Viac ako  4 000  receptov

Maďarské "Dödölle" - príloha k divine

Maďarské
nahoru
Maďarské
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Prílohy
Čas prípravy Čas prípravy: 40 minút + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 6-8

Suroviny:

500 g zemiakov, 300-400 g polohrubej múky, 150 g cibule, 2 PL bravčovej masti alebo oleja, voda, soľ, kyslá smotana

Postup

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Dáme do hrnca s osolenou vodou. Voda má siahať len po povrch zemiakov. Varíme do úplného rozvarenia zemiakov. Vymiešame ich do hladka a po troškách primiešavame múku. Múky dáme toľko, koľko jej zemiaky sú schopné prijať, pričom je hrniec stále na miernom plameni. Poriadne vymiešaváme, aby sa kaša nelepila a nezostali v nej hrudy. V panvici na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu a opekáme v nej do červena halušky zo zemiakovej kaše, ktoré sme vytvorily za pomoci dvoch lyžíc. Podávame ako prílohu k divine. Ak podávame ako samostatné jedlo, pokvapkáme kyslou smotanou.

Poznámka

Zdroj: recept mám od madarského poľovníka. Je to starodávne a obľúbené jedlo.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
12 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Maďarské "Dödölle" - príloha k divine"

autor: mia2404
vložené: 19. 03. 2011 22:04:56  nahlásiť  reagovať
 

take nieco som este nerobila , to ma ostat v hrnci ako ked robim odpalovane cesto???smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: eva hubova
vložené: 07. 05. 2010 22:05:32  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik+8

autor: michsamant
vložené: 07. 05. 2010 19:19:32  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 07. 05. 2010 18:46:26  nahlásiť  reagovať
 

Je to naozaj vynikajuce...ta akokeby zapecena cibulka v tom je fantasticka, urcite to budem robievat a nielen k divine...btw...muka...neviem, ci som mala viac skrobove zemiaky, alebo co, lenze ja som horkotazko vpratala do tych zemiakov 120 g muky....vonkoncom sa mi to nelepilo a nemusela som tie knedle robit ani lyzicami...krasne som utapkala tvar aky som len chcela a nemusela som ani vlhcit ruky..., zemiakov som mala 500g ocistenych a 120 g muky...+

vložené: 04. 05. 2010 18:33:49  nahlásiť  reagovať
 

Nuž, "derelye" znamenajú pirohy v preklade. Nič si z toho nerob, Magdalénka, to sa občas stane aj mne.smajlik

autor: magdalenka
vložené: 04. 05. 2010 17:57:12  nahlásiť  reagovať
 

Ibolyka, ja som si poplietla dve jedlá - derelye a dödölle...celý deň ma to mátalo, až som si spomenula...

vložené: 04. 05. 2010 13:05:12  nahlásiť  reagovať
 

Nie sú to české škubánky. Dodolle sa odlišuje už na začiatku prípravy, pozrela som si aj české škubánky. Podobné je len použitie zemiakov s múkou. Inak je celá príprava diametrálne odlišná.smajlik

autor: vybusna
vložené: 04. 05. 2010 12:40:06  nahlásiť  reagovať
 

tak TOTO su tie ceske skubankysmajlik nikdy som to ani nevidela ani nejedla...

vložené: 04. 05. 2010 10:20:57  nahlásiť  reagovať
 

Magdalénka, neviem to preložiť presne. Môže sa tým myslieť ich vajcu podobný, trochu do dlžky pretiahnutý tvar, alebo sa tým môže pomenovať osmaženie kaše s múkou. Veľkosť býva od veľkosti vlašských orechov alebo zúžených vajec. Záleží na nás, aké vytvarujeme pomocou 2 lyžíc, predtým namočených v horúcom oleji alebo v horúcej bravčovej masti. Ale majú mať približne rovnakú veľkosť. Ja poznám tie väčšie a naslano. Jedla som ich k divine. Počula som, že sa môžu pripraviť aj nasladko, ako to napísala Hella. Magdalénka, prosím, oprav názov, lebo ja nemám na klávesnici prehlasované O a ani U. Dakujem.smajlik

autor: magdalenka
vložené: 04. 05. 2010 09:58:56  nahlásiť  reagovať
 

Ibolyka, ty si expert na maďarské jedlá, čo vlastne znamená slovo dödölle? My sme tak volali (teda starý otec) plnené pirohy - varené - so sladkou náplňou. (slivk. lekvár a mak, tvaroh a strúhanka) Je mi jasné, že asi u nás to bolo nesprávne...
Toto hore, čo popisuješ v recepte, sme tiež volali ináč, ale sa mi to už nevie vybaviť v hlave, keby si ma zabila...
+

autor: Hella
vložené: 04. 05. 2010 08:52:44  nahlásiť  reagovať
 

I v Čechách děláme něco velmi podobného a říkáme tomu "škubánky". Kromě smažení a přípravy naslano je děláme i sladké posypané mákem a zalité máslem. Prostě naši předkové si uměli pochutnat! Takže bodík !

autor: vybusna
vložené: 04. 05. 2010 07:59:44  nahlásiť  reagovať
 

ibolyka...ako keby si tusila, ze mam rozmrazene maso z jelenasmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz