Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Omáčky | |
Čas prípravy: 30 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 4 |
600 g jarného kalerábu /v žiadnom prípade nesmie byť drevnatý/ aj s vňaťou, 1 malá cibuľa, 1 PL masti, 2 PL múky, 300 ml kyslej smotany, soľ, 2 CL vegety, štipka mletej červenej papriky, soľ, 3 CL kryštáľového cukru, citronová šťava, voda
Z kalerábu odrežeme mladé listy, umyjeme ich a nasekáme najemno. Kaleráby umyjeme, odstránime šupky, nakrájame na plátky a potom na jemné hranolky. Cibuľu očistíme a pokrájame na jemno. V hrnci na masti orestujeme cibuľu a pridáme kaleráb a orestujeme spolu. Prilejeme 1 liter vody a pridáme soľ, vegetu a cukor. Varíme pod pokrievkou takmer do mäkka. Na panvici rozohrejeme masť a pridáme múku. Restujeme do svetložltej farby a pridáme štipku sladkej mletej červenej papriky. Vypneme plameň a nariedime kyslou smotanou. Postupne primiešame zásmažku do kalerábu a povaríme ešte 15 minút. Necháme chvíľu odstáť. Dochutíme citronovou šťavou a posypeme posekanými kalerábovými listami. Môžeme podávať s varenými zemiakmi a volským okom, prípadne s jemnou údeninou, či fašírkou. U nás doma sme mali radi túto osviežujúcu jarnú omáčku len tak samotnú.
Zdroj: rodinný recept. Pre svoju jemnosť bola pripravovaná pre deti, ale mali ju radi aj dospelí.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Milujem vsetky omacky, ale specialne kalerabova. Moja omina pripravovala, moja mamina robila, a teraz po jej smrti, chyba mi, mamina a omacka, a teraz idem skusit si uvarit sam...