Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zaváraniny | |
Čas prípravy: 12 hodín + 14 - 18 dní kvasenie + príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka |
1. variant: 3500 g bielej hlávkovej kapusty na 3-4 fľaše objemu 0,7 litra, na 1 kg kapusty treba 20 g soli, trocha rasce, Na jednu 0,7 l fľašu treba dať na spodok 3 guličky hrozna alebo hroznový list, trocha kôpru 2. variant: na jeden 5 litrový pohár treba cca 7000 g bielej hlávkovej kapusty , 70 g soli, 1 CL rasce
1. variant: Kapustu nastrúhame do väčšej nádoby. Okoreníme a osolíme. Premiešame a necháme postáť, najlepšie cez noc. Na druhý deň z nej vytlačíme šťavu a kapustu natlačíme do pohárov do 3/4. Dolejeme kapustovou šťavou, prípadne prevarenou vlažnou vodou do samého vrchu. Fľaše zaviečkujeme a zatlačíme viečka hlavicou. Nepoužívame šraubovacie viečka! Necháme 2 týždne v teple. Kapusta sama vykysne a vyduje viečka, ktoré potom spľasnú. Fľaše s kyslou kapustou odložíme na chladné a tmavé miesto. 2. variant: Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na tenké rezance. Vo veľkej nádobe ju premiešame so soľou a rascou. Potom ju silno natlačíme do pripravenej fľaše a dolejeme odobratou šťavou. Ak máme málo šťavy z kapusty, tak doplníme prevarenou vlažnou vodou, aby kapusta bola zaliata. Prikryjeme doskou, ktorú zaťažíme, aby kapusta neplávala. Dáme kvasiť na 14-18 dní do miestnosti s teplotou 15-16 stupňov /izbová teplota/. Po uplynutí tejto doby, ak je to potrebné, doplníme objem prevarenou a osolenou vodou. Zaviečkujeme a odložíme na tmavé, chladné miesto. Do kvasnej nádoby môžeme pridať rôzne korenie ako viničové listy, kôpor, chren, bobkový list a jablko. Počas kvasenia podložíme pod fľašu hlbší pekáč.
Zdroj: oba varianty som našla na IT. Foto dodám neskôr.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
S tím vínem(hroznovým) to vyzkouším. Zelí nakládáme pro nás 3 až 50kg.