Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hovädzie mäso | |
Čas prípravy: 45 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 4-6 |
800 g odblanenej pravej sviečkovej zo stredu, 1 balenie lístkového cesta, 200 g čerstvého listového špenátu, voda, soľ, čerstvo nadrvené čierne korenie na hrubo, 3 PL oleja, 100 g jarnej cibuľky, 1 CL sušeného tymiánu, čerstvo mleté čierne korenie, 6 strúčikov cesnaku, posekaná pažítka, 1 žltok, 200 g nadrobno pokrájaných šampionov, olej, maslo
Pripravenú sviečkovú osolíme a potrieme olejom. Dobre vyváľame v na hrubo nadrvenom čiernom korení a odložíme na niekoľko hodín do chladničky. Toto sa nazýva suchá marináda. Zatiaľ si odstopkujeme špenátové listy, krátko obvaríme vo vriacej osolenej vode a necháme na sitku odkvapkať. Cez gázu z neho vytlačíme všetku vodu. Vo vhodnej nádobe rozmixujeme do hladka s 3 strúčkami cesnaku. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pokrájanú jarnú cibuľku a šampiony. Ochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, tymiánom a čiernym korením. Necháme vychladnúť a rozmixujeme na kašu. Do hubovej kaše primiešame nasekanú pažítku. Na panvici opečieme na oleji sviečkovú po každej strane, aby získala peknú kôrku. Na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto na hrúbku O,5 cm do tvaru obdlžnika. Natrieme špenátom, ale vynecháme po obvode 3-4 cm voľný okraj. Na to natrieme hubovú kašu a do stredu položíme vychladnutú opečenú sviečkovú. Boky a vrch sviečkovej potrieme zvyšnou hubovou kašou. Potom sviečkovú dobre zabalíme do lístkového cesta. Odstrihneme prebytočné cesto, ktoré znovu prepracujeme, vyvaľkáme a pokrájame na tri prúžky. Prúžky spletieme do vrkoča. Sviečkovú obrátime, aby bolo spojenie cesta na spodku. Vrkoč z jednej strany potrieme vodou a prilepíme na do stredu na vrch. Balíček preložíme na plech vymazaný maslom a potrieme cesto rozšľaným žltkom. Vložíme do trúby vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 45 minút. Správne upečná sviečková na spôsob "medium" má byť na reze ružová a vyteká z nej šťava. Krájame na 1,5 cm rezy a podávame s bylinkovou zemiakovou kašou a anglickou zeleninou.
Zdroj: Robila som už veľmi dávno podľa receptu v časopise Zivot. Toto jedlo pripravil prvýkrát generál Wellington v roku 1814 po porážke Napoleona na mierovej konferencii vo Viedni, čím prekvapil aj knieža Metternicha.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.