Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Slané pečivo | |
Čas prípravy: 1 hodina + príprava | |
Počet porcií (kusov): 15-16 ks |
600 g celozrnnej hladkej pšeničnej múky, 30 g čerstvého droždia, 1 PL soli, 1 PL kryštáľového cukru, 1 CL kryštáľového cukru, 3 PL oleja do cesta, olej na potretie cesta, 350-400 ml vlažnej vody
Do vandlíka preosejeme múku, ktorú zmiešame s cukrom a soľou. Do priehlbiny v múke dáme 1 CL kryštáľového cukru a rozmrvíme droždie. Zalejeme trochou vlažnej vody a necháme vykysnúť kvások. Pridáme olej a so zvyšnou vlažnou vodou vypracujeme pružné, nelepivé, stredne tuhé cesto, ktoré posypeme múkou. Prikryjeme utierkou a necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu. Cesto znovu prepracujeme a odoberáme z neho približne rovnaké kúsky, ktoré vytvarujeme rukami na žemle. Ukladáme ich na plech vystlaný pečiacim papierom a necháme ešte 20 minút znovu podkysnúť. Potrieme ich olejom a vložíme do trúby vyhriatej na 220 stupňov piecť na 15-17 minút. Môžeme ich po prerezaní na polovicu rôzne obložiť, zapiecť alebo podávať len samotné ako prílohu - napr. k šalátom, polievkam alebo gulášom.
Zdroj: vlastný recept.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
žiadne ohodnotenie | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
K receptu nejsou žádné komentáře.