Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Zeleninové jedlá | |
Čas prípravy: 40 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 - 2 |
1 stredne veľký baklažán, 2 stredne veľké paradajky, 1 stredne veľká cibuľa, 50 g ementálu, 1 zelená paprika, soľ, sušená bazalka, oregano, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, olej, 150 ml bieleho jogurtu, citronová šťava
Baklažán umyjeme, odrežeme stopku a pozdlžne rozkrojíme na polovicu. Nasolíme a necháme vypotiť. Opláchneme a utrieme do sucha. Kolmo pokrájame asi v 3-4 mm vzdialenostiach, ale nedokrojíme. Reznou plochou položíme pozdlžne obe polovice do zapekacej misy. Papriky pokrájame na štvorce zodpovedajúce veľkosti baklažánu. Ostatnú zeleninu pokrájame aj so syrom na tenké plátky. Osolíme, okoreníme a posypeme bylinkami. Do jednotlivých zárezov baklažánu kladieme za sebou paradajky, papriky, cibuľu, syr a prekladáme cesnakom. Prelejeme olejom a pečieme v trúbe 40-45 minút na 170-180-tich stupňoch. Podávame horúce. Na hlavné jedlo počítame s 1 baklažánom na osobu. Prílohu volíme podľa vlastného uváženia, ale bohate postačí četrstvé pečivo. Môžeme podávať aj ako zeleninovú prílohu k pečenému mäsu alebo k mäsu na prírodný spôsob. Ak podávame ako predjedlo, počítame so 1/4 baklažánu a volíme ako prílohu banketky.
Zdroj: vlastná momentálna inšpirácia.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Baklažán má plnšiu chuť, cuketa jemnejšiu. Obe patria medzi tekvicovité plody a kombinácia "harmoniky" sa pre ne hodí a je veľmi chutná. Cuketa obsahuje viac vody. Táto úprava je rýchla a variabilná. Tiež forma podávania: predjedlo, hlavné jedlo, príloha. A dakujem za bodíky. Je to jedlo, ktoré je charakteristické pre horúce leto.
holky,díky..tak to by jsem mohla lilek tou cuketou nahradit...doufejme,že bude úroda...
evi...lilek je horkejsi...aspon podla mojej chuti...cuketa je o nieco neutralnejsia....nieco ako patizon
Evicka, podla mojho nazoru, cuketa je jemnejsia a sladsia. Baklazan je obycajne horkasty, preto ho treba nasolit na pol hodinky a oplachnut vodou pred upravou, aby z neho vysla ta horkost. Tiez mam chutovo radsej cuketu, ale dobre upraveny baklazan je naozaj velmi chutny.
Jaký je rozdíl chuťově mezi lilkem a cuketoufurt si říkám že ten lilek koupím a pak jak jdu na nákup,tak na to zapomenu...
Predpokladám, že z jogurtu robíš preliv?
Stretla som sa s tým na iných weboch a robím obmenu - baklažán prekrojiť na poly po dĺžke, potom zárezy po dĺžke, nedokrojiť a naplniť. Také "prsty"...je to naozaj chutné...+