Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Sladké jedlá |
300 g guľatozrnnej ryže, voda, 500-700 mlieka, 100 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, mletá škorica, štipka soli, 500 g jablk, 2 žltka, 2 bielka, maslo
Umytú ryžu zalejeme takým množstvom horúcej vody, aby ju pokryla. Pridáme cukor a vanilkový cukor a mletú škoricu. Za sústavného miešania varíme dovtedy, kým je polomäkká. Prilejeme mlieko a varíme za stáleho miešania, kým ryža nie je úplne mäkká. Necháme vychladnúť. Zatiaľ nastrúhame jablká a vytlačíme z nich vodu. Do vychladnutej ryže vmiešame rozšľahané žltky. Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli a opatrne zamiešame do uvarenej ryže. Polovicu ryžovej zmesi rozotrieme do maslom vymazaného pekáča. Na ryžu rovnomerne rozotrieme strúhané jablká, ktoré zakryjeme druhou polovicou ryžovej zmesi. Povrch pokladieme tenkými plátkami masla. Vložíme do stredne vyhriatej rúry a zapečieme do červena. Podávame teplé alebo studené.
Zdroj: dnes som si vypýtala recept od tety Katky, ktorá nám robievala túto dobrotu v detstve. Tip: možno pridať do ryže hrozienka, alebo na sucho opečené na hrubo posekané orechy. Možno použiť aj iné ovocie alebo dobre odkvapkaný kompot.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
1 kladné ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
vdaka za rady...buduci tyzden urobim s jablkami a vymenim ryzu...dufam, ze sa uz podari
Milenka, ja keby som chcela mať istotu, tak by som vymiešala žltky s cukrami, tak to robí teta Anka. Ale Anka aj Katka /ja si s nimi tykám/, svorne tvrdia, že je to závislé od ryže - nedajú dopustiť na niekdajšiu ryžu v 50.-tych a v 60.-tych rokoch minulého storočia, teda na výberovú lúpanú ryžu. Dodávajú, že stará mama nemala toľko času, aby sála pri starom sporáku len pri samotnej ryži, ale začínala s varením na sporáku a dokončila v trúbe a cukry pridávala s mliekom a to čo, popisuješ, sa jej nestalo. Inak v tom sporáku kúrila drevom a uhlím. No každá kuchárka má svoje vlastné finesy. A nadýchanosť nákypu robia vajíčka. Ja si myslím, že práve Basmati ryža sa na nákypovú úpravu nehodí
ibinka...no problem by mohol byt aj s ryzou...nemala som gulatu, len basmati...je to dlhozrnna a kvalitna....musela som mlieko dolievat, bola mi stale tvrda...no povrch som posypala cukrom...to som urobila....nabuduce urcite dam inu ryzu.
Milenka, dnes ráno som konzultovala obidve moje tety a zhodli sa nezávisle na sebe, že toto sa stalo už aj im. Najskôr to spôsobila kvalita ryže, ak nevsiakla všetku tekutinu. Ak je ryža kvalitná, niekedy musia ešte mlieko pridať, pravda za sústavného miešania. A okrem toho, hned na začiatku treba pridať trocha soli na zvýraznenie chuti. Ak Ti nevyhovuje sfarbenie ryže škoricou, môžeš ju pridať do jablk alebo škoricou poprášiš vrch nákypu. Ak si myslíš, že by cukor nemal ísť do mlieka, moja druhá teta vymiešava cukry so žltkami a tak ich pridáva do uvarenej ryže. Ja som ešte ten nákyp nerobila, preto som sa obrátila na moje tety s Tvojou otázkou. Odporúčajú Ti ešte povrch nákypu posypať cukrom. Začať varením ryže na sporáku a dokončiť nákyp v trúbe. Ja dakujem za fotku. Nepoznať na nej, že si mala oštaru Milenka, ak nevieš vopred, ako kvalitná je ryža, daj menej mlieka a potom podľa potreby môžeš pridať. Verím, že najbližšie sa Ti už nákyp vydarí!
Milu,není tomůj recept,ale já bych to dělala přímo v troubě jak dělám normální rýži....do hrnce bych dala rýži,zalila mlékem,dala ty cukry,přikryla,strčila do trouby na 180C,a dusila bez míchání doměkka a až se mléko vypaří...pak bych pokračovala tak jak píše Ibi...do pekáče rýži,jablka,posypala skořicí,rýži a zapekla,nějak tak nám to dělala babina doma...ale třeba někdo poradí líp...
jaj a este som sa chcela opytat ,....nemohla by som ten cukor pridat az do hotovej ryze?....cez to vsetko, ze mam hrnce s neprilnavym povrchom a miesala som to, tak mi to priharalo
Je pravda, ze manzel zjedol na posedenie a pochvaloval si ++
nuz ale mam s tym problem....ja som to v zivote nerobila a nevedela som ci mam cakat kym sa to mlieko vyvari...tu sa pise, ze kym ryza nezmakne..dobre a ked je makka a stale tam mam mlieko, co mam robit? ja som sa snazila aby sa to mlieko vyvarilo. ocakavala som, ze ryza bude pekne nadychana, nasiaknuta tym mliekom a sladkostou a mne vznikla taka lepkava kasa, na dno pekaca som ju patlala rukami to je jedna vec, druha vec, je ze tou skoricou , mi to zhnedlo, takze to vyzeralo skor ako zemlovka a nie ryzovy nakyp. pamatam si zo skolskej jedalne, ze tam davali vysoke biele nakypy v strede naplnene a poliate kompotovou stavou...a mne vznikla taka placka....ktora chuti fakt dobre, az na to, ze sa nemam cim chvalit. btw...plnila som to na manzelovo prianie slivkami...ze to ma tak zachovane....ale pripustil, ze s jablkami to moze byt tiez skvele a nabuduce mam vyskusat aj ibine jablcka....
takze poradte mi kde som robila chyby.