![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Múčniky - Kysnuté - Záviny, rolády |
![]() |
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút+ príprava+pečenie |
![]() |
Počet porcií (kusov): 2 štrúdle - pre viac osôb |
Cesto: 1000 g hladkej múky, 100 ml vlažného mlieka na kvások, 50 g droždia, 1 CL kryštáľového cukru, štipka soli, vlažné mlieko podľa potreby na zamiesenie cesta
Zmes na pokropenie cesta: 200 ml kyslej smotany, 3 vajcia, trocha rozpustenej bravčovej masti alebo oleja
Plnka: 1OOO g nastrúhaných jablk, šťava z 1 citrona, kryštáľový cukor podľa chuti, mletá škorica, 1 vanilkový cukor, olej na potretie štrúdle, práškový cukor na posypanie
Najprv si pripravíme kvások: Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Do vandlíka preosejeme múku, pridáme soľ, vykysnutý kvások a postupne prilejeme toľko vlažného mlieka, kým nevymiesime pružné nelepivé mäkké cesto.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky a na pomúčenej doske ho prepracujeme a prikryjeme utierkou. Pripravíme si zmes na pokropenie cesta vyšľahaním kyslej smotany s tukom a vajcami.
Na plnku vytlačíme z nastrúhaných jablk prebytočnú vodu a pokvapkáme ich cironovou šťavou. Primiešame škoricu a podľa chuti kryštáľový cukor.
Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1/2 cm a pokropíme zmesou smotany,vajec a tuku. Potrieme jablkovou plnlou a zavinieme do závinu, konce cesta založíme. Strúdľu prenesieme na plech vystlaný pečiacim papierom a necháme ešte 10 minút kysnúť.
Povrch potrieme olejom a pečieme v trúbe predohriatej na 180°C 35-40 minút. Pokrájame a posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Zdroj: Recept som našla n a madarskom webe. Táto štrúdľa vyhrala I. miesto vo zvláštnej kategorii pečenia štrúdle na regionálnej súťaži v Ecsenyi v roku 2OO4.
![]() |
Autor: Meszarosovabolya |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
4 kladné ohodnotenia | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
dnes bude štrúdľu piecť manžel, tak neviem , neskôr napíšem viac ak kadlecovaalzbeta@azet.sk.....
Vypadá to dobře
Tak som dneska vyskúšala,robila som z polovičnej dávky,potierala som maslom a pridala k jabľčkom rebarboru,ale je to super Cesto som robila v pekárni.
+1
Najlepsie kolace su jablkove, ja ine ani nepeciem tusim Ukladam si, ked zozeniem piecku urobime si. Mnam.