Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Prílohy | |
Čas prípravy: 1 hodina + príprava | |
Počet porcií (kusov): 6-8 |
1000 g červenej kapusty, 2 pomaranče - šťava, 1 citron-šťava, 200 ml vody, 1 jablko, soľ, 3-4 PL kryštáľového cukru, 2-3 PL oleja, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 10 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek celého nového korenia, 4 guličky celých borievok /jalovca/, 1 klinček /hrebíček/, 2-3 PL čučoriedok /borúvky/ - koreniny možno zabaliť do gázy, alebo dať do vajíčka na čaj, 2-3 PL octa /aby mala kapusta peknú červenú farbu/
Kapustu rozpolíme, zbavíme vonkajších listov a vyberieme koštial. Pokrájame na prúžky a dáme do misy. Prilejeme vodu, šťavu z pomarančov, šťavu z citrona a pridáme všetky koreniny. Dobre premiešame a odložíme na 48 hodín zakryté do chladničky. Potom kapustu scedíme a zachytenú šťavu odložíme. Urobíme v suchom rozohriatom hrnci z cukru za stáleho miešania svetlý karamel, ktorý podlejeme polovicou scedenej marinády. Primiešme olej a po rozpustení karamelu pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, ktorú orestujeme. Primiešame kapustu a za podlievania zvyškom marinády dusíme prikryté do takmer mäkka. Dodusíme s postrúhaným jablkom. Doladíme chuť, ktorá má byť vo výsledku príjemne sladko-kyselá a kapusta má zostať jemne chrumkavá /nesmie sa rozvarená na "blato"/. Podávame k pečenej husi alebo k pečenej kačke, prípadne k divým vtákom ako prílohu, aj ked v podstate je to teplý zeleninovo-ovocný šalát.
Zdroj: vlastná kreácia.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ivanka, práve preto som váhala so zaradením. Dusenie v podstate len chvíľu, zatiaľ čo marinovanie až 48 hodín, čo vlastne zodpovedá skôr tomu teplému šalátu
Ibi,sama píšeš v recepte,že kapustu "dusíme" takmer do mäkka,takže dusená asi jeMňa tam zaujalo to ovocie,určite tomu dodá príjemnú chuť a vôňu,ale inak robím dusenú kapustu ku kačici presne rovnako,dokonca aj s tými istými koreninami,len ešte pridávam rascu.A páči sa mi to "marinovanie"No a ja kapustu robím vždy trochu chrumkavú,ani nezahusťujem múkou ako to niekto robí.Máme to tak radšej
Ivanka, to nie je klasická dusená kapusta, ale teplý zeleninovo-ovocný šalát. Zeleninové zložky sú kapusta a cibuľa, ovocné zložky zastupuje práve pomaranč, citron a čučoriedky. Aj korenenie je úplne iné ako pri klasickej dusenej kapuste. Ale chuť je vynikajúcaDakujem za hodnotenie, vyskúšaj, nebudeš ľutovať
Zase ma zaujal tvoj recept,jablko aj cibuľu dávam,robím aj karamel,ale ten pomaranč a citrón...to je moc zaujímavéMusím určite skúsiť,dusenú kapustu milujem