Viac ako  4 000  receptov

Viedenská knedľa

Viedenská knedľa
nahoru
Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa Viedenská knedľa
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Prílohy
Čas prípravy Čas prípravy: 45 minút + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 2 knedle

Suroviny:

500 g včerajších žemlí, 50 g masla, 1 vajce, 2 žltky, 250 ml mlieka, 1 malá cibuľa, na veľmi jemno posekaná petržlenová vňať, soľ, 30 g hrubej múky, maslo na potretie knedlí, voda

Postup

Zemle pokrájame na kocky a necháme ich niekoľko hodín v mise voľne preschnúť - nie v trúbe! V miske rozšľaháme vajce, žltky, mlieko a soľ. Na drobno posekanú cibuľu orestujeme na masle s petržlenovou vňaťou a pridáme k zmesi v miske. Touto zmesou zalejeme žemle a necháme 1 hodinu odpočívať. Počas tejto doby jedenkrát opatrne premiešame. Potom zľahka primiešame múku. Mokrými rukami vytvarujeme 2 podlhovasté knedle, ktoré preložíme na maslom vymazaný alobal a uzavrieme z oboch strán ako salonku. Varíme vo vriacej osolenej vode 30-35 minút. Behom varu raz otočíme. Vyberieme, odstránime alobal a krájame niťou na plátky. Potrieme rozpusteným maslom a podávame samostatne, môžeme posypať strúhaným syrom. Druhou možnosťou je vytvarovať vlhkýmmi rukami guľaté knedle veľkosti 5-7 cm, ktoré varíme pomalým varom 20 minút a počas varenia viackrát otočíme. Vyberáme dierovanou naberačkou a na sekundu ich ponoríme do ľadovej vody. Dáme odsať na papierovú utierku a niťou rozkrojíme na polovicu, aby sa mohli odpariť. Uviedla som základný klasický recept, ktorý sa môže líšiť od domu k domu. Niekto ešte pridáva štipku mletého čierneho korenia strúhaný muškátový oriešok alebo muškátový kvet. Niekde žeme okrájaním zbavia kôrky, inde ju ponechajú. Okrem strúhaného syra, sa zvyknú obaľovať v strúhanke osmaženej na masle. Podáva sa ako samostatné jedlo, diétne jedlo alebo ako jemná príloha k rôzne upravenému mäsu na šťave a zelenine.

Poznámka

Zdroj: Rakúsko, tiež krajiny strednej Europy. Viedenská knedľa sa často varí v utierke, namočenej do vody, vyžmýkanej a potretej maslom.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
6 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie



Podobné recepty

Komentáre k receptu "Viedenská knedľa"

autor: PaCaOl
vložené: 17. 01. 2014 17:01:09  nahlásiť  reagovať
 

Dělám podobně jen vařím v mikrotenu. Přidávám i foto s dovolením :o)

autor: Sona (neregistrovaný/á)
vložené: 03. 11. 2012 22:12:44  nahlásiť  reagovať
 

Prave varim tie knedle, ale "nahlodava" ma ten alobal-cely varom scernal-moze sa v alobale vobec varit, alebo iba piest?????
Viete niekto?

vložené: 13. 09. 2010 18:20:44  nahlásiť  reagovať
 

Milý Moshe, vdaka. Recept som vybrala z Medzinárodnej kuchárky. Viem, že máš úplnú pravdu. Pre istotu som popísala aj postup Wiener knodel a v príprave aj odfotilasmajlik- vid - druhá možnosť. Dakujem Ti.smajlik

autor: Moshe
vložené: 13. 09. 2010 17:28:46  nahlásiť  reagovať
 

Originalny názov je Wiener Knödel, recept je super az na jednu maličkosť. Viedensky knedlik može byť len vo forme gule, v tom pripade je to Wiener, v opačnom prípade je to rožková knedľa tak ako ju robia česi. Pardom za moju kritiku, ale snad ste si uz na to navykli:)

vložené: 13. 09. 2010 11:10:14  nahlásiť  reagovať
 

Janka R, dakujemsmajlik

vložené: 12. 09. 2010 15:31:19  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajlik

vložené: 10. 09. 2010 17:18:36  nahlásiť  reagovať
 

Janka Pa, dakujemsmajliksmajlik

autor: Jana Pa
vložené: 10. 09. 2010 11:44:30  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik

autor: eva hubova
vložené: 09. 09. 2010 21:16:02  nahlásiť  reagovať
 

To musím zkusit s tím alobalemsmajlik+3

vložené: 09. 09. 2010 18:38:09  nahlásiť  reagovať
 

Amalii, dakujem. Do alobalu som balila dvojmo. Robila som v alobale po prvýkrát, voda sa tam nedostala - výsledok je na foto. Myslím, že to budem robiť takto aj nabudúce. Už som varila v mokrej vyžmýkanej utierke nad parou a výsledok bol tiež dobrý. Cítala som o varení v mikroténovom sáčku a preto si myslím, že by si to kľudne mohla skúsiť v uzatvárateľnej priesvitnej folii.smajlik

vložené: 09. 09. 2010 18:32:19  nahlásiť  reagovať
 

Miška, dakujemsmajlik

autor: amalia
vložené: 09. 09. 2010 18:00:15  nahlásiť  reagovať
 

smajlik ibolya, varit knedlu v alobale, to pocujem prvykratsmajlik vyborny napadsmajlikaz sa vratim domov, urcite to vyskusam. tu by to nemal kto jest, ale doma mam na to 3 chlapovsmajlik a nedostane sa do alobalu voda? dala by sa ta knedla varit aj v takej uzatvaratelnej priesvitnej folii, v ktorej sa pecie maso?
toto si ulozim do oblubenychsmajlik +2smajliksmajlik

autor: michsamant
vložené: 09. 09. 2010 16:35:33  nahlásiť  reagovať
 

vyzera super


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz