneme vetvičky rozmarínu. Podlejeme trochou vody a rozpustenou masťou. Pekáč prikryjeme alobalom a vložíme do trúbby predohriatej na 180 stupňov. Ked je mäso napoly upečené, odstránime alobal. Stehno prelejeme výpekom, pridáme trochu horúcej vody. Okolo stehna rozložíme kocky zemiakov, prúžky zelenej papriky,kolieska cibule a mesiačiky paradajok. Zeleninu osolíme, okoreníme a posypeme trochou tymiánu. S tymiánom opatrne, je veľmi aromatický, najmä sušený. Ak môžete, použite čerstvý tymián - nie je tak výrazný,ako sušený. Pekáč vložíme späť do trúby a dopečieme. Ak treba, podlievame trochou horúcej vody. Počas pečenia jahňacie stehno prelievame vypečenou šťavou - mäso sa nesmie vysušiť a má mať chrumkavú kôrku. Ked je je jahňacie stehno upečené, pekáč vyberieme a necháme 10-15 minút odpočívať. Potom mäso pokrájame na 2 cm hrubé pláty a podávame na predohriatych tanieroch horúce so šťavnatou zeleninovou prílohou.
Zdroj: recept som našla dnes na madarskom webe s pochúťkami.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Urobil som a nemá to chybu!Podlieval som vývarom a urobil viac šťavy.
Zeleninka tiež super a dá sa rôzne improvizovať.
Hmm, ještě, kdyby tak to jehněčí bylo za nějakou přijatelnou cenu, tak bych to hned vyzkoušela