Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Iné mäso | |
Čas prípravy: 40 | |
Počet porcií (kusov): 4 |
KRÁLIK: Domáci králik cca 1,5kg, brusnice, limeta,čerstvá šalvia, cibuľa, soľ, čierne mleté korenie, štipka červenej papriky.
MACESOVÁ KNEDĽA: Maces, macesová múka, vajcia, soľ, husacia masť, štipka zázvoru.
Králika očistíme a naporcujeme. Na masti si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme limety, brusnice a šalviu. Zalejeme vývarom, prípadne čírim bujónom. Dochutíme soľou a korením a štipkou červenej papriky. Pridáme naporcovaného králika a dusíme do mäkka. Keď je králik udusený, vyberieme a výpek zahustíme tak, že podlejeme vývarom podľa potreby a pri zovretí jemne poprášime macesovou múkou. Hotová šťava by mala mať horkasto sladkú chuť s arómou limety.
MACESOVÁ KNEDĽA: Pripravujeme obdobne ako macesové halušky do polievky, avšak pridávame husaciu masť. Maces si nalámeme a namočíme do mlieka, po zmaknutí vytlačíme prebytočné mlieko a pridáme, vajcia, soľ, zázvor, husaciu masť a macesovú múku. Zmes premiešame a necháme odležať cca 15min. Z takto pripravenej hustej hmoty vytvarujeme gule s priemerom cca 7cm a varíme v osolenej vode ako klasickú knedľu cca 20 - 25min podľa velkosti knedličiek.
V mojich receptoch žiaľ nenájdete gramáže, nakoľko sa u mna varí podľa chuti a potreby:)Ako ste si mohli všimnúť všetko sa pripravuje na husacej masti, nemusíte mať strach že králik bude chutiť ako hus, chuť masti sa varením stratí. prirodzene kto nevarí kóser použije maslo, prípadne olej. Prajem dobrú chuť. Ďalšie fotky k receptu: http://www.toprecepty.sk/fotoalbum.php?id=34 Shabat salom.
Autor: Moshe (Moshe -Norbert Otter) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Moshe nic ma do toho ale tak ako asi aj ty si zid tak som aj ja .. a Kralika mame zakazane jest podla tory .. neviem co je na tom sabesove..ale ak ti t chuti nemam nic proti Tak dobru chut
moshe...kto a kde do teba rypal?...pytam sa, aby som pripadnemu rypacovi napisala, ze taketo chovanie je neziaduce.
Tuto sa mi to zda dobre popisane http://www.chabad.org/generic_cdo/aid/113424/jewis...
Jasne v pohode, len sa mi to zdalo po vsetkych rypackach co ste tu predvadzali posledne dni divne, ak som ta urazil prepac, rad kedykolvek zodpoviem pripadne nezrovnalosti.
Inak ak ta to zaujima skutocne, tak napr. kralik a pstros su povazovane za ciste zvierata, avsak zakazane su z dovodu chybajucej tradicie.
No a to je vsetko co som chcela vediet.
Ak kuchynu nepoznam, vzdy si citam o nej aj inde na internete. Sama sa stale ucim ohladom indickej kuchyne, aj ked som s nou uz 8 rokov v stalom styku.
Ja nemam ziaden problem, ja ked je nieco kosher tak to uvediem priamo v nazve ako si mozes vsimnut. To co je v poznamke je poznamka a tak ju treba aj chapat, jedlo ktore nie je kosher neoznacujem ze kosher. Dalej ak budes behat po nete a nie len na chabade, zistis, ze okolo kralika, zajaca a diviny sa vedu dlhosiahle diskusie. Ja si zvierata zabijam sam presne podla pravidiel "šchity". Tym prirodzene netvrdim ze kralik je kosher, iba len to ze je odkrveny a zbaveny vsetkeho co tam byt nema. Ale som rad ze si vsimas vsetko okolo receptov :)
Ja sa nenavazam. Normalne sa pytam, aby som vedela. Preco ti to vadi? Ved aj ty sa preto pytas a poucujes inde, nie?? Podla tejto vety som myslela, ze je to Kosher ""Ako ste si mohli všimnúť všetko sa pripravuje na husacej masti, nemusíte mať strach že králik bude chutiť ako hus, chuť masti sa varením stratí. prirodzene kto nevarí kóser použije maslo, prípadne olej."" Tak preto sa pytam. Ze som si nieco precitala aj na internete je snad fajn nie? Aky mas problem? My sa teba pytat nemozeme a opravit ti pripadne chybu??
Mas tam niekde napisane a uvedene ze kosher???? Ja som si to nevsimol ze by za nazvom bolo uvedene kosher, a prestan sa konecne navazat do mna a mojich receptov, budem poteseny.
Toto je Kosher recept? Pytam sa lebo je to kralik a na internete pisu, ze kralik nie je Kosher jedlo. Zeby tam napisali zle informacie? http://www.chabad.org/library/howto/wizard_cdo/aid...
taky bych si dala říct,ukládám a až budu mít králíka vyzkouším.+1
maces nemliet ale drvit, inak osvedceny sposob je dat ho do sacku a klepacom na maso podrvit.
takze iba pomliet maces ako na macesove gulky do polievky?
dakujem, uz som to sice pisal, ale klasicky maces kupite v ktoromkolvek hypermarkete, no a muku si robim sam. Ak je cas a chut chodim si po zasoby macesu do koser predajne v Prahe.
moshe, kralika sice nejem, ale mam rada zidovsku kuchynu. nielen askenazyovsku, ale aj zo spanielska a severnej afriky. macesovu muku a niektore ine suroviny som v ba hladala uz davnejsie, ale asi nehladam na spravnom mieste. vies poradit?
fiiha..tak toto je fajny recept...skoda, ze som nepozrela skor...v Ba som videla macesove pecivo......ked sa vratim, urcite si ho kupim a vyskusam..zidovske jedlo ma fascinuje
Milý, milý pán Moshe, veľmi pekne Vám dakujem a teším sa na Vase "kosher" recepty
Dakujem za bodiky, komentare a pochvalu. Ano lahodka to je a vcera sa stalo na sabesovu veceru sme mali hosta a zarazila ma jedna vec, co sa mi este nestalo. Po prvom suste zlozila pribor a s uprenym pohladom na mna po asi 20 sekundovom tichu vysla veta "toto je moj prvy gastronomicky orgazmus", co ma velmi potesilo.
Na zidovsku kuchynu si treba zvyknut, je to zmes chuti, ktore na prve pocutie zarazia, avsak pri konzumacii jedla kde sa prekryva slane so sladkym, horke s chutovo vyraznym, si človek uvedomuje silu chutí.
to musí byť lahôdka! videla som aj album - pekné a názorné. +3
Moshe, tak já teda zajdu na ochutnání!!
Este zostalo:)
zaujimavy receptik, to by som rada ochutnala