Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Ostatné |
Levanduľa kvet a listy
Existuje niekoľko odrôd levandule a medzi najvyhľadávanejšie patrí levanduľa lekárska. Kvetenstvo dorastá v kláskoch s drobnými kvietkami, ktoré bývajú modrofialové, rúžové a biele. Rastie v kríčkoch, ktoré dosahujú niekedy až 60 cm.
Zber
- levanduľu zberáme pred odkvetom aj so stonkou
- potom stonky s kláskami po niekoľkých kusoch zviažete a zavesené sušíte
- v prípade, že zbierate iba klásky s kvetmi, sušte ich na v tenkej vrstve na papieri ako bylinky
V kuchyni sa používa ako súčasť korenia a robia z nej aj med.
Levanuľa je aj súčasťou provensálskeho korenia. Lístky sa používajú čerstvé aj sušené používajú v malom množstve do rybacích a zeleninových jedál, predovšetkým vo francúzskej a talianskej kuchyni. Pridáva sa spolu s borievkami k tlejúcim pilinám pri príprave udenín.
Lístky levandule sú fantastické do ledál z diviny. Sušené kvety levandule môžete zmiešať so soľou a použiť nasolenie rýb a ako aromaterapiu do kúpeľa.
Autor: Moshe (Moshe -Norbert Otter) | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
Vies ide o to ze som tu v podstate kratko a je mojou asi nepozornostou ze som si vopred nepozrel ake su tu rubriky. Prirodzene o bylinkach rad napisem nakolko ich pestujem. Dakujem a prajem krasny den.
Levandulove polia su nadherne a urcite mozu vynasat cisty levandulovy med... ja sa s tebou nehadam co si uviedol, alebo neuviedol... v tvojom "recepte" som LEN hladala recept!!!! Ktory tam nie je! To je vsetko. A kedze vidim, ze mas rad bylinky, tak som ti chcela poradit ako mozes viac pisat o bylinkach niekam, kde je to vhodnejsie a kde sa mozes rozpisat.
Levandulovy med sa vyraba len v provensalsku presne ako som uviedol, tato oblast patri medzi najvacsich pestovatelov levandule.
Okrem toho som neuviedol ze med si mozu vytobit doma, ale ze "V kuchyni sa používa ako súčasť korenia a robia z nej aj med."
Pre zaujimavost nieco o provensalsku http://www.skveletipy.sk/provensalsko/
Moshe: med vedia vyrobit len vcely, nevidim zlozenie toho medu, na ktory si dal odkaz, ak je to med z levnulovych poli, tak je to potom naozaj med.. ale napr. ked sem da niekto recept, ktory si doma uvari z cukru a pupavy, to nie je med! Ak existuje niekde na svete miesto kde je suvisla plocha povedzme 20ha kvitnucej pupavy, tak potom vcely vyrobia aj pravy pupavovy med.
Ty si to napisal medzi recepty a napisal si to tak, ze si z vypestovanej levanduly mozem doma urobit med. Neviem ci to tak pochopil aj niekto iny, ale preto si myslim, ze taketo informacie nepatria medzi recepty. A o mede nieco malo viem, tak preto som zareagovala.
Dik za komentare. Ercicka levandulovy med pochádza z provensálska u nas sa nevyraba.
Tkze ako pises ze z nicoho, tak potom ako to je mozne ze je pupavovy med, agatovy med a podobne???
http://www.biologika.sk/e-produkt-485-24-med-levan...
hm a mas aj nejaky konkretny recept na levandulu? toto by si mohol hodit skor do diskusii o bylinkach...
a este jedna vec, z levandule, ani z nicoho ineho clovek nedokaze vyrobit med ... viac sa dozvies na diskusii o mede
http://www.toprecepty.sk/df_forum.php?forum=37
ano ja stale tvrdim ze je levandula nedocenena, no aspon niekomu sa to lubi, na topky.sk to nejak nezabralo, ale myslim si ze aj bylinky patria do kuchyne a na topky, mam pravdu?
levandula se dá pít i jako čajsuper,že jí tady připomínáš,mám ráda levanduli+1
Ver mi že pokym som jedla s levandulou neochutnal a nezačal ju pestovať ani ja som neveril.
Milý Moshe, zírááám, čo všetko neviem. Dakujem za rozšírenie znalostí+1