Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hovädzie mäso | |
Čas prípravy: 2 hodiny + príprava | |
Počet porcií (kusov): 4 |
600 g hovädzej nožiny - "močing", 600 g cibule, 1 paradajka, 2 zelené papriky, soľ, 1 PL sladkej mletej červenej papriky, 1 PL štipľavej papriky mletej, prípadne 1-2 sušené štipľavé papriky na jemno pokrájanej aj so semienkami-ak nemáme mletú štipľavú papriku, 3 strúčiky cesnaku, 3 PL bravčovej masti alebo oleja, voda
Mäso umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Cibuľu nakrájame na jemno. Papriky pokrájame na prúžky a paradajku na mesiačiky. V hrnci rozohrejeme masť a cibuľu restujeme takmer do hneda. Nespáliť! Pridáme zelené papriky a paradajku. Restujeme chvíľu spolu. Hrniec stiahneme z ohňa a primiešame červenú papriku. Prilejeme trocha vody a vrátime na oheň. Na strednom plameni šťavu vydusíme skoro až na tuk a podlejeme odteraz už len horúcou vodou, aby sa neprerušil var. Tento postup opakujeme ešte 3x. Pridáme mäso, dobre zamiešame a osolíme. Ked sa odparí šťava, prilejeme horúcu vodu a prikryjeme pokrievkou. Dusíme do zmäknutia mäsa, za občasného pridania horúcej vody a premiešania. Na záver pridáme prelisovaný cesnak a necháme guláš prevoňať. Nezahusťujeme ničím. Hustota šťavy je podmienená rozvarením cibule a rôsolovitosť šťavy dáva rozvarený glej z mäsa. Preto guláš varíme z nožiny. Podávame horúce s nadýchanou knedľou, zemiakmi alebo len s krajcom dobrého chleba.
Zdroj: rodinný recept.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
6 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Super recept,robím to z diviny a je výborný.Nie som žiadny "gulášmajster",ale každý si ho zatiaľ chválil.
presne takto robievala mamka, robim tak i ja,a na Hané sa čudujú +6
No, prave si robim tuto specialitku... uz sa neviem dockat vysledku. Dodala som ale este majoran a rascu, tak som zvedava! Posielam ako vdaka.
gulas je vyborny skvely recept dakujem
drzte mi palce idem si sskusit spravit ten gulas dufam ze sa mi podari sandra
Neštípalolebo som dala kvôli priateľovi menej feferóniek,ale ja by som to kľudne riskla
Ivanka 79, dakujem za pekné foto a som rada, že chutilo. A dnes to bude ešte lepšie ...štípalo 3x?...
Ja som jedla s chlebom,priateľ keď príde domov,dá si s knedľouPridávam fotky,guláš bol vynikajúci a zajtra,po odležaní bude ešte lepší
Ibi,práve ho varímChuť ani nemusím hodnotiť,je samozrejme výborný,robievam ho často,ale dnes som pozrela aj sem,vedela som že ty si sem recept na maďarský guláš určite dalaObčas som "odflákla" tú cibuľudala som jej menej ako mäsa,ale dnes som všetko dodržala,mám hotovú aj knedľu,tak potom vložím fotku
Milý Janko!!!!!!/neregistrovaný/, dakujem Ti za obohatenie Tvojim komentárom. To som nevedela.Bola by som Ti uverila aj bez tých šiestich výkričníkov za menom, najmä ak si Turek, alebo ak si len Turčín - kto to vie? A s tými feferonkami - slovenské príslovie vraví: "Odvážnym praje svet". Ale na pravý madarský guláš nedám dopustiť, hlavne nie na csipos...
Mnoho ľudí má v podvedomí zakódovaný „maďarský guláš“ ako typické maďarské jedlo. História však hovorí svoje a pravda je taká, že tento guláš obľubovaný Maďarmi pôvodom vôbec nie je maďarské jedlo! Vyjadruje to už sám názov. Slovo guláš sa skladá z dvoch slov tureckého pôvodu „gul“ a „as“. Po preklade zistíme, že to znamená mäso pripravené pre vojakov. Viaže sa to na udalosť keď sa varil tento pokrm tureckému vojsku pri obliehaní miest Budín a Pešť. Do jedla sa pridávali tiež štipľavé papričky, ktoré mali vojakom chrániť organizmus pred zažívacími problémami. Maďari na seba nenechali dlho čakať, vyšľachtili zvláštny druh štipľavých paprík, ktoré však mali lepšiu a jemnejšiu chuť a jedlo si privlastnili. Šikovný kúsok.. Nie darmo je Maďarsko slávne svojou „čípoš“ kuchyňou!
Ibi, díky, zase jsem o něco chytřejší
+2
Ano, Janka, je to česky kližka, slovensky nožina alebo glejovka, nemecky je to močing.
Ibi, Kristova levá noho, co to je.".hovädzej nožiny - "močing" Je to kližka?