Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Šaláty | |
Čas prípravy: 20 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 4-6 |
4 pekné hlávky jarného šalátu, soľ, Nálev na jednu hlávku šalátu: 300 ml vody, 4 PL kryštáľového cukru, citronová šťava
Zo šalátu odstránime povädlé a poškodené listy. Jednotlivé listy šalátu dôkladne umyjeme pod prúdom tečúcej vody, aby sme odstránili rôzne nečistoty a prípadné drobné živočíchy /chrobáčiky, červíčky.../. Vodu z listov poriadne oklepeme alebo ju odstránime v sušičke na šalát. Do vandlíka rukou natrháme listy na menšie kusy, srdiečka šalátu prekrojíme podľa ich veľkosti na polovicu alebo na štvrtiny. Posolíme, premiešame a odložíme do chladničky. Pripravíme si nálev. Do skleného zavareninového pohára dáme na jednu hlávku šalátu 4 polievkové lyžice kryštáľového cukru a toľko citronovej šťavy, aby pokryla cukor. Prilejeme 300 ml studenej vody a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Ochutnáme a doladíme chuť. Podľa počtu šalátových hlávok množstvo uvedených prísad znásobíme. Pohár s nálevom uzavrieme a vložíme do chladničky. Salát v žiadnom prípade nálevom nezalievame!!! Tesne pred podávaním šalát rozdelíme do šakátových misiek, polievkovou lyžicou prelejeme nálevom a pokvapkáme trochou oleja. Zbytok vrátime do cladničky aj s nálevom vo fľaši. Takto pripravený hlávkový šalát bude krehký, chrumkavý a chuťove oveľa jemnejší ako s octom. Navyše nezvädne. Bude svieži a chrumkavý aj na druhý deň, dokonca aj dlhšie.
Zdroj:Recept mám od tety, ktorá ho začala takto pripravovať, ked po operácii žlčníka nesmela používať ocot. Ani ja ho už nerobím inak. Existuje veľa variant hlávkového šalátu.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
hlavkovi šalat
Na 3dl vody sú 4 PL cukru neúrekom.Treba šetriť cukrom.
+4
dělám podobně