Viac ako  4 000  receptov

Taliansky chlieb - focaccia

Taliansky chlieb - focaccia
nahoru
Taliansky chlieb - focaccia Taliansky chlieb - focaccia Taliansky chlieb - focaccia
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Slané pečivo
Čas prípravy Čas prípravy: 2 hodiny + príprava + pečenie
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 4

Suroviny:

500 g hladkej múky Extra špeciál, 21 g čerstvého droždia, 1 CL kryštáľového cukru, 1 CL soli, 400 ml vlažnej vody, 50 ml olivového oleja, prísady podľa vlastného uváženia - Cottage syr, tvrdý syr pokrájaný na kocky, posekaná bazalka, na plátky pokrájaný opečený baklažán, pokrájané sušené paradajky, olivy rozmarín,... rôzne posýpky a plnky podľa vlastného výberu., olivový olej na potretie povrchu

Postup

Do misy rozdrobíme droždie, pridáme kryštáľový cukor, trocha vlažnej vody, trocha múky, premiešame a necháme kvások na teplom mieste napučať. Prisypeme zvyšok múky, soľ, pridáme olej a s vlažnou vodou spracujeme na hladké, nelepivé, pružné cesto. Na teplom mieste prikryté necháme kysnúť asi hodinu do dvojnásobného objemu. Prepracujeme a cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníky. Na plechu s pečiacim papierom bochníky roztlačíme do kruhových hrubších placiek. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť dalšiu hodinu. Potrieme olejom, môžeme posypať rozmarínom a pečieme v trúbe vyhriatej na 220-250 stupňov 10-15 minút /záleží na trúbe/. Môžeme použiť aj inú posýpku a rôzne plniť. Tiež môžeme piecť v pekáči vymazanom olivovým olejom. Na spodok dáme vrstvu cesta, na cesto dáme plnku a na plnku dáme druhú vrstvu cesta, potretého olejom. Upečené pokrájame.

Poznámka

Zdroj: starobylý taliansky recept. Názov je odvodený od slova focus, ktoré znamená ohnisko, domov. Kedysi sa piekol tento voňavý chlieb nad ohniskom.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Taliansky chlieb - focaccia"

vložené: 28. 06. 2010 13:58:14  nahlásiť  reagovať
 

Ivanka, focaccia zásadne nie je pizza. Focaccia je chlieb. Rozdiel je v pomere základných surovín /množstvo vody, kvasníc, olivového oleja na množstvo múky/ - toto je porovitý chlieb.smajlik Líši sa aj spracovaním a prípravou. Pizza je tenký slaný "koláč" s rôznou oblohou. Posýpky a plnky ako aj pečenie plnenej focaccie som v recepte podrobnejšie opísala. Vezmi si tento recept a recept na pizzu a porovnaj si to. Pizza sa nedá plniť, ale sa rôzne obloží. Cítaj pozornejšie a rozdiel zistíš.smajlik Môže to byť príloha, s posýpkou je to samostatné jedlo a ak je focaccia plnená, tiež sa podáva ako samostatné jedlo.smajlik

autor: Ivana79
vložené: 28. 06. 2010 12:37:53  nahlásiť  reagovať
 

Ibi,ešte jedna otázka.O tomto chlebíku som už niečo čítala a bolo tam písané,že sa do ňho môžu vmiesiť napr.olivy,rajčiny,oškvarky a pod.Je to teda len príloha?Nejak mi to neni jasné.Cesto je ako na klasickú pizzu,tak v čom je rozdiel?Keď sa dá aj plniť alebo niečim posypať...smajlikĎakujem,asi sa v tom vyznáš viac ako ja.Tieto talianske jedlá milujem a rada by som mala v tom prehľadsmajlik

autor: Ivana79
vložené: 28. 06. 2010 12:21:12  nahlásiť  reagovať
 

Tak tá plnená môže byť supersmajliksmajlikTo určite vyskúšam,ale po pita chleboch si dám teraz asi trošku pauzusmajlikIbi,krásasmajlik

vložené: 28. 06. 2010 11:09:05  nahlásiť  reagovať
 

Ježíšku, já bych se tak zakouslasmajliksmajliksmajlik

autor: michsamant
vložené: 28. 06. 2010 09:34:50  nahlásiť  reagovať
 

Na focacciu sa uz nejaku dobu chystam

vložené: 28. 06. 2010 07:38:15  nahlásiť  reagovať
 

Miška, dakujem za bodík. Včera mi focaccia sadla k pečenému husaciemu stehnu na večerusmajlik

autor: michsamant
vložené: 27. 06. 2010 21:55:31  nahlásiť  reagovať
 

super smajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel dva a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz