Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Kysnuté - Záviny, rolády | |
Počet porcií (kusov): 2 záviny |
500 g múky Extra špeciál 00, štipka soli, 100 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce do cesta, 30 g kvasníc, mlieko, kryštáľový cukor, mletá škorica, olej, 1 vajce na potretie závinu
Do vandlíka preosejeme múku, práškový cukor, soľ a premiešame. V kastroliku rozpustíme maslo. V miske rozmrvíme kvasnice, pridáme cukor a 2-3 PL vlažného mlieka. Zamiešame a necháme na teple vykysnúť. Vo vlažnom mlieku /250 ml/ rozšľaháme vajce. Do priehlbinky v múke pridáme vykysnutý kvások, vlažné maslo a mlieko s rozšľaným žltkom. Za postupného pridávania vlažného mlieka dôkladne vypracujeme polotuhé cesto ako na buchty. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste na dvojnásobný objem. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske. Vyvaľkané cesto hojne posypeme mletou škoricou, kryštáľovým cukrom a pokvapkáme 2-3 PL oleja. Po obvode necháme 5 cm voľný okraj. Cesto zavinieme a okraje založíme naspodok, aby náplň počas pečenia nevytiekla. Prenesieme na plech vystlatý pečiacim papierom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Závin potrieme rozšľahaným vajcom. Pčieme v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 30-45 minút do zlatožltej farby. Vychladnutý závin krájame na 1,5 cm rezy. Podávame k čaju alebo ku káve.
Zdroj: takto piekla škoricový závin moja babička.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Tanika, dakujemDovolím si Ta privítať medzi nami, aspoň za seba a nech sa Ti tu darí. Mohla by si vložiť ten recept s hruškami, už teraz sa teším. Pravda, aj dalšie recepty
nedávno som naplnila kysnutý závin rovnako...(z padaných hrušiek som nakoniec na 3 záviny nemala)...a bol to dobrý nápad... ani som nevedela, že existuje takýto recept...
Tento nepoznám,vyskúšamMáš ich krásne
+1