Viac ako  4 000  receptov

Petržlenové zemiaky

Petržlenové zemiaky
nahoru
Petržlenové zemiaky
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Prílohy
Čas prípravy Čas prípravy: 30 minút + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 6-8

Suroviny:

1 kg malých približne rovnakých nových zemiakov, voda, 1 CL soli, 100 g masla, na 1 kg zemiakov sa dáva 1 zväzok na jemno pokrájanej petržlenovej vňate, prípadne 1 stredná cibuľa pokrájaná na drobno, olej

Postup

Zemiaky umyjeme a namočíme do vandlíka s osolenou studenou vodou. Lahšie sa potom odstránia mladé šupky. Zemiaky potom drhneme kefkou na ruku alebo ich oškrabeme malým nožom. Vo veľkom, širokom, smaltovanom hrnci rozohrejeme olej s maslom a vsypeme očistené zemiaky, ktoré sme predtým neosušili od vody. Nesolíme a nemiešame, lebo nové zemiaky sú veľmi krehké - rozpadli by sa. Prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni za občasného potriasania hrncom. Na začiatku nepridávame žiadnu vodu, zemiaky si pustia vodu samy. Asi za 20 minút zemiaky zmäknú. Odstránime pokrievku, zvýšime plameň a zemiaky chvíľu na tuku opekáme. Až teraz ich osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou. Opatrne ich premiešame. Ak sa niektoré zemiaky prichytili, vplyvom soli sa ľahko uvoľnia. Môžeme ihned podávať. Sú vdačnou prílohou od pečeného kurčaťa až po vysmážané rezne a rôzne upravenú zeleninu. Ak petržlenové zemiaky pripravujeme zo starých zemiakov, väčšie zemiaky prekrojíme, môžeme ich predvariť alebo na začiatku prípravy ich podlejejeme 1OO až 150 ml vody. Ostatný postup je rovnaký.

Poznámka

Zdroj: rodinný recept. Je viac variant prípravy. U nás doma sme niekedy orestovali na tuku posekanú cibuľu aj s petržlenovou vňaťou.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Petržlenové zemiaky"

autor: smejko (neregistrovaný/á)
vložené: 29. 04. 2015 14:52:00  nahlásiť  reagovať
 

výzeraju famoznesmajlik

vložené: 04. 11. 2010 16:50:40  nahlásiť  reagovať
 

prdelka (neregistrovaný/á), dakujemsmajlikmňam

autor: prdelka (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 11. 2010 11:56:56  nahlásiť  reagovať
 

smajlik mňam

vložené: 04. 05. 2010 10:43:53  nahlásiť  reagovať
 

Ano, niekto z nových zemiakov odstráni len väčšie mladé šupky, dalej nedrhne ani zemiaky neoškrabáva. Aj takto upravené sú veľmi chutné. To som mala na mysli, ked som napísala, že je viac variant ich prípravy. Patrí k nim aj osmaženie cibule s petržlenovou vňaťou na masle.

autor: magdalenka
vložené: 04. 05. 2010 10:02:08  nahlásiť  reagovať
 

Moja teta v Budapešti smažila vo vyšej vrstve oleja tie úplne najmrňavejšie nové zemiačiky, čo sme nechceli ani čistiť, ale sa oplatilo, lebo boli báječné...Šupu sme šúchali dolu soľou a mali sme potom sfarbené ruky...smajlik

vložené: 04. 05. 2010 09:31:28  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik

vložené: 04. 05. 2010 09:18:15  nahlásiť  reagovať
 

Magdalénka, tak ako si to napísala. Najlepšie chutia v sprievode zeleného šalátu.smajlikA podľa gurmánov sa nové zemiaky nemajú prekrajovať, majú zostať v celku. Preto treba vyberať menšie a približne rovnaké.

autor: magdalenka
vložené: 04. 05. 2010 09:03:03  nahlásiť  reagovať
 

Dobré ránko, my sme doma robili takto iba nové zemiaky...tak som to prevzala a robím tiež...sú úžasné a voňavé od vňate. K tomu vysmážané kurča a uhorkový šalát - naša nedeľná klasika z detstva...
máš +!


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel pět a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz