Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Prílohy | |
Čas prípravy: 40 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 6-8 |
500 g zemiakov, 300-400 g polohrubej múky, 150 g cibule, 2 PL bravčovej masti alebo oleja, voda, soľ, kyslá smotana
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Dáme do hrnca s osolenou vodou. Voda má siahať len po povrch zemiakov. Varíme do úplného rozvarenia zemiakov. Vymiešame ich do hladka a po troškách primiešavame múku. Múky dáme toľko, koľko jej zemiaky sú schopné prijať, pričom je hrniec stále na miernom plameni. Poriadne vymiešaváme, aby sa kaša nelepila a nezostali v nej hrudy. V panvici na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu a opekáme v nej do červena halušky zo zemiakovej kaše, ktoré sme vytvorily za pomoci dvoch lyžíc. Podávame ako prílohu k divine. Ak podávame ako samostatné jedlo, pokvapkáme kyslou smotanou.
Zdroj: recept mám od madarského poľovníka. Je to starodávne a obľúbené jedlo.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
12 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
take nieco som este nerobila , to ma ostat v hrnci ako ked robim odpalovane cesto???
+8
Je to naozaj vynikajuce...ta akokeby zapecena cibulka v tom je fantasticka, urcite to budem robievat a nielen k divine...btw...muka...neviem, ci som mala viac skrobove zemiaky, alebo co, lenze ja som horkotazko vpratala do tych zemiakov 120 g muky....vonkoncom sa mi to nelepilo a nemusela som tie knedle robit ani lyzicami...krasne som utapkala tvar aky som len chcela a nemusela som ani vlhcit ruky..., zemiakov som mala 500g ocistenych a 120 g muky...+
Nuž, "derelye" znamenajú pirohy v preklade. Nič si z toho nerob, Magdalénka, to sa občas stane aj mne.
Ibolyka, ja som si poplietla dve jedlá - derelye a dödölle...celý deň ma to mátalo, až som si spomenula...
Nie sú to české škubánky. Dodolle sa odlišuje už na začiatku prípravy, pozrela som si aj české škubánky. Podobné je len použitie zemiakov s múkou. Inak je celá príprava diametrálne odlišná.
tak TOTO su tie ceske skubanky nikdy som to ani nevidela ani nejedla...
Magdalénka, neviem to preložiť presne. Môže sa tým myslieť ich vajcu podobný, trochu do dlžky pretiahnutý tvar, alebo sa tým môže pomenovať osmaženie kaše s múkou. Veľkosť býva od veľkosti vlašských orechov alebo zúžených vajec. Záleží na nás, aké vytvarujeme pomocou 2 lyžíc, predtým namočených v horúcom oleji alebo v horúcej bravčovej masti. Ale majú mať približne rovnakú veľkosť. Ja poznám tie väčšie a naslano. Jedla som ich k divine. Počula som, že sa môžu pripraviť aj nasladko, ako to napísala Hella. Magdalénka, prosím, oprav názov, lebo ja nemám na klávesnici prehlasované O a ani U. Dakujem.
Ibolyka, ty si expert na maďarské jedlá, čo vlastne znamená slovo dödölle? My sme tak volali (teda starý otec) plnené pirohy - varené - so sladkou náplňou. (slivk. lekvár a mak, tvaroh a strúhanka) Je mi jasné, že asi u nás to bolo nesprávne...
Toto hore, čo popisuješ v recepte, sme tiež volali ináč, ale sa mi to už nevie vybaviť v hlave, keby si ma zabila...
+
I v Čechách děláme něco velmi podobného a říkáme tomu "škubánky". Kromě smažení a přípravy naslano je děláme i sladké posypané mákem a zalité máslem. Prostě naši předkové si uměli pochutnat! Takže bodík !
ibolyka...ako keby si tusila, ze mam rozmrazene maso z jelena