Viac ako  4 000  receptov

Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor...

Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor...
nahoru
Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor... Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor... Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor...
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zaváraniny
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): ľubovoľné množstvo

Suroviny:

vňať petržlenová, celerová, kôpor, bazalka...

Postup

1. sušenie: vňať umyjeme, za stopky zviažeme do kytičiek a sušíme na vzdušnom teplom mieste. Pozor - nie na slnku, vybledli by a stratili zelenú farbu. Ked sú lístky úplne vysušené, zmrvíme ich z uscnutých stoniek a preosejeme cez sito. Naplníme do dobre uzavierateľných pohárov a odložíme na chladné tmavé miesto.
2. konzervovanie v soli: umytú vňať nasekáme na jemno a premiešame so soľou v pomere 5 PL vňate s 1 PL soli. Premiešanú zmes natlačíme do malých pohárov, na vrchu ešte zasypeme soľou a uzavrieme. Odložíme na chladné a tmavé miesto. Pokrm, do ktorého takto konzervované vňate použijeme, nesolíme, lebo vňate sú veľmi slané. Dochutíme soľou, až po predchádzajúcom ochutnaní príslušného jedla.
3. hlboké zmrazenie: vňate oberieme zo stoniek, poriadne umyjeme, nasekáme na jemno a natlačíme do malých nádobiek z umelej hmoty a zmrazíme. Môžeme používať cez celú zimu ako čerstvé vňate.
4. zmrazenie v kockách ľadu - vňate upravíme ako v predchádzajúcom predpise, rozdelíme do výrobníka ľadu, zalejeme studenou vodou a dáme do mrazničky. Do jedla pridávame kocky ľadu s vňaťou bez predchádzajúceho rozpustenia ľadu.
5. uchovanie čerstvej vňate v kuchyni - dáme do pohára s čerstvou vodou na svetlé miesto. Vydrží čerstvá 5-7 dní. 6. odrežeme koreň petržlenu asi 1 cm od vrchu na širšom konci, vložíme do pohára s čerstvou vodou na svetlé miesto a začne rásť petržlenová vňať.
7. uchovanie v chladničke - vňate zabalíme do mikroténového sáčka a odložíme do chladničky. Vydrží čerstvá 7 i viac dní.
8. v octe
9. v oleji
a dalšie spôsoby...

Poznámka

Zdroj: vlastné skúsenosti, tipy zozbierané z kuchárskych kníh a z IT. Vložila som tento recept, pretože nie každý z nás má záhradku a pre nás dôchodcov, žijúcich v meste je často aj bežná záležitosť ako vňate v zime poriadne drahá záležitosť. Milé kuchárky a kuchári - podeľte sa o Vaše dalšie skúsenosti a foto.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor..."

autor: zizala
vložené: 03. 11. 2013 09:59:19  nahlásiť  reagovať
 

zuzana: Nať by neměla být mokrá před naložením do soli. A odebírat vždy čistou lžičkou smajlik

autor: zuzana (neregistrovaný/á)
vložené: 03. 11. 2013 08:21:51  nahlásiť  reagovať
 

anazuz31@centrum.skJa mám nalozenu petrzlenovu vňať v soli a vždy sa mi tam spraví hneď pleseň.čo robím zle?

autor: miluska
vložené: 25. 09. 2013 21:49:41  nahlásiť  reagovať
 

Ja si zmrazujem petržlenovú aj zelerovú vňať spolu v pomere ako to použijem do polievky.Urobím si hotové balíčky.Teraz však mám veľa vňate a bolo mi ľúto zahodiť tenké korene,tak som ich nechala na vňati,spolu som to umyla a chcela by som to nejako uskladniť.Rozmýšľam,či by to nešlo uložiť do soli takto celé,možno aj so zelérovou vňaťou.Vie mi niekto poradiť?

autor: jana (neregistrovaný/á)
vložené: 10. 08. 2013 17:11:04  nahlásiť  reagovať
 

Ja vňate (petržlenová, zelerová, ligurčeková)mrazím ako Claudica
v zelenej paprike. Sú fantastické a aromatické ako čerstvé.

autor: zizala
vložené: 14. 09. 2012 20:23:20  nahlásiť  reagovať
 

Barbora: Bylinky omyté a dobře osušené se dají do skleněné láhve a zalijou octem. Lepší je vinný nebo jiný ovocný - třeba jablečný. Bylinky by měly být celé ponořené, aby neoxidovaly. Ocet je výborný konzervant smajlik

autor: Barbora (neregistrovaný/á)
vložené: 14. 09. 2012 20:02:33  nahlásiť  reagovať
 

A ako sa to uchováva tým octom?
To nalejem len do fľaše a zalejem? A koľko toho octu tam mám dať?
Ďakujem.

autor: claudica
vložené: 09. 08. 2011 09:32:54  nahlásiť  reagovať
 

Keďže ja rada vyváram v polievke papriku, /"hádžem" ju takmer do každej polievky, perkeltu, gulášu/ a samozrejme aj petržlenovú vňať, tak to mrazím tak, že si vyberiem menšie papriky, odrežem stonku a teda aj konček papriky, vňaťku tam "nastrkám" a tak zmrazím. V zime keď ju dám do polievky, má božskú vôňu a chuť smajlik

vložené: 13. 09. 2010 19:55:48  nahlásiť  reagovať
 

Hella, dakujem za bodík, ale predovšetkým za prima nápad, o ktorý si sa podelilasmajlik

autor: Hella
vložené: 13. 09. 2010 19:06:43  nahlásiť  reagovať
 

Já nať uchovávám jinak. Např. celer, petržel, nať cibule atd. umyji, natrhám nebo nakrájím na asi tak 10 cm kousky a dám do ploché krabičky zmrazit. Kudrnatou petrželku ostříhám ze stonků a dám zmrazit volně rozloženou do většího igelitového sáčku. Když zmrzne, tak jí v sáčku rukou pomačkám a sesypu do menšího sáčku nebo krabičky. Odpadne tím pracné krájení na drobno. Ale za to, že se tady tento potřebný recept objevil dávám bod.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz