Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hydinové mäso | |
Čas prípravy: 1 hodina + príprava | |
Počet porcií (kusov): 6-8 |
1 kohút o váhe 1800 g, 10 malých cibuliek, 80 g masla, 125 g údenej slaniny, 125 g šampionov, 6 šalotiek, 4 mladé mrkvy, 100 g údenej šunky, 1 vetvička tymiánu, 1 vetvička petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 1 strúčik cesnaku, 30 g masla, 6 cl pálenky fine bourgogne, Buquet garni, 1 l červeného burgundského vína,
na žmolenku 30 g masla spracovaného s 1 PL polohrubej múky na zahustenie pokrmu, soľ, mleté čierne korenie
Kohúta rozporcujeme na kúsky, osolíme a okoreníme. Necháme odstáť. Na panvici opečieme na masle slaninu, pokrájanú na malé kocky s cibuľkou a plátkami šampionov. V malom hrnci si pripravíme Mirepoix /zmes na ochutenie omáčok/: Na rozpustenom masle opečieme na jemno pokrájanú cibuľu, šalotky, na malé kocky pokrájanú mrkvu a šunku. Pridáme vetvičku tymiánu, petržlenovej vňate, plátky cesnaku, bobkový list. Mierne osolíme. Ešte chvíľu spolu dusíme a potom vypneme. Porcie kohúta zvoľna opekáme na masle z oboch strán do zlata. Podlejeme pálenkou fine burgougne a necháme poloprikryté dusiť 20 minút. Potom pridáme mirepoix a necháme trocha vyvariť. Zalejeme celou fľašou burgundského vína a necháme 30 minút bublať sotva znateľným varom za pridania bouquet garni a predtým podusených šampionov, cibuliek a opečenej slaninky. Dusíme, kým kohút nezmäkne. Zahustíme žmolenku z masla a múky. Podávame horúce s dusenou ryžou a šalátom podľa vlastného výberu.
Zdroj: francúzsky recept - varila som podľa televízie, kde varil francúzsky šéfkuchár. Bouquet garni je kytička, ktorú si pripravujú francúzske gazdinky zviazaním vetvičky tymiánu, petržlenovej vňate, bobkového listu a strúčika cesnaku.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
No kohouta nemám, ale brzy mít budu(až dorostou), tak hned to vyzkouším.
Ibi,tento recept poznám,robila som ho pred pár rokmi pre viac ľudí na oslavu podľa "medzinárodnej kuchárky" a bolo to výborné,síce som nemala kohúta,ale kura,ale aj tak super