Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Rezy | |
Čas prípravy: 2 hodiny + príprava + vychladenie | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka - pre viac osôb |
Cesto: 10 vajec, 135 g kryštáľového cukru, 200 g hladkej múky, nastrúhaná kôra z 1 citrona, maslo na vymazanie plechu a múka na vysypanie plechu Krém: 2 PL sušeného mlieka, 130 g práškového cukru, 210 ml vody, 1 žltok, 50 g Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 250 g masla, 2 PL kakaového prášku Cokoládová poleva: 150 g čokolády so 74% obsahom kakaa, 50 g masla, 2 PL teplej vody Karamelová poleva: 200 g kryštáľového cukru, 2 PL vody
Cesto: Zltky vymiešame do peny s 1/3 cukru. Do žltkovej peny zľahka primiešame nastrúhanú citronovú kôru, múku a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na 3 časti a upečieme postupne 3 pláty v trúbe vyhriatej na 200 stupňov. Necháme vychladnúť, opatrne podoberieme guľatým nožom a pozdlžne prekrojíme na polovicu. Poukladáme na seba, preložené pečiacim papierom, aby sa jednotlivé vrstvy nezlepili. Pláty postupne potrieme krémom, každú vrstvu trochu pritlačíme rukou. Posledný plát cesta potrieme čokoládovou polevou alebo karamelovou polevou. Dáme do chladničky stuhnúť a pred podávaním krájame na rezy nožom namočeným v horúcej vode. V prípade karamelovej polevy vyznačíme rezy ihned, lebo karamel tuhne rýchlo. Najlepšie jeposledný plát cesta ponechať na doske, poliať ho karamelom a ihned nakrájať na rezy. Stuhnuté karamelové diely poklásť na poslednú vrstvu krému. Cokoládová poleva: čokoládu nalámeme na kúsky, pridáme nakrájané maslo a necháme nad parou rozpustiť. Primiešame horúcu vodu. Karamelová poleva: 1/4 cukru necháme skaramelizovať do zlatohneda za stáleho miešania a pridáme studenú vodu. Ešte horúci karamel vlejeme do zbytku cukru a dôkladne miešame do hladka. Krém: V kastroliku v 3/4 vody rozhabarkujeme sušené mlieko, cukor a privedieme do varu. Pridáme vo zvyšku vody rozmiešaný Zlatý klas, vanilkový cukor, žltok a uvaríme na hustý krém. Do vychladnutého krému po častiach vmiešame alebo všľaháme maslo a kakao.
Zdroj: recept mám od tety. Pravé Dobošové rezy majú karamelovú polevu. Možno pripraviť aj z polovičnej dávky. U nás doma robíme Dobosové rezy s čokoládovou polevou a voláme ich "dobošky". Tip: mieto sušeného mlieka s vodou môžeme použiť 250 ml čerstvého mlieka.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
...dobošky som milovala ako malá, nikdy som ich nezkúšala, ale vyzkúšam...určite...