Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Záviny, rolády | |
Čas prípravy: 1 hodina + príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka - pre viac osôb |
1 balenie štrúdľového cesta, 750 g kyslastých jablk, šťava z 1 citrona, 1/16 l rumu, 50 g hrozienok,70 g masla, 50 g kryštáľového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 1 CL mletej škorice, 50 g strúhanky, práškový cukor
Hrozienka namočíme do rumu. Strúhanku osmažíme na časti masla. Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na tenšie plátky. Dáme do misy a pokvapkáme citronovou šťavou. K jablkám pridáme hrozienka aj s rumom, kryštáľový cukor, vanilkový cukor, škoricu a posekané orechy. Dobre spolu premiešame a necháme odpočívať 30 minút. Trúbu rozohrejeme na 180 stupňov. Na stôl dáme menší obrus a jemne ho poprášime múkou. Na obrus položíme 3 listy štrúdľového cesta,ktoré sme potreli rozpusteným maslom a položíme na ne daľšie 3 listy cesta, potreté maslom. Na dolnú tretinu cesta rozdelíme opraženú strúhanku a na ňu navrstvíme jablkovú zmes. Okraje cesta necháme voľné. Pomocou obrusu štrúdľu zarolujeme a voľné okraje cesta na oboch koncoch založíme na spodok pod štrúdľu. Hotovú štrúdľu prenesieme na plech vystlaný pečiacim papierom a štrúdľu na povrchu potrieme rozpusteným maslom. Vložíme do trúby a pečieme 35 minút do chrumkava. Upečenú štrúdľu pokrájame na rezy a pred podávaním cez sitko husto posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: rodinný recept. Od tradičnej madarskej štrúdle sa odlišuje pridaním hrozienok v rume a pridaním posekaných orechov. Mama najprv pripravila štrúdľové cesto a potom ho vyťahovala na veľkom jedálenskom stole. U nás sa jablká do štrúdle nikdy nestrúhali, aby sa cesto nerozmočilo.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
mňam
Yanah, ja jablká strúham na uhorkovom strúhadle...tenké plátky nerozmočia cesto...
tak teraz už viem prečo mám vždy rozmočenú štrúdlu (lebo jablká strúham) ďakujem za užitočnú radu s tým krájaním, človek sa učí celý život +
Evička, kde ako. Ale väššinou dostať 400 g balenie - ako lístkové cesto. Niekedy dostať aj 500 g balenie. V najhoršom spravíš menšiu štrúdľu. Doma sme vyťahovali štrúdľu na veľký stôl z cca 500 g doma spraveného cesta.
Ibi,jak velké je u vás štrudlové těstojá mám 400 g ,to bych z toho asi neudělala,že
Ibi, já mám zase hlad