Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Prílohy | |
Čas prípravy: 45 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 2 knedle |
500 g včerajších žemlí, 50 g masla, 1 vajce, 2 žltky, 250 ml mlieka, 1 malá cibuľa, na veľmi jemno posekaná petržlenová vňať, soľ, 30 g hrubej múky, maslo na potretie knedlí, voda
Zemle pokrájame na kocky a necháme ich niekoľko hodín v mise voľne preschnúť - nie v trúbe! V miske rozšľaháme vajce, žltky, mlieko a soľ. Na drobno posekanú cibuľu orestujeme na masle s petržlenovou vňaťou a pridáme k zmesi v miske. Touto zmesou zalejeme žemle a necháme 1 hodinu odpočívať. Počas tejto doby jedenkrát opatrne premiešame. Potom zľahka primiešame múku. Mokrými rukami vytvarujeme 2 podlhovasté knedle, ktoré preložíme na maslom vymazaný alobal a uzavrieme z oboch strán ako salonku. Varíme vo vriacej osolenej vode 30-35 minút. Behom varu raz otočíme. Vyberieme, odstránime alobal a krájame niťou na plátky. Potrieme rozpusteným maslom a podávame samostatne, môžeme posypať strúhaným syrom. Druhou možnosťou je vytvarovať vlhkýmmi rukami guľaté knedle veľkosti 5-7 cm, ktoré varíme pomalým varom 20 minút a počas varenia viackrát otočíme. Vyberáme dierovanou naberačkou a na sekundu ich ponoríme do ľadovej vody. Dáme odsať na papierovú utierku a niťou rozkrojíme na polovicu, aby sa mohli odpariť. Uviedla som základný klasický recept, ktorý sa môže líšiť od domu k domu. Niekto ešte pridáva štipku mletého čierneho korenia strúhaný muškátový oriešok alebo muškátový kvet. Niekde žeme okrájaním zbavia kôrky, inde ju ponechajú. Okrem strúhaného syra, sa zvyknú obaľovať v strúhanke osmaženej na masle. Podáva sa ako samostatné jedlo, diétne jedlo alebo ako jemná príloha k rôzne upravenému mäsu na šťave a zelenine.
Zdroj: Rakúsko, tiež krajiny strednej Europy. Viedenská knedľa sa často varí v utierke, namočenej do vody, vyžmýkanej a potretej maslom.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
6 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Dělám podobně jen vařím v mikrotenu. Přidávám i foto s dovolením :o)
Prave varim tie knedle, ale "nahlodava" ma ten alobal-cely varom scernal-moze sa v alobale vobec varit, alebo iba piest?????
Viete niekto?
Milý Moshe, vdaka. Recept som vybrala z Medzinárodnej kuchárky. Viem, že máš úplnú pravdu. Pre istotu som popísala aj postup Wiener knodel a v príprave aj odfotila- vid - druhá možnosť. Dakujem Ti.
Originalny názov je Wiener Knödel, recept je super az na jednu maličkosť. Viedensky knedlik može byť len vo forme gule, v tom pripade je to Wiener, v opačnom prípade je to rožková knedľa tak ako ju robia česi. Pardom za moju kritiku, ale snad ste si uz na to navykli:)
Janka R, dakujem
Janka Pa, dakujem
To musím zkusit s tím alobalem+3
Amalii, dakujem. Do alobalu som balila dvojmo. Robila som v alobale po prvýkrát, voda sa tam nedostala - výsledok je na foto. Myslím, že to budem robiť takto aj nabudúce. Už som varila v mokrej vyžmýkanej utierke nad parou a výsledok bol tiež dobrý. Cítala som o varení v mikroténovom sáčku a preto si myslím, že by si to kľudne mohla skúsiť v uzatvárateľnej priesvitnej folii.
Miška, dakujem
ibolya, varit knedlu v alobale, to pocujem prvykrat vyborny napadaz sa vratim domov, urcite to vyskusam. tu by to nemal kto jest, ale doma mam na to 3 chlapov a nedostane sa do alobalu voda? dala by sa ta knedla varit aj v takej uzatvaratelnej priesvitnej folii, v ktorej sa pecie maso?
toto si ulozim do oblubenych +2
vyzera super