Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Hydinové mäso | |
Čas prípravy: 1 hodina 45 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 6-8 |
1 kura o váhe 1700 - 2000 g, naporcované a kuchynsky upravené, 6 malých cibuliek, 4 veľké mrkvy, pokrájané na 3 cm kúsky, 6 veľkých olúpaných strúčikov cesnaku, 6 ks malých ošúpaných zemiakov, 1 konzerva šampionov bez nálevu, 500 g malých tekvičiek alebo cukety pokrájané na 6 cm valčeky, 2 citrony s odkrojenými koncami /sú horké/ a pokrájané na 1/4 alebo 1/8 - záleží na ich veľkosti, šťava z 1 citrona, soľ, 4 paradajky pokrájané na kocky, 6 guličiek celého čierneho korenia, 4 guličky celého nového korenia, 8 guličiek celého koriandru, 2 cm celej škorice, mletá červená paprika, štipka kurkumy, voda, olej, 2 sušené chilli papričky, rozkrojené na polovicu a zbavené semienok
V mažiari roztlčieme čierne korenie, nové korenie, škoricu a koriander. Ku koreniacej zmesi primiešame kurkumu. Porcie kuraťa dobre nasolíme a polejeme citronovou šťavou. Necháme v chlade 2 hodiny marinovať. Potom ich opláchneme, osušíme a opečieme na rozpálenom oleji do zlatej farby. Na tom istom oleji opečieme do zlata ostatnú osolenú zeleninu okrem citronov a paradajok. Všetko dáme do hlbšieho pekáča. Na zeleninu rozložíme opečené kura. Pokrájané paradajky osolíme, posypeme sladkou mletou červenou paprikou a polovicou koreniacej zmesi. Druhou polovicou zmesi okoreníme porcie kuraťa a zeleninu. Na kura rozložíme paradajky, chilli papričky a dookola obložíme dielmi citrona. Zalejeme do 3/4 vodou, prikryjeme pokrievkou a vložíme do trúby vyhriatej na 180 stupňov/ventilátor/1hodina 45-50 minút. Na posledných 15 minút odstránime pokrievku a pečieme, kým citron skaramelizuje. Podávame na lôžku z kuskusu, v strede kura a dookola obložené zeleninou a preliate šťavou. Pokrm má byť voňavý, slano-kyselkavý, ľahko pikantný s jemnou príchuťou karamelu.
Zdroj: recept pochádza z Maroka, našla som ho na IT. Tajine - čítaj tažin, je hlinená nádoba s vysokou, štíhlou, konicky tvarovanou pokrievkou, vdaka čomu sa jedlo pripravuje pomalým dusením a často sa v ňom aj podáva. V našich podmienkach sa dá pripraviť v hlbšom prikrytom pekáči.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
2 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Něco takového jsem ještě nejedla, mám římský hrnec, myslím, že na toto jídlo bude ideální Ukládám
Milá tesena(neregistrovaný/á), áno tajine je skutočne famtastický. Nemala som malé čerstvé šampiony, tak som použila konzervu krájaných šampionov. Napriek tomu to na delikatesnej chuti neubralo. Aj ja odporúčam vyskúšať! Dakujem.
ten tajin poznam, fantasticky..to treba skusit a ochutnat..tie hubky by som dala ale cele , alebo na polky prerezane, budu chutnejsie a vyraznejsie..vdaka ze si sa podelila s receptom:)
Ale tá vynikajúca chuť...priam spieva. Dakujem
Hodně zajímavé papáníčko.