Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Ostatné | |
Čas prípravy: 1 hodina + príprava + chladenie | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka pre 6-8 osôb |
3 tenké pláty piškotového cesta - vaječná piškota, orechová piškota, kakaová piškota Vanilkový krém: 500 ml mlieka, 4 žltky, 150 g krupicového cukru, 80 g polohrubej múky, 1/2 vanilkového lusku, kúsok citronovej kôry Sirup: 250 ml vody, 200 g krupicového cukru, 100 ml rumu Plnka:80 g jadier vlašských orechov, 80 g hrozienok, 100-150 ml rumu, 1 PL kakaového prášku Cokoládová poleva: 150 g kvalitnej čokolády aspoň so 70%ným obsahom kakaa, 250 g krupicového cukru, 150 ml vody, 100 ml rumu Na dozdobenie: 600 ml 33%nej sladkej smotany ušľahanej do tuha
Vanilkový krém: Do mlieka pridáme polovicu vanilkového lusku, citronovú kôru a privedieme do varu. Necháme, aby mlieko vychladlo, kým nie je vlažné. Zltky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme múku. Nad parným kúpeľom primiešame k žltkom scedené mlieko a miešame, kým zmes nezhustne. Odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Sirup: Vo vriacej vode necháme rozpustiť cukor. Ked je sirup vlažný, primiešame rum. Plnka: Pomelieme orechy a hrozienka namočíme do rumu. Cokoládová poleva: Do hrnca dáme nalámanú čokoládu, pridáme cukor, vodu a rum. Nad parou rozpustíme čokoládu, cukor a celú zmes vymiešame do hladka. Odstavíme a necháme vychladnúť. Ked už toto všetko máme pripravené, nasleduje vrstvenie. Prvý piškotový plát polejeme sirupom, potrieme vanilkovým krémom, posypeme mletými orechami a scedenými hrozienkami /polovicou/. Prikryjeme druhým piškotovým plátom, ktorý polejeme sirupom potrieme druhou polovicou vanilkového krému, posypeme orechami a hrozienkami. Prikryjeme tretím piškotovým plátom, ktorý polejeme zvyškom sirupu a posypeme kakaom. Pripravenú "tortu" zabalíme do alobalu a odložíme na 24 hodín do chladničky. Vyberieme, odstránime alobal a polievkovou lyžicou vykrajujeme "halušky",ktoré navršime na seba na dezertnom tanieri. Prelejeme čokoládovou polevou a dozdobíme ušľahanou šľahačkou.
Zdroj: recept som našla ako originál na madarskom webe. Príprava nie je zložtá, avšak pracná určite áno. Odmenou je chuť a určite vhodné prekvapenie pre Amáliinho manžela. Potom prosím foto - halušiek.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
5 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Meszarosovabolya:Vďaka za receptík,ja som ho už dlho hľadala!
Janka, dakujem
Amalii, dakujem za bodík.
Amalii, a Tvoj manžel je Michal?
Erika, nečakala som takú bleskovú reakciu. A kde je to velikánske bodisko, háááá?
ja som jedla tento mucnik teraz pred 3 tyzdnami v modre a bolo to fantastickeeeee
ibolya, si skvela, dakujem za recept vyskusam na muzove meniny a dam vediet, ci som ich nezmrvilaukladam a posielam velikanske bodisko +1