Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Rezy s ovocím, bublaniny | |
Čas prípravy: 1 hodina + príprava + chladnutie | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka |
500 g hladkej múky, 250 g Rama margarínu, 130 g kryštáľového cukru, 1 žltok do cesta, 1 žltok na potretie cesta, nastrúhaná kôra a šťava z polovice citrona, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 2 PL kyslej smotany, maslo na vymazanie plechu, strúhanka alebo mleté orechy, 2 pečiace papiere veľkosti plechu, 2 rovnako veľké mikroténové folie ako pečiaci papier, potravinová folia na zabalenie cesta, Náplň: 2000 g kyslejších jablk, škorica, 2 balenia vanilkového cukru
Do vandlíka preosejeme múku a rozmrvíme do nej margarín. Pridáme ostatné suroviny a spracujeme na cesto. Cesto rozdelíme na 1 menší a 1 väčší bochník. Zabalíme do potravinovej folie a necháme odpočívať v chladničke asi 2 hodiny. Môže byť v chladničke aj cez noc. Jablká nastrúhame na slzičkovom strúhadle a vytlačíme z nich prebytočnú tekutinu. Jablká tiež môžeme dusiť v panvici na malom ohni do odparenia tekutiny a necháme vychladnúť. Ochutíme ich vanilkovým cukrom a škoricou. Hlbší plech vymažeme maslom. Cesto vyvaľkáme na pečiacom papieri cez mikrotén. Hrubšie cesto dáme na spodok plechu, ak treba upravíme pomocou rúk. Popicháme husto vidličkou, posypeme tenkou vrstvou strúhanky alebo mletými orechami a navrstvíme rovnomerne jablká. Druhé, tenšie cesto pomocou valčeka umiestnime na jablká a popicháme husto vidličkou. Potrieme žltkom a pečieme v trúbe predohriatej na 180 stupňov 1 hodinu. Necháme vychladnúť a pokrájame na kocky alebo kosoštvorce. Konzumujeme 3 hodiny po upečení. Pred podávaním posypeme cez sitko práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.
Zdroj: rodinný recept. Hotový múčnik má byť šťavnatý, ale nie rozmočený a nemá byť presladený.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Pita - to jsem ještě neslyšela, možná na Slovensku obvyklé. Já dělám podobně, říka se tomu u nás linecký s jablky, tady sice není vidět na řezu ale dávám také jablka strouhaná a nebo tvarohovou nádivku - viz foto.