Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo | |
Čas prípravy: 2 hodiny 40 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 4 - 8 ks chleba |
500 g hladkej múky, 1/3 kocky droždia /42 gramového/, 1 CL soli, 1 CL kryštáľového cukru, 200 ml vlažnej vody, 2 PL olivového oleja
Do misy si preosejeme múku a premiešame ju so soľou. V troche vlažnej vody s cukrom necháme napučať droždie. Dobre vykysnutý kvások pridáme do múky a s vlažnou vodou vypracujeme hladké, pružné a nelepivé cesto. Prikryjeme a nechám kysnúť na teple 2 hodiny. Z vykysnutého cesta ugúľame 8 guliek. Kažú z nich rovnomerne vyvaľkáme na kruhy o priemere 15-20 cm. Placky ukladáme na utierku poprášenú múkou a prikryjeme druhou utierkou. Necháme znovu kysnúť 30 minút. Dáme ich na plech vystlatý pečiacim papierom, potrieme studenou vodou. Pečieme v trúbe vyhriatej na 200-220 stupňov 6-10 minút. Plech vkladáme do trúby rýchlo, aby sa v nej teplota neznížila. Nenafúkli by sa. Placky majú byť nafúknuté a na povrchu mierne zhnednuté. Povrch placiek sa môže natrieť zah´tarom /zmes korenia/ a olejom. Podáva sa čerstvý na raňajky. Plní sa rôznymi plnkami. Prikusuje sa k polievkam, podáva sa k hlavnému jedlu, k šalátom. Denne sa pečie takmer v každej domácnosti.
Pita sa pečie v Sýrii, Libanone, Palestíne a v dalších arabských štátoch, ale je známy aj v Turecku a nielen tam.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
3 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
http://www.siarsky.ch/index/sk-1034-81-1018-0.html
Zdenka, cesto môžeš zarobiť aj v pekárni, ale ja mám radšej. ak kvalitu a konzistenciu cesta cítim v mojich rukách. Potom viem aktuálne prispôsobiť potrebu vody. Piecť ale treba rozhodne v trúbe, pečenie treba sledovať, aby bola pita správne upečená.
Pitu mám moc ráda. ˇJsem ráda, že si ji můžu upéct i doma. Myslíš, že by to šlo i v domácí pekárně ?
ibolya, kedze sa pita da plnit, je super 1. bodik