Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bravčové mäso | |
Čas prípravy: 2 1/2 hodiny + príprava + chladnutie | |
Počet porcií (kusov): 1 pekáč |
1 zadné bravčové koleno do 1500 g, 2 bravčové paprčky, 500 g bravčového pliecka, 300-400 g bravčových koží, 1 cibuľa, 2 hlavičky cesnaku, soľ, 15-20 zrniek celého čierneho korenia, 4 zrniečka celého nového korenia, 3 zrniečka borievok /jalovca/, 1-2 bobkové listy, mleté čierne korenie, majoránka, mletá červená paprika, voda, stredne veľký hlbší pekáč
Mäso a kože umyjeme, ak treba dočistíme. Bravčové pliecko vložíme do menšieho hrnca. Koleno, paprčky a kože dáme do väčšieho hrnca a zalejeme väčším množstvom vody. Pridáme očistenú cibuľu, 1 hlávku olúpaného cesnaku, 1 PL soli, 15 zrniečok celého čierneho korenia. 2-3 zrnká celého nového korenia, 2 zrnká borievok, 1 bobkový list a varíme pomalým varom asi 2,5 hodiny. Občas dolejeme vodu. Mäso sa nesmie rozvariť, má sa dať dobre krájať. Do hrnca s plieckom dáme 1 CL soli a ostatné celé koreniny aj s cesnakom, 5-6 strúčikov odložíme bokom. Varíme asi 30-40 minút. Môžeme variť koleno, paprčky a kože aj v tlakovom hrnci - doba varenia 45-50 minút. Mäkké mäso vyberieme kuchárskou vidličkou a necháme chladnúť. Odstránime kožu, mastné mäso z kolena a paprčiek. Kožu a kosti vrátime do vývaru a ešte chvíľu varíme s ostatnou kožou dalej. Potom vývar scedíme do iného hrnca a necháme vychladnúť. Kože vyberieme a ostatné vyhodíme. Mäso pokrájame na obdlžníky asi 1,5x3 cm, kožu na úzke pásiky. Kožu nemusíme krájať, môžeme aj na jemno pomlieť. Nakrájané suroviny dáme do pekáča. Z vychladnutého vývaru odstránime mastnotu /môžeme použiť na prípravu zásmažky/. Odmastnený vývar nalejeme do pekáča, asi 1 cm nad mäso. Pridáme mleté čierne korenie, soľ, rozomnutú majoránku, pretlačený cesnak a 1/2 lyžičky sladkej mletej červenej papriky, aby tlačenka nebola "chudokrvná". Vývar musí byť mierne prekorenený, precesnakovaný a presolený - mäso chuť vsiakne. Prilejeme 100 ml ľadovej vody /aspik bude krásne číry/ a dobre premiešame. Necháme úplne vychladnúť. Vložíme do chladničky stuhnúť. N i e d o m r a z n i č k y , rozpadla by sa! Krájame nožom na plátky a podávame s cibuľou a preliate octom . Ako prílohu dávame dobrý chlieb. Túto tlačenku možno plniť aj do tlačenkového rukáva. Počas chladnutia ju zaťažíme doštičkou so závažím a obraciame, aby mala pekný tvar. Kto má rád mastnejšie, pridá miesto pliecka bôčik.
Zdroj: vlastný recept. Tip: možno pridať bravčový jazyk, srdce, bravčovú pečeň - asi 150 g. Pečeň varíme krátko a nesolíme.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.