Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo | |
Čas prípravy: 2 hodiny + príprava + pečenie | |
Počet porcií (kusov): 4 |
500 g hladkej múky Extra špeciál, 21 g čerstvého droždia, 1 CL kryštáľového cukru, 1 CL soli, 400 ml vlažnej vody, 50 ml olivového oleja, prísady podľa vlastného uváženia - Cottage syr, tvrdý syr pokrájaný na kocky, posekaná bazalka, na plátky pokrájaný opečený baklažán, pokrájané sušené paradajky, olivy rozmarín,... rôzne posýpky a plnky podľa vlastného výberu., olivový olej na potretie povrchu
Do misy rozdrobíme droždie, pridáme kryštáľový cukor, trocha vlažnej vody, trocha múky, premiešame a necháme kvások na teplom mieste napučať. Prisypeme zvyšok múky, soľ, pridáme olej a s vlažnou vodou spracujeme na hladké, nelepivé, pružné cesto. Na teplom mieste prikryté necháme kysnúť asi hodinu do dvojnásobného objemu. Prepracujeme a cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníky. Na plechu s pečiacim papierom bochníky roztlačíme do kruhových hrubších placiek. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť dalšiu hodinu. Potrieme olejom, môžeme posypať rozmarínom a pečieme v trúbe vyhriatej na 220-250 stupňov 10-15 minút /záleží na trúbe/. Môžeme použiť aj inú posýpku a rôzne plniť. Tiež môžeme piecť v pekáči vymazanom olivovým olejom. Na spodok dáme vrstvu cesta, na cesto dáme plnku a na plnku dáme druhú vrstvu cesta, potretého olejom. Upečené pokrájame.
Zdroj: starobylý taliansky recept. Názov je odvodený od slova focus, ktoré znamená ohnisko, domov. Kedysi sa piekol tento voňavý chlieb nad ohniskom.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ivanka, focaccia zásadne nie je pizza. Focaccia je chlieb. Rozdiel je v pomere základných surovín /množstvo vody, kvasníc, olivového oleja na množstvo múky/ - toto je porovitý chlieb. Líši sa aj spracovaním a prípravou. Pizza je tenký slaný "koláč" s rôznou oblohou. Posýpky a plnky ako aj pečenie plnenej focaccie som v recepte podrobnejšie opísala. Vezmi si tento recept a recept na pizzu a porovnaj si to. Pizza sa nedá plniť, ale sa rôzne obloží. Cítaj pozornejšie a rozdiel zistíš. Môže to byť príloha, s posýpkou je to samostatné jedlo a ak je focaccia plnená, tiež sa podáva ako samostatné jedlo.
Ibi,ešte jedna otázka.O tomto chlebíku som už niečo čítala a bolo tam písané,že sa do ňho môžu vmiesiť napr.olivy,rajčiny,oškvarky a pod.Je to teda len príloha?Nejak mi to neni jasné.Cesto je ako na klasickú pizzu,tak v čom je rozdiel?Keď sa dá aj plniť alebo niečim posypať...Ďakujem,asi sa v tom vyznáš viac ako ja.Tieto talianske jedlá milujem a rada by som mala v tom prehľad
Tak tá plnená môže byť superTo určite vyskúšam,ale po pita chleboch si dám teraz asi trošku pauzuIbi,krása
Ježíšku, já bych se tak zakousla
Na focacciu sa uz nejaku dobu chystam
Miška, dakujem za bodík. Včera mi focaccia sadla k pečenému husaciemu stehnu na večeru
super