Viac ako  4 000  receptov

Barches, čiže šábesová chala

Barches, čiže šábesová chala
nahoru
Barches, čiže šábesová chala Barches, čiže šábesová chala Barches, čiže šábesová chala
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Kysnuté - Ostatné
Čas prípravy Čas prípravy: cca 2hod
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 2ks

Suroviny:

1kg polohrubej múky, 1 kocka droždia /5 dkg váženého droždia/, malá lyžička soli, pol.lyžica cukru, pol.lyžica husacej masti, 3 vaječné žĺtky, sezam na posypanie.

Postup

Múku preosejeme a pomocou ostatných surovín pripravíme kysnuté cesto s pridaním husacej masti. Necháme vykysnúť a následne vyklopíme na dosku, rozdelíme na polovicu a bochníky necháme este chvilku kysnúť. Následne si z kazdého bochníka vyvaľkáme ručne 4 korbáče, ktoré následne spletáme ako vianočku. Z tohto množstva cesta nám vzniknú dve chaly. Nakoniec potrieme žĺtkom z vajec a posypeme statočne sezamom. Pečieme v predhriatej rúre na 220 cca 45 - 50 minút.
Fotky nájdete v albume.

Poznámka

Barches, čiže chala sa pripravuje v dvoch kusoch jedna na piatok vecer a druhá na sobotu. Sábes začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových svietnikoch, odriekaním motlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári.

Autor Autor: (Moshe -Norbert Otter)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Barches, čiže šábesová chala"

autor: Moshe
vložené: 18. 09. 2010 03:37:07  nahlásiť  reagovať
 

Husacia mast ide do toho preto, lebo je to barches k masovym jedlam a nie sladka vianocka. Inak ak das do cesta tuk alebo mast je to vlacnejsie a chutnejsie. Mozes to posypat aj makom, je to na tvojej chuti co tam das.

autor: michsamant
vložené: 17. 09. 2010 21:45:31  nahlásiť  reagovať
 

makom sa nemoze posypat?

autor: michsamant
vložené: 17. 09. 2010 21:43:11  nahlásiť  reagovať
 

preco do toho davas tu husaciu mast? inde na nete, ked som sa pozerala na rozne obmeny tohto to nedavaju...ma to nejaky specialny vyznam? ci len tak? oblubena surovina?

autor: Moshe
vložené: 17. 09. 2010 19:03:26  nahlásiť  reagovať
 

Barhces je v preklade židovske pečivo a chala je toto konkretne co vidite na obrazku. Ide o to ze chala sa pečie v rôznych tvaroch podla sviatku a príležitosti. Toto je zakladna chala ktoru pečieme každy piatok na sabes.

autor: vybusna
vložené: 17. 09. 2010 18:41:11  nahlásiť  reagovať
 

preco sa to raz vola barches a raz sa to vola chala.

autor: Moshe
vložené: 17. 09. 2010 18:18:00  nahlásiť  reagovať
 

Dakujem mojasmajlik

vložené: 17. 09. 2010 18:10:46  nahlásiť  reagovať
 

To je ale nááádhera...smajliksmajliksmajlik+1


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel dva a tři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz