Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Prílohy | |
Čas prípravy: 30 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 6-8 |
1 kg malých približne rovnakých nových zemiakov, voda, 1 CL soli, 100 g masla, na 1 kg zemiakov sa dáva 1 zväzok na jemno pokrájanej petržlenovej vňate, prípadne 1 stredná cibuľa pokrájaná na drobno, olej
Zemiaky umyjeme a namočíme do vandlíka s osolenou studenou vodou. Lahšie sa potom odstránia mladé šupky. Zemiaky potom drhneme kefkou na ruku alebo ich oškrabeme malým nožom. Vo veľkom, širokom, smaltovanom hrnci rozohrejeme olej s maslom a vsypeme očistené zemiaky, ktoré sme predtým neosušili od vody. Nesolíme a nemiešame, lebo nové zemiaky sú veľmi krehké - rozpadli by sa. Prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni za občasného potriasania hrncom. Na začiatku nepridávame žiadnu vodu, zemiaky si pustia vodu samy. Asi za 20 minút zemiaky zmäknú. Odstránime pokrievku, zvýšime plameň a zemiaky chvíľu na tuku opekáme. Až teraz ich osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou. Opatrne ich premiešame. Ak sa niektoré zemiaky prichytili, vplyvom soli sa ľahko uvoľnia. Môžeme ihned podávať. Sú vdačnou prílohou od pečeného kurčaťa až po vysmážané rezne a rôzne upravenú zeleninu. Ak petržlenové zemiaky pripravujeme zo starých zemiakov, väčšie zemiaky prekrojíme, môžeme ich predvariť alebo na začiatku prípravy ich podlejejeme 1OO až 150 ml vody. Ostatný postup je rovnaký.
Zdroj: rodinný recept. Je viac variant prípravy. U nás doma sme niekedy orestovali na tuku posekanú cibuľu aj s petržlenovou vňaťou.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
výzeraju famozne
prdelka (neregistrovaný/á), dakujemmňam
mňam
Ano, niekto z nových zemiakov odstráni len väčšie mladé šupky, dalej nedrhne ani zemiaky neoškrabáva. Aj takto upravené sú veľmi chutné. To som mala na mysli, ked som napísala, že je viac variant ich prípravy. Patrí k nim aj osmaženie cibule s petržlenovou vňaťou na masle.
Moja teta v Budapešti smažila vo vyšej vrstve oleja tie úplne najmrňavejšie nové zemiačiky, čo sme nechceli ani čistiť, ale sa oplatilo, lebo boli báječné...Šupu sme šúchali dolu soľou a mali sme potom sfarbené ruky...
Magdalénka, tak ako si to napísala. Najlepšie chutia v sprievode zeleného šalátu.A podľa gurmánov sa nové zemiaky nemajú prekrajovať, majú zostať v celku. Preto treba vyberať menšie a približne rovnaké.
Dobré ránko, my sme doma robili takto iba nové zemiaky...tak som to prevzala a robím tiež...sú úžasné a voňavé od vňate. K tomu vysmážané kurča a uhorkový šalát - naša nedeľná klasika z detstva...
máš +!