Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hydinové mäso | |
Počet porcií (kusov): 6-8 |
1 kura, soľ, voda, 1500 g baklažánov, 1000 g ryže, olivový olej, maslo, 100 g olúpaných mandlí, 100 g olúpaných lieskových orieškov, 1 kastrol s rovným dnom a rovnými bokmi
Kura uvaríme pomalým varom v osolenej vode za zbierania šumu. Ked je mäkké, vyberieme ho z vývaru. Vychladuté kura oberieme z kostí. Mäso natrháme na kúsky. Baklažán pokrájame na kolieska, posolíme a necháme vypotiť. Opláchneme vodou, osušíme papierovou utierkou a ugrilujeme. Ryžu niekoľkokrát prepláchneme, necháme odkvapkať. Orestujeme na oleji, zalejeme vriacou vodou a udusíme. Mandle a oriešky opražíme na sucho. Kastrol hojne vymažeme maslom a vrstvíme ryžu, mäso, baklažány, mäso a ryžu. Zalejeme časťou vývaru z kuraťa a prikryjeme pokrievkou. Vložíme do trúby vyhriatej na 180 minút a pečieme 35-40 minút. Odstránime pokrievku z kastrola, priložíme na vrch kastrola servírovací tanier a rýchlo otočíme naopak. Opatrne snímeme kastrol a máme celý pokrm na ruby. Vrch posypeme opraženými mandľami a lieskovými orieškami. Podávame horúce s uhorkovým šalátom s jogurtom, ochuteným sušenou mátou,cesnakom a soľou alebo zeleninovo-ovocným šalátom, prípadne s kyslou uhorkou. Každý sa obslúži sám.
Toto hlavné jedlo je veľmi populárne najmä v Libanone, Sýrii, Palestíne, ale aj v ostatných arabských zemiach, dokonca je veľmi známe aj v štátoch strednej Europy.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Trocha ma to máta, lebo som čosi podobné jedla v arabskej reštaurácii (názov si nepamätám), ale tam boli aj paradajky a cibuľa, nejaké extra arabské koreniny a posypané píniovými orieškami. Arabská kuchyňa je však pojem široký, Arabi žijú na veľkom území v rôznych štátoch...
Želám pekný deň!
Magdalenka, dakujem. Už som to opravila. Ja som uviedla množstvo, ktoré som pripravila pre seba - myslím baklažány Rozpis si môžeš upraviť podľa počtu osôb, vyskúšaj! Sama som bola prekvapená, aké jemné a lahodné je to jedlo a príprava vôbec nie je zložitá.
Ibi, veľmi zvláštne sú tieto, pre mňa neznáme, exotické jedlá...Práve som tiež uvažovala, pre koľko ľudí asi tak varíš...
Máš môj obdiv. +
Bez toho, aby to vyznelo ako rýpanie, sa pýtam: na jedno kura naozaj 1 kg ryže a iba 150 g baklažánov?
Ivanka, snažím sa uvariť len jednu porciu. Je to pre mňa dosť ťažké. Maklube práve večeriam so zeleninovo-ovocným šalátom, v ktorom mám aj hrozienka a opražené lieskové oriešky. Je to super dobrota! Nuž, čo si navarím, to si aj zjem! Len tá kopa riadov...
Ibi,no ja nemám slov...to všetko navaríš za jeden deň alebo to máš niekde uložené a postupne pridávašJa tiež občas navarím 2 jedlá,keď sa neviem rozhodnúť,ale toto...Takéto exotické,nezvyklé a ešte pálivé jedlá zbožňujemA orechy s ryžou,to je pochúťka,niekedy pridávam aj arašidy,hrozienka...